5 lei 1906
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
zamfirbarna
- **

Va multumesc tuturor pentru ajutor. Evaluarile D-Voastra mi-au fost de real ajutor. Se poate spune ca cele doua monede nu au fost curatate? Le mai postez o data cu rezolutie ceva mai mare.
- Fişiere ataşate
-
- DSC01104.JPG (464.75 KiB) Vizualizat de 4172 ori
-
- DSC01105.JPG (482.23 KiB) Vizualizat de 4172 ori
Nu se poate spune cu certitudine din pozele astea. Priviti-le Dv. cu o lupa 10x sau 20x. Daca apar zgirieturi foarte fine paralele, concentrice sau spiralate, atunci monedele au fost curatate cindva in trecut. In functie de mediul in care sint tinute patina poate reapare in citeva luni sau citiva ani.zamfirbarna scrie: Se poate spune ca cele doua monede nu au fost curatate? Le mai postez o data cu rezolutie ceva mai mare.
Mai jos e un detaliu de la un 5 lei 1906 curatat subtil (se banuieste sub lupa 10x si se vede bine la o marire cu lupa 20x). Primul lucru care da de banuit - si e singurul care se vede cu ochiul liber - este zona cu urme de patina (ramasa necuratata) din interiorul cifrelor 6 din 1866. Zgirieturile din cimp care in poza apar inclinate la 45 grade NU se vad cu ochiul liber :

Iar mai jos un detaliu dintr-un 5 lei 1906 necuratat:
[/b]-
george_s321

Daca ma uit cu atentie la imaginile postate de dl banivechi cred ca reusesc sa vad si aliajul folosit de monetarie
. Felicitari pentru imaginile postate!
Si eu sunt de parere ca ambele monede postate de colegul zamfirbarna au fost curatate (cea din stanga cu ceva timp in urma, iar cea din dreapta pare de recent).Dar cum a spus si dl banivechi ''in functie de mediul in care sunt tinute'' ele se patineaza.Un exemplu il am la cateva monede din colectia personala,circa doi ani in urma am cumprat un 5 Lei 1880 cu detalii frumoase dar din pacate curatat la maxim (mai bine zis oglinda) si vreau sa spun ca in acesti doi ani a prins o patina destul de frumoasa.Din pacate mai am alte monde curatate de circa 7/8 ani care inca nu au nici un fel de patina.Monedele sunt tinute in acelasi loc,oare de ce la unele monede timpul de patinare dureaza mai mult?
Si eu sunt de parere ca ambele monede postate de colegul zamfirbarna au fost curatate (cea din stanga cu ceva timp in urma, iar cea din dreapta pare de recent).Dar cum a spus si dl banivechi ''in functie de mediul in care sunt tinute'' ele se patineaza.Un exemplu il am la cateva monede din colectia personala,circa doi ani in urma am cumprat un 5 Lei 1880 cu detalii frumoase dar din pacate curatat la maxim (mai bine zis oglinda) si vreau sa spun ca in acesti doi ani a prins o patina destul de frumoasa.Din pacate mai am alte monde curatate de circa 7/8 ani care inca nu au nici un fel de patina.Monedele sunt tinute in acelasi loc,oare de ce la unele monede timpul de patinare dureaza mai mult?
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."