5 lei 1883 cu av/rv rotit?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
5 lei 1883 cu av/rv rotit?
Uitandu-ma peste cateva monede de 5 lei 1883 am observat ca la unul av e usor rotiti fata de rev, comparativ cu celelalte. A mai observat cineva asa ceva? De ex trasand o axa imaginara pe rev, care sa treaca prin axul stemei, acesta pe avers ar taia pe unele din piese litera G din legenda, iar pe altul al doilea E din REGE. Deci ar fi vorba de o rotatie de cateva grade. O sa incerc sa fac niste poze.
Aceasta situatie o intalnim si la valorile de 2 lei.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
-
roantichitati

Acest "fenomen" se intalneste la toate monedele argint perioada Carol I : 50 bani , 1 leu , 2 lei si 5 lei mai mult sau mai putin . Am avut si eu de-a lungul timpului mai multe ( 50 bani 1873 , 1 leu 84 , 5 lei 83 , 5 lei 1881 - DOMN ) . Cea mai mare deviere insa am vazut-o la moneda unui amic , un 5 lei 83 unde devierea avers-revers este de fix 90 grade , deci axa pe verticala de pe avers face o cruce perfecta cu axa scutului de pe revers .
Asta cam la cate grade este?
A... si e din 1880 (Kullrich sub gat). Rog scuzati calitatea pozei. E facuta totusi la 2 jumate in noapte)
. Cred ca nici axa nu e corect trasata. Parca nu imparte egal distanta intre inceputul si sf. legendei.
A... si e din 1880 (Kullrich sub gat). Rog scuzati calitatea pozei. E facuta totusi la 2 jumate in noapte)
- Fişiere ataşate
-
- 5 lei 1880.jpg (81.94 KiB) Vizualizat de 7243 ori

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
-
roantichitati

-
roantichitati

REVIN ! De fapt daca devierea este exact cum arata foto , deci tinand moneda intre axa scutului si intorcand-o capul lui Carol este in cadranul dreapta sus devierea este peste 90 grade , in cazul de mai sus este intre 110-115 . Initial calculasem devierea de la ora 12 , in loc sa o calculez de la ora 6 . Deci deplasarea este foarte mare ! Ipotetic vorbind am putea spune ca daca rotatia s-a facut in sensul acelor de ceasornic devierea ar putea fi de 245 - 250 grade , dar asta ar fi calea cea mai luga deci vorbim de ea doar ipotetic ( pentru ca in cazul asta , in timpul rotirii in timpul baterii , ar fi trebuit sa apara si monede - medalii avers revers in acelas sens cand matrita ar fi ajuns la rotatia de 180 grade ) .roantichitati scrie:Este destul de mare , intre 65 si 70 grade .
Nu s-a rotit nimic in timpul baterii.
Pur si simplu asa au fost fixate cele doua matrite, cea superioara si inferioara, una fata de cealalta.
Pur si simplu asa au fost fixate cele doua matrite, cea superioara si inferioara, una fata de cealalta.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
-
roantichitati

-
roantichitati

MATRITA S-A ROTIT IN TIMPUL BATERII n-a fost montata asa . Devierea e flagranta si in mod sigur nu cred ca iresponsabilitatea putea fi asa mare incat san nu observe asta la montare . Oricum dupa montare si punerea in functiune primele piese sunt analizate . Matritele aveau o forma conica si sistemul de prindere se facea prin presiunea lor intr-un locas (cum intra dopul in sticla ) iar in cazul in care aceasta presiune exercitata pe marginea locasului respectiv nu e una suficient de mare in timpul baterii din cauza socurilor se puateau roti una fata de cealalalta . In alta ordine de idei o sa gasiti aceeas varianta de moneda in diferite unghiuri de rotatie care inca o data certifica ceea ce am spus mai sus . Chiar tipul de moneda moneda exemplificata mai sus de Yu Li ( 5 lei 1880 ) o aveam pe okazii la vanzare , dar nu-i specificasem si aceasta particularitate , pentru ca rotatia mi s-a parut una mica , acum am modificat putin textul http://www.okazii.ro/catalog/13895267/-5-LEI-1880-.html .Subiectul cred ca era bun pentru un articol .........picard scrie:Nu s-a rotit nimic in timpul baterii.
- Fişiere ataşate
-
- matrita.jpg (26.46 KiB) Vizualizat de 7184 ori