5 lei 1883 cu av/rv rotit?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
PRONUMISMATICA
Site Admin

5 lei 1883 cu av/rv rotit?

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Uitandu-ma peste cateva monede de 5 lei 1883 am observat ca la unul av e usor rotiti fata de rev, comparativ cu celelalte. A mai observat cineva asa ceva? De ex trasand o axa imaginara pe rev, care sa treaca prin axul stemei, acesta pe avers ar taia pe unele din piese litera G din legenda, iar pe altul al doilea E din REGE. Deci ar fi vorba de o rotatie de cateva grade. O sa incerc sa fac niste poze.
danutz

Mesaj de danutz »

Eu am intalnit la 5 lei 1881

dar nu mai stiu care din ele deoarece am dato
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Aceasta situatie o intalnim si la valorile de 2 lei.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Acest "fenomen" se intalneste la toate monedele argint perioada Carol I : 50 bani , 1 leu , 2 lei si 5 lei mai mult sau mai putin . Am avut si eu de-a lungul timpului mai multe ( 50 bani 1873 , 1 leu 84 , 5 lei 83 , 5 lei 1881 - DOMN ) . Cea mai mare deviere insa am vazut-o la moneda unui amic , un 5 lei 83 unde devierea avers-revers este de fix 90 grade , deci axa pe verticala de pe avers face o cruce perfecta cu axa scutului de pe revers .
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Asta cam la cate grade este?
A... si e din 1880 (Kullrich sub gat). Rog scuzati calitatea pozei. E facuta totusi la 2 jumate in noapte) :D. Cred ca nici axa nu e corect trasata. Parca nu imparte egal distanta intre inceputul si sf. legendei.
Fişiere ataşate
5 lei 1880.jpg
5 lei 1880.jpg (81.94 KiB) Vizualizat de 7251 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Este destul de mare , intre 65 si 70 grade .
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

roantichitati scrie:Este destul de mare , intre 65 si 70 grade .
REVIN ! De fapt daca devierea este exact cum arata foto , deci tinand moneda intre axa scutului si intorcand-o capul lui Carol este in cadranul dreapta sus devierea este peste 90 grade , in cazul de mai sus este intre 110-115 . Initial calculasem devierea de la ora 12 , in loc sa o calculez de la ora 6 . Deci deplasarea este foarte mare ! Ipotetic vorbind am putea spune ca daca rotatia s-a facut in sensul acelor de ceasornic devierea ar putea fi de 245 - 250 grade , dar asta ar fi calea cea mai luga deci vorbim de ea doar ipotetic ( pentru ca in cazul asta , in timpul rotirii in timpul baterii , ar fi trebuit sa apara si monede - medalii avers revers in acelas sens cand matrita ar fi ajuns la rotatia de 180 grade ) .
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Dar in timpul baterii nu matrita se roteste ci moneda... nu?
picard

Mesaj de picard »

Nu s-a rotit nimic in timpul baterii.
Pur si simplu asa au fost fixate cele doua matrite, cea superioara si inferioara, una fata de cealalta.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

vlahul scrie:Dar in timpul baterii nu matrita se roteste ci moneda... nu?
Nu se roteste moneda in timpul baterii , de fapt inainte de momentul baterii moneda nu exista , ea este doar un simplu blanc iar aversul si reversul se imprima in acelas moment .
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

picard scrie:Nu s-a rotit nimic in timpul baterii.
Pur si simplu asa au fost fixate cele doua matrite, cea superioara si inferioara, una fata de cealalta.
MATRITA S-A ROTIT IN TIMPUL BATERII n-a fost montata asa . Devierea e flagranta si in mod sigur nu cred ca iresponsabilitatea putea fi asa mare incat san nu observe asta la montare . Oricum dupa montare si punerea in functiune primele piese sunt analizate . Matritele aveau o forma conica si sistemul de prindere se facea prin presiunea lor intr-un locas (cum intra dopul in sticla ) iar in cazul in care aceasta presiune exercitata pe marginea locasului respectiv nu e una suficient de mare in timpul baterii din cauza socurilor se puateau roti una fata de cealalalta . In alta ordine de idei o sa gasiti aceeas varianta de moneda in diferite unghiuri de rotatie care inca o data certifica ceea ce am spus mai sus . Chiar tipul de moneda moneda exemplificata mai sus de Yu Li ( 5 lei 1880 ) o aveam pe okazii la vanzare , dar nu-i specificasem si aceasta particularitate , pentru ca rotatia mi s-a parut una mica , acum am modificat putin textul http://www.okazii.ro/catalog/13895267/-5-LEI-1880-.html .Subiectul cred ca era bun pentru un articol .........
Fişiere ataşate
matrita.jpg
matrita.jpg (26.46 KiB) Vizualizat de 7192 ori
Scrie răspuns