Cea mai frumoasa moneda romaneasca

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Alex
moderator
moderator

Cea mai frumoasa moneda romaneasca

Mesaj de Alex »

Am citit recent despre destinul monedei letone de 5 lati din perioada interbelica care are pe o fata profilul unei tinere letone si care la scurt timp dupa emitere a devenit foarte populara printre letoni. Iar dupa ocuparea de catre rusi, germani si iar rusi moneda a devenit si un simbol al suveranitatii si al sperantei in libertate. Valoarea de simbol a monedei este atat de mare incat letonii au decis ca va aparea pe reversul monedei lor de 1 euro.

Imagine Imagine

Povestea asta m-a facut sa ma intreb daca pentru romani exista o moneda similara sau cel putin cu potential pentru un destin similar. Extinzand discutia (sau poate separand-o daca este cazul) putem desemna cea mai frumoasa sau cea mai populara moneda romaneasca din perioada moderna si contemporana al carui desen am vrea sa-l punem pe una din viitoarele monede euro romanesti?

Frumusetea este un aspect subiectiv, asa ca sunt sigur ca vor exista mai multe opinii. S-ar putea sa avem castigatoare in unele dintre categorii (estetica sau simbol) dar fara posibilitatea de a le folosi in prezent. De exemplu desenul vechilor monede de argint de 5 lei, care mie imi place, nu poate fi nici simbol deoarece stema face referire clara la Vechiul Regat si nici nu poate fi folosit in prezent deoarece stema tarii nu mai are tenanti si nici nu sta sub mantie. Valoare de simbol ar putea avea desenul monedei de 20 de lei din 1930 cu alegoria Romaniei Mari, dar din punct de vedere estetic mie personal nu-mi place.

Voua care moneda va place? Care credeti ca are valoare de simbol? Ce am putea pune pe monedele euro? Sunt trei directii diferite pe care putem purta discutii si pe care ne putem exprima opiniile.
ZAR

Re: Cea mai frumoasa moneda romaneasca

Mesaj de ZAR »

Alex scrie: Voua care moneda va place? Care credeti ca are valoare de simbol? Ce am putea pune pe monedele euro? Sunt trei directii diferite pe care putem purta discutii si pe care ne putem exprima opiniile.
-Eu presupun ca pe viitoarele monede euro emise de Romania va fi stema actuala.
-Daca as avea putere de decizie as pune arhanghelul inaripat cu spada cum e pe moneda 100 lei 1939
(Carol II).Oricum pe aceasta piesa exista si stema actuala (partial modificata) :)
-Valoare de simbol eu zic ca are taranca cu fuiorul prezenta pe monedele de 1 si 2 lei 1910-1914 (Carol I).
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... i1939.html
http://www.geocities.com/romaniancoins/ro1leu1910.html
http://www.geocities.com/romaniancoins/ro2lei1910.html
Ultima oară modificat 28 Sep 2007, 14:09 de către ZAR, modificat 1 dată în total.
Alex
moderator
moderator

Re: Cea mai frumoasa moneda romaneasca

Mesaj de Alex »

ZAR scrie:-Eu presupun ca pe viitoarele monede euro emise de Romania va fi stema actuala.
Ideea nu este sa spunem ce o sa fie, ci ce ne-ar placea sa fie.
ZAR scrie:-Daca as avea putere de decizie as pune arhanghelul inaripat cu spada de pe moneda 100 lei 1939 (Carol II).Oricum pe aceasta piesa exista si stema actuala. :)
Imagine
Interesanta alegere. Discutand acum despre celelate aspecte, din pricina tirajului restrans moneda nu a fost foarte cunoscuta si deci nu a avut sanse de a deveni populara.
ZAR scrie:-Valoare de simbol are taranca cu fuiorul prezenta pe monedele de 1 si 2 lei 1910-1914 (Carol I).
Imagine
(imagine de la Romanian coins)
In ce sens are valoare de simbol? Ca si moneda letona, face trimitere la o imagine tradionala. In sensul asta? Pe de alta parte seamana destul de tare cu semanatoarea francezilor pentru a ne individualiza.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Nu cred ca are valoare de simbol, dar mie de ex. imi place si "Hora"
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... 1930m.html
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Imagine
Aldor scrie:Nu cred ca are valoare de simbol, dar mie de ex. imi place si "Hora"
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... 1930m.html
Eu am mentionat-o mai sus tocmai cu valoare de simbol.
Alex scrie:Valoare de simbol ar putea avea desenul monedei de 20 de lei din 1930 cu alegoria Romaniei Mari...
Poate daca ar fi circulat mai mult ar fi devenit si populara.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Ai dreptate, se pare ca n-am citit pana la capat ce ai scris .. :arhh:
Trecand in revista emisiunile dinainte de WWII, nu am vazut niciun candidat bun (dupa gusturile mele, bine-nteles), exceptie una singura care mi-a mai placut estetic: aversul la "Ardealul Nostru". Desi poate dupa gusturile unora, pune prea mult accent pe monarhie.
Olimpia

Mesaj de Olimpia »

Personal, reversul monedei de 100 Lei 1982-3 este foarte simbolic, dovedind vechimea, istoria si originea statului român.
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... i1983.html
PRONUMISMATICA
Site Admin

Dar nu a fost o moneda de circulatie.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Olimpia scrie:Personal, reversul monedei de 100 Lei 1982-3 este foarte simbolic, dovedind vechimea poporului român.
Si eu m-am gandit initial la ceva legat de daci. :wink: Kestia cu anii (vechimea) e controversata, se spune ca insusi Ceausescu a hotarat cifrele (2050) si ca nu ar avea o certitudine istorica. :?:
Olimpia

Mesaj de Olimpia »

ZAR scrie:
Olimpia scrie:Personal, reversul monedei de 100 Lei 1982-3 este foarte simbolic, dovedind vechimea poporului român.
Si eu m-am gandit initial la ceva legat de daci. :wink: Kestia cu anii (vechimea) e controversata, se spune ca insusi Ceausescu a hotarat cifrele (2050) si ca nu ar avea o certitudine istorica. :?:
...era mai degraba vorba despre capul/bustul dacului ca simbol, nu mi-a trecut prin cap textul din jurul bustului dar acesta poate fi modificat cu exactitudine pentru a elimina toata influenta lui Ceausica :lol:
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

M-am jucat putin cu imaginile ca sa vad cam cum ar arata monedele hibride rezultante. Unele sunt chiar interesante.
ZAR scrie:-Daca as avea putere de decizie as pune arhanghelul inaripat cu spada cum e pe moneda 100 lei 1939
(Carol II).Oricum pe aceasta piesa exista si stema actuala (partial modificata) :)
Versiunea 1
Imagine

Versiunea 2
Imagine
Ultima oară modificat 29 Sep 2007, 00:22 de către Alex, modificat 1 dată în total.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Aldor scrie:Nu cred ca are valoare de simbol, dar mie de ex. imi place si "Hora"
Imagine
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Aldor scrie:Trecand in revista emisiunile dinainte de WWII, nu am vazut niciun candidat bun (dupa gusturile mele, bine-nteles), exceptie una singura care mi-a mai placut estetic: aversul la "Ardealul Nostru". Desi poate dupa gusturile unora, pune prea mult accent pe monarhie.
Versiunea 1
Imagine

Versiunea 2
Imagine

Versiunea 3
Imagine
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Aldor scrie:Dar nu a fost o moneda de circulatie.
Nu m-am gandit sa ne limitam doar la monedele de circulatie, ci sa analizam toate monedele romanesti. In fond ne intereseaza macheta.

Imagine
Olimpia

Mesaj de Olimpia »

Alex scrie:
Aldor scrie:Dar nu a fost o moneda de circulatie.
Nu m-am gandit sa ne limitam doar la monedele de circulatie, ci sa analizam toate monedele romanesti. In fond ne intereseaza macheta.

Imagine
Superba macheta Alex, felicitari!
Parca cea cu dacul este mai aparte de restul :)

Ce n-asi da sa am o macheta ''reala'' in colectia mea :wink:
Scrie răspuns