Povestea asta m-a facut sa ma intreb daca pentru romani exista o moneda similara sau cel putin cu potential pentru un destin similar. Extinzand discutia (sau poate separand-o daca este cazul) putem desemna cea mai frumoasa sau cea mai populara moneda romaneasca din perioada moderna si contemporana al carui desen am vrea sa-l punem pe una din viitoarele monede euro romanesti?
Frumusetea este un aspect subiectiv, asa ca sunt sigur ca vor exista mai multe opinii. S-ar putea sa avem castigatoare in unele dintre categorii (estetica sau simbol) dar fara posibilitatea de a le folosi in prezent. De exemplu desenul vechilor monede de argint de 5 lei, care mie imi place, nu poate fi nici simbol deoarece stema face referire clara la Vechiul Regat si nici nu poate fi folosit in prezent deoarece stema tarii nu mai are tenanti si nici nu sta sub mantie. Valoare de simbol ar putea avea desenul monedei de 20 de lei din 1930 cu alegoria Romaniei Mari, dar din punct de vedere estetic mie personal nu-mi place.
Voua care moneda va place? Care credeti ca are valoare de simbol? Ce am putea pune pe monedele euro? Sunt trei directii diferite pe care putem purta discutii si pe care ne putem exprima opiniile.