Nelamurire - 500 lei cu si fara supratipar

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

cristoph

Mesaj de cristoph »

Este posibil ca Banca Nationala sa mai fi avut pastrate o cantitate apreciabila din vechile bancnote si a decis ca mai intai sa foloseasca aceste bancnote. Pentru a indica ca este o noua emisiune, s-a decis supratiparirea acestora.

Un alt motiv ar fi acela ca o parte din teritoriul Romaniei era sub ocupatia altor tari si probabil pentru a elimina de pe piata bani respectivi a fost folosita aceasta modalitate de supratiparire a banilor.

Noile bancnote au fost emise [1 aprilie 1941 (bancnota de 500 lei), 10 septembrie 1941 (1000 lei), 18 noiembrie 1941 (2000 lei), 28 septembrie 1943 (5000 lei)] la aproximativ 6 luni si un an din momentul stampilarii vechilor bancnote.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

cristoph scrie:Este posibil ca Banca Nationala sa mai fi avut pastrate o cantitate apreciabila din vechile bancnote si a decis ca mai intai sa foloseasca aceste bancnote. Pentru a indica ca este o noua emisiune, s-a decis supratiparirea acestora.
Daca se intentiona doar marcarea faptului ca este o alta emisiune s-ar fi supratiparit si data , ca la 5000 lei 1931. Nu ar fi fost absolut nicio dificultate tehnica ca supratiparul sa contina si data noii emisiuni.
cristoph scrie: Un alt motiv ar fi acela ca o parte din teritoriul Romaniei era sub ocupatia altor tari si probabil pentru a elimina de pe piata bani respectivi a fost folosita aceasta modalitate de supratiparire a banilor.
Cum adica sa elimine de pe piata banii respectivi ? Nu-si mai recunostea BNR propriile bancnote emise ? Nu prea am inteles. Puteti fi mai clar ?
cristoph scrie: Noile bancnote au fost emise [1 aprilie 1941 (bancnota de 500 lei), 10 septembrie 1941 (1000 lei), 18 noiembrie 1941 (2000 lei), 28 septembrie 1943 (5000 lei)] la aproximativ 6 luni si un an din momentul stampilarii vechilor bancnote.
Prima emisiune la bancnota de 500 lei tip nou a fost 01.11.1940
cristoph

Mesaj de cristoph »

sorin70 scrie:Daca se intentiona doar marcarea faptului ca este o alta emisiune s-ar fi supratiparit si data , ca la 5000 lei 1931. Nu ar fi fost absolut nicio dificultate tehnica ca supratiparul sa contina si data noii emisiuni.
Este corect si acest lucru, dar poate nu au intentionat sa treaca si data. Se poate considera ca o emisiune intermediara.

Noua emisune de bancnote a fost pastrata la fel, bancnota de 500 lei schimba doar efigia lui Carol II cu supratiparul tarancute, bancnota de 1000 lei continua sa circule. Bancnota de 5000 a fost schimbata, dar vechea bancnota nu a circulat foarte mult si probabil nu era nici foarte cunoscuta in tara si astfel era mai usor sa se introduca o noua bancnote.
cristoph scrie: Un alt motiv ar fi acela ca o parte din teritoriul Romaniei era sub ocupatia altor tari si probabil pentru a elimina de pe piata bani respectivi a fost folosita aceasta modalitate de supratiparire a banilor.
sorin70 scrie: Cum adica sa elimine de pe piata banii respectivi ? Nu-si mai recunostea BNR propriile bancnote emise ? Nu prea am inteles. Puteti fi mai clar ?
Ma gandeam ca o parte din bancnotele romanesti au ramas in teritoriile pierdute in 1940, atat la populatie cat poate si la fostele institutii ale statului roman, mai ales in Basarabia unde retragerea s-a facut in graba. Oricum cred ca este o afirmatie gresita. :(
sorin70 scrie:
Prima emisiune la bancnota de 500 lei tip nou a fost 01.11.1940
Aveti dreptate, am omis aceasta emisiune.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Singura sursa care ne-ar putea lamuri ar fi BNR.
Poate vor mentiona ceva in vol. 3 din Bancnotele Romaniei.
Nu stiu cand va apare dar poate vreun coleg de forum mai norocos il va obtine si ne va lamuri.
Scrie răspuns