Am si eu doua monede de 10 bani care nu au numele monetariei pe ele.
Una este uzata, dar se vede ca numele monetariei nu a fost indepartat.
A doua este oxidata si zgariata pe locul unde ar fi trebuit sa fie numele monetariei.
Ma gandesc ca exista alte monede romanesti (cum ar fi 20 lei 1930) batute la Heaton, unele marcate cu H, altele nemarcate. Este posibil ca aceste monede 1867 sa fie Heaton dar nemarcate?
Parerea mea este ca pe o astfel de piesa este aproape imposibil de determinat daca a avut sau nu numele monetariei. In aceeasi maniera am vazut 2 lei 1872 fara sigla monetariei dar nici acolo nu bag mana in foc. Acest aspect l-am mai discutat cu cineva din forum si raman la parerea ca un astfel de defect/varianta nu poate fi stabilit decat pe o piesa macar XF. In starea in care se prezinta piesa aceasta este foarte usor ca cineva sa fi scos cu laserul sau chiar cu o pila foarte fina numele monetariei si apoi sa fi uzat piesa suficient cat sa acopere orice urme ar mai fi ramas.
Si acuma ca ma uit mai bine la piesa mi se pare a fi chiar un fals de epoca. Nu prea pare a fi executat cu cine stie ce maiestrie. Urmariti perlele de pe margine si grosimea literelor. Daca difera atunci e ceva in neregula cu el
Interesante ipoteze, multumesc. Care este starea monedei in discutie? Ar fi interesant de vazut daca exista si monede in stare mai buna de pe care lipseste numele producatorului. Pe de alta parte ar fi interesant de vazut si cat de frecvente sunt piesele fara numele monetariei, in orice stare. Deja avem trei exemplare.