5 lei 1883 cu "L" intrerupt

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

vasil

5 lei 1883 cu "L" intrerupt

Mesaj de vasil »

Se cunosc variante la monedele de 5 lei cu litere intrerupte la inscriptia :"Carol I domn/ rege al romaniei? Sarj_no1 vinde pe okazii o piesa de 5 lei 1883 la care litera L din cuvantul "al" pare intrerupta...Iata linkul:

http://www.okazii.ro/catalog/2824699/ob ... #div_photo
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

N-as zice ca e chiar aUNC, dar e superba. Acel L pare intr-adevar intrerupt. Eu personal nu am mai observat una cu astfel de defect, dar e adevarat ca nu am avut foarte multe monede de 5 lei din 1883, maxim 15buc., cred.
banivechi

Mesaj de banivechi »

O sa-l sun pe vinzator sa imi aduca moneda s-o vad duminica. Nu e aUNC, dar e una din cele mai faine monede 1883 pe care le-am vazut. Cum probabil toata lumea stie, 5 lei 1883 "exceleaza" prin relieful inalt al scutului central din stema, ceea ce face ca majoritatea pieselor sa fie tocite in acel loc.
Dar totusi nu vad sa fie L-ul intrerupt...
Exodus

Mesaj de Exodus »

Din citeva vad din imaginea ce am marit-o, L este spart cu exceptia faptului daca a fost lovita/zgîriata chiar in acel loc precis(chiar si intentionat).......

Imagine
florin232

Mesaj de florin232 »

Sergiu e unul din cei mai mari colectionari de Romania moderna. Sincer m-as mira sa nu fi observat el un asemena detaliu pe o astfel de moneda. Nici eu nu cred ca are L intrerupt. Mai degraba cum a zis si exodus a fost lovita din greseala sau nu in acea zona.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Parca A de la ROMANIEI nu are liniuta. Sau mi se pare mie ?
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Mie mi se pare a fi intrerupt L-ul.
roantichitati

5 Lei 1883

Mesaj de roantichitati »

L`ul este intr`adevar intrerupt , am avut si eu o moneda cu un L intrerupt dar din neglijenta am pus-o intr-un loc nepotrivit si am dat-o din gresala asa cum am mai facut si cu alte piese ( nu stiu daca era un 83 ) . Cat priveste cauza eu cred ca este vorba de o infundare a matritei in acel loc cu un corp strain ca in cazurile cu B`uri sparte . Referitor la AUNC`uri (care sunt rare ) in randul pieselor de 5 Lei , cele mai multe din cate am observat eu sunt 83`uri dupa care urmeaza 901 ( care desi s-au batut mai putine fiind mai noi s-au pastrat mai bine ) . Sterea care este specificata pentru moneda de pe okazii (adica AUNC) n-are nici o acoperire in realitate . Personal am doua monede din cele 3 variante ale 83`ului pste aceasta stare si doar la una dintre ele as indrasni a spune ca ar putea trece
drept AUNC (dar nici in cazul asta nu sunt foarte sigur , astept si alte pareri ) a carei imagine incerc sa o atasez mai jos .
Fişiere ataşate
Snap12.jpg
Snap12.jpg (69.09 KiB) Vizualizat de 15122 ori
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Este mult mai aproape de aUNC decat cea de pe okazii.
florin232

Mesaj de florin232 »

E de vanzare? :D
banivechi

Mesaj de banivechi »

Singurul comentariu e ca il invidiez pe roantichitati... E o moneda de nota zece!
roantichitati

aUNC ori nu ?

Mesaj de roantichitati »

Aldor scrie:Este mult mai aproape de aUNC decat cea de pe okazii.
Sa inteleg ca nu e un aUNC ? .Astept si parerea voastra , va rog ! Multumesc pentru aprecieri . Intre timp mi-am adus aminte si de L`ul intrerupt ...era pe avers si era L`ul care reprezinta prescurtarea de la Lei , l-am cautat ..nu am dat de el , cred ca l-am dat .
Am un aUNC ( 5 Lei ) care e incomparabil cu piesa de mai sus , este la limita superioara foarte ,foarte aproape de UNC ...dar e doar unul ....si tinand cont de cat de "usor" se gasesc ...cred ca va ramane stingher . Ma repet ,astept si ale pareri referitor la stare .
banivechi

Mesaj de banivechi »

Cred ca colegii se feresc sa dea verdictul din cauza ca scanul e albastrui iar cimpul monedei nu are acel luciu de batere specific monedelor necirculate, "oglinda".
Mie-mi lasa gura apa dupa ea... :P
vasil

Mesaj de vasil »

Banuiesc ca pentru a declara UNC o moneda, pe langa analizarea ei atenta ar trebui si un istoric al monedei, din momentul din care a iesit din monetarie pana in prezent. In felul asta caracterizarea ar fi completa si nu ar mai fi nimic de obiectat.
florin232

Mesaj de florin232 »

Eu as putea sa ii zic asa cum o vad un XF++ minim. Daca are si oglinda de batere este fara nici un dubiu aUNC. In orice caz superba piesa... repet: este cumva de vanzare?
Scrie răspuns