5 lei 1881

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Acum cateva minute, la o discutie pe net cu un coleg din acest topic, am dat peste un link, ce-mi ridica multe semne de intrebare referitor la gradatiile in sistem american.

How to Grade U.S. Coins

Care aveti curajul sa puneti mana pe pix si hartie sa va apucati sa faceti calcule? :twisted: Mie, unul, imi vine sa ... :arhh:
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Aldor scrie:Nu e prima data cand vad asa ceva de la N.G.C. Or fi dat omu' un ban in plus si l-au lasat pe el sa aleaga label-ul care sa fie pusa pe capsula.
Dar care e starea (si implicit valoarea) dupa sistemul romanesc?
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Yu_L.Yan scrie:Acum cateva minute, la o discutie pe net cu un coleg din acest topic, am dat peste un link, ce-mi ridica multe semne de intrebare referitor la gradatiile in sistem american.

How to Grade U.S. Coins

Care aveti curajul sa puneti mana pe pix si hartie sa va apucati sa faceti calcule? :twisted: Mie, unul, imi vine sa ... :arhh:
De la Iulian am luat link`ul cu punctajul , dupa cate puteti observa nu e o chestie simpla . Daca in randul nostru , cel putin din cate am observat , sistemul de gradare nu inspira incredere , nu acelas lucru il putem observa la nivel international . Pe ebay ,monedele "capsulate" au un pretz in medie cu peste 20% fata de alte monede cu stare similara chiar daca de multe ori nu au nici o fotografie la o rezolutie rezonabila . Se merge si se mizeaza foarte clar pe aceasta catalogare . Eu tind sa cred ca inca nu suntem noi familiarizati cu anumite aspecte punctate la monede si din aceasta cauza suntem tentati sa mergem pe ideea "neprofesionalismului" lor ....ceea ce nu cred ca e un lucru tocmai indicat .
banivechi

Mesaj de banivechi »

De fapt expertizarea costa 16,50$ pentru o moneda cu o valoare sub 300$ (insa conditia pusa de NGS e ca trebuie sa ai minim 5 monede) sau 30 $ pentru o moneda daca are val. max sub 3000$.
http://www.ngccoin.com/services/services.asp
Insa sa dai calificativul AU 58 (maximul pentru AU..) mi se pare cam tras de par. Daca era AU50 intelegeam, si eram de acord. Moneda e peste XF, dar nu aproape necirculata. AU 58 inseamna ca (foarte) putin din luciul de batere lipseste, nicidecum atitea zgirieturi fine si un luciu lipsa.
Parerea mea...
banivechi

Mesaj de banivechi »

roantichitati scrie: Daca in randul nostru , cel putin din cate am observat , sistemul de gradare nu inspira incredere , nu acelas lucru il putem observa la nivel international . Pe ebay ,monedele "capsulate" au un pretz in medie cu peste 20% fata de alte monede cu stare similara chiar daca de multe ori nu au nici o fotografie la o rezolutie rezonabila . Se merge si se mizeaza foarte clar pe aceasta catalogare . Eu tind sa cred ca inca nu suntem noi familiarizati cu anumite aspecte punctate la monede si din aceasta cauza suntem tentati sa mergem pe ideea "neprofesionalismului" lor ....ceea ce nu cred ca e un lucru tocmai indicat .
Baietii de peste ocean zic: don't buy the plastic, buy the coin!"
In traducere: cumpara marfa, nu ambalajul!
Numismatii adevarati nu isi vor trimite monedele sa le gradeze altii, si nici nu vor lua de bune gradarile de pe slab-uri.
florin232

Mesaj de florin232 »

Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

E aceeasi moneda, dar eu nu am gasit-o pe eBay. Oricum e interesant ca a ridicat pretul. 8)

Pana la urma, care este valoarea reala a monedei in discutie?
Olimpia

Mesaj de Olimpia »

[quote=
Pana la urma, care este valoarea reala a monedei in discutie?[/quote]

Cred ca trebuie sa lasam piata sa-si exprime ultimul cuvant. Urmarim moneda si v-om vedea cat timp ii v-a trebui sa-si gaseasca un cumparator :wink:
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

banivechi scrie: Moneda e peste XF, dar nu aproape necirculata. AU 58 inseamna ca (foarte) putin din luciul de batere lipseste, nicidecum atitea zgirieturi fine si un luciu lipsa.
Parerea mea...
Luciu de batere este facultativ la aprecierea starii unei monede . Nu poti trece o moneda necirculata la XF doar pt ca are un anumit tip patina ( pt ca patina de fapt este rezultatul unei oxidari nu este rezultatul circulatiei ) .Puteti observa in imagine 4 UNC`uri . Cea mai mare cota dintre ele o are cea fara luciu de batere , se vede foarte bine gradul de oxidare si o puteti pune in contrast cu cea de langa ea cu luciu de batere dar cota mai mica MS63 . In alta ordine mai puteti observa la primele doua monede ca nu se pune foarte mare accent pe lovituri ci pe urmele de circulatie - prima avand o cota mai mica decat cea de-a doua . Aceste imagini au fost luate de pe http://www.mycoincollecting.com/coin-gr ... coins.html iar monedele respective sunt exemplificative , deci nimeni nu a avut vre-un interes pentru a le avantaja cota . Recunosc , sunt multe lucruri care nu le inteleg si imi sunt neclare , dar asta nu ma face sa "arunc cu piatra" , banuiesc ca sunt multe criterii pe care nu le stiu in aprecierea starii unei monede . Cat priveste afirmatia "Numismatii adevarati nu isi vor trimite monedele sa le gradeze altii, si nici nu vor lua de bune gradarile de pe slab-uri " ......nu pot fi de acord cu ea , problema e mult mai nuantata , nu poate fi tratata radical . In primul rand cred ca o catalogare personala ar fi in primul rand subiectiva , nu e nevoie sa dau exemplu ....e netul plin de asta . Cioara spune intodeauna ca puiul ei canta cel mai frumos .In al doilea rand o parere neutra venita de la mai multe persoane care se ocupa exclusiv de asta avand experienta , aparatura si o strategie de cotare bine pusa la punct cred ca poate fi mai credibila decat o catalogare proprie care inconstient are tendinte de subiectivism .
,
Fişiere ataşate
MS..JPG
MS..JPG (92.72 KiB) Vizualizat de 10879 ori
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ar fi fost interesant daca intrducea piesa ca licitatie adevarata, nu cu pret fix. M-as mira sa primeasca 1300$ pe ea, dar daca era licitatie, atunci la final cred ca s-ar fi ajuns aproape de 1000$.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Despre piesa asta ce parere aveti, ce stare e:
Fişiere ataşate
5Lei1901Rev.jpg
5Lei1901Rev.jpg (171.06 KiB) Vizualizat de 10866 ori
5Lei1901Av.jpg
5Lei1901Av.jpg (161.9 KiB) Vizualizat de 10866 ori
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

Aldor scrie:Ar fi fost interesant daca intrducea piesa ca licitatie adevarata, nu cu pret fix. M-as mira sa primeasca 1300$ pe ea, dar daca era licitatie, atunci la final cred ca s-ar fi ajuns aproape de 1000$.
Aldor, lista ta da preturi de cateva ori mai mici pentru AU si XF, nu doar cateva procente diferenta. Sa inteleg insa ca vanzatorul avea dreptate sa ceara 1000 de dolari pe moneda? :shock:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Un 700-800$ mi se pare mai aproape de adevar pentru piesa asta, as fi curios sa vad cat este "best offer"-ul acela..

Ai dreptate cu lista, la cele de 5 lei trebuie putin regandita. Am mai vazut niste licitatii intre timp si unele preturi din lista nu mi se mai par realiste.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Un 5 lei 1901 comparabil cu cel din imagine a stat 2 ani la mine pe site... cu 110 euro daca nu ma insel. Acum valoreaza la 250-300 pe la tirguri.
Iar pretul de 1000 $ (800 euro) pentru 5 lei 1881 rege e mult exagerat. 1884 sau 1901 inca ar fi scump la pretul asta. Sa zicem 5 lei 1885, dar daca as avea banii astia de investit pe o singura moneda, as alege un aur mic 1906.
Scrie răspuns