Monede DACICE

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
GLV

Mesaj de GLV »

dimo13 scrie:ei, macar in muzee s-o mai gasi totusi ceva... :D
..
Da ,la muzeu se gasesc piese dar in subsolul lui.Ca de expus doar pe ici pe colo.Nu au reusit sa tina expusa nici macar colectia Orghidan care a fost lasata prin testament Academiei Romane , ing Constantin Orghidan exprimandu-si dorinta ca Academia Romana sa o puna in valoare prezentand-o unui public mai larg printr-o expozitie permanenta.Stie cineva in ce subsol zace acum colectia ?Aici e problema.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Am mai vazut ca in unele muzee din tara se practica sa fie expuse doar mulaje dupa piesele originale (de monede zic). Mulaje, copii asemanatoare pot sa vad si cand ma duc la talcioc de ex., in muzeu nu vrea sa vad asa ceva. Asta e cam la fel ca si cand te-ai duce la o galerie de arta si acolo sa-ti arate niste postere in loc de tablouri.
luc

Mesaj de luc »

Cand am fost la Muzeul National din Budapesta, cam toate exponatele din expozitia permanenta erau copii, mai ales cele de aur. In schimb, Cabinetul Numismatic are o colectie impresionanta de peste 400.000 de monede, dar nu sunt deloc valorificate muzeistic. la noi in tara sunt putine muzee care au o Sala a tezaurului. Recent am vizitat Muzeul din Tulcea care are numeroase monede expuse. Parca au avut chiar si o expozitie de metale, in care am vazut semne premonetare si multe monede de aur (chiar din tezaurul de la Uzum Bair).
luc

Mesaj de luc »

Imi cer scuze dar chiar sunt curios cati pasionati de numismatica din Moldova au vizitat expozitia de la Iasi dedicata tezaurului din Tatarasi. Din cate stiu eu erau cateva sute de monede expuse acolo, destul de bine puse in valoare si unele dintre ele raritati de exceptie la noi.
simaky

Mesaj de simaky »

cred ca va inselati !!!
.... ati vizitat expozitia ????
.... eu DA !!! ... si mi-a parut rau dupa banii pe care i-am dat pe bilet !!! .... dar in acelasi timp in muzeu a fost o expozitie mult mai frumoasa si valoroasa - Expozitia BABA.

revenind la expozitia tezaurului din tatarasi, NU cred ca erau 100 de monede expuse ..... si in nici un caz nu erau raritati .... marea majoritate erau indoite, gaurite si foarte uzate .... deci NU pot fi numite raritati !!!!!!!!!!! ..... tezaurul e important ca informatie a circulatiei monetare din acea perioada, dar din punct de vedere NUMISMATIC nu reprezinta o valoare deosebita !!!! ..... si repet au fost expuse maxim 100 de monede dintr-un TOTAL de cateva MII !!!!!!!!!!!!!! .... cu toate acestea au fost expuse cu mare arta cateva ulcioare de lut, in care au fost tezaurizate monedele, care nici din punct de vedere istoric si nici numismatic nu au nici o valoare !!!!!!!!!!!
.... din pacate parerea mea este ca valoarea expozitiei a fost foarte slaba !!!
jan77

Mesaj de jan77 »

Asa este, expozitia de la Iasi a fost un fel de pacaleala. Aproape toate piesele expuse le am si in colectie, dar in stare buna, pe cand la muzeu s-au expus numai saibe gaurite si curatate de nu intelegeai nika din ele. Evident ca talerii si restul raritatilor sau facut parte-n parte cu arheologiiii care au mai sapat si ei pe-acolo. :D
banivechi

Mesaj de banivechi »

berserkr scrie:Posesia monedelor fara studiu este mai mult inutila decat studiul fara posesia monedelor. In cel de-al doilea caz macar ai idee despre ce e vorba, in primul poti fi in situatia taranului care a gasit niste "obiecte" si nu stie ce sunt (dintr-un alt post de aici).
Cu departajarea asta gen "ori e alba ori e neagra" sint si nu sint de acord:
- posesia monedelor fara studiu nu e neaparat inutila: exista foarte multe colectii impresionante dar posesorii lor nu neaparat sint/au fost autori de studii numismatice. Orghidan de exemplu nu este un Octavian Iliescu in ceea ce priveste bibliografia numismatica, insa este un nume cunoscut pentru simplul fapt ca a salvat si a strins laolalta o cantitate impresionanta de monede transilvane. El nu si-a dat vreun doctorat pe chestia asta, altii insa da si cred ca i-au fost recunoscatori.
- studiul monedelor fara posesie, cu exceptia muzeografilor, e ceva imposibil. Mai mari sanse sint sa studieze un particular arhivele Securitatii decit ceva din custodia vreunui muzeu.
Si sa nu uitam ca 99.9% din colectiile noastre cuprind monede asupra carora s-au facut studii suficiente, iar bibliografia e stufoasa. Ce nu e inca suficient studiat e cu mici exceptii material numismatic de mare raritate, ceea ce din start devine o tinta extrem de greu de neatins.
Eu ii consider numismati si pe cei care admira eleganta Torcatoarei, nu numai pe cei care numara zimtii de pe muchia monedei.
simaky

Mesaj de simaky »

cred ca aveti partial dreptate !!!

... e o mare diferenta intre a fi "colectionar" de ocazie, in sensul ca merita sa incestesti in astfel de piese
SAU "colectionar" asemeni unui adunator de comori fara sa te intereseze detaliile (sunt destui asfel de personaje)
SAU un pasionat numismat/colectionar care nu numai cauta piese deosebite dar le cunoaste si ISTORIA !!!!!!!!!!!!!!
simaky

Mesaj de simaky »

.... cred ca esential este sa pui pasiune in ceea ce faci, in speta numismatica.
.... in acelasi timp cred ca nu poti sa ai o pasiune pentru un anume tip de moneda, spre exemplu monedele dacice, fara sa ai macar o astfel de piesa !!!!!!!!!!!
dimo13

Mesaj de dimo13 »

ce spuneti de teoria asta referitoare la monedele dace?
http://www.dacia.org/congres/content/10 ... orghe/html
banivechi

Mesaj de banivechi »

.... cred ca esential este sa pui pasiune in ceea ce faci, in speta numismatica.
.... in acelasi timp cred ca nu poti sa ai o pasiune pentru un anume tip de moneda, spre exemplu monedele dacice, fara sa ai macar o astfel de piesa !!!!!!!!!!!
Subiectul e interesant!
Personal am cautat sa aflu cite un episod de istorie DUPA ce am achizitionat o moneda. Poate de aceea nu sint pasionat de istoria antica. Sint de acord ca cei care au citit ca Maximinus Thrax a fost un fel de gigant (dpdv fizic) in ochii contemporanilor ar fi curiosi sa achizitioneze o moneda cu el ca sa vada cum arata.
Unora le e mai la indemina sa invete istoria monedei pe care o au in clasor, altora le place sa "condimenteze" vastul bagaj de cunostinte cu o moneda sau mai multe din perioada respectiva.
M-am catalgat singur drept semidoct, dar asta e adevarul. Sint inginer, m-am obisnuit sa caut strict informatia de care am nevoie, nu toata cartea :twisted:
banivechi

Mesaj de banivechi »

dimo13 scrie:ce spuneti de teoria asta referitoare la monedele dace?
"Viziunea si mentalitatea megalitica a ochiului dacilor, capacitatea educatiei sintetice a mintii si instinctului lor cultural ".......
Asta a citit prea multa "Scinteia" la viata lui...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

banivechi scrie:
berserkr scrie:Posesia monedelor fara studiu este mai mult inutila decat studiul fara posesia monedelor. In cel de-al doilea caz macar ai idee despre ce e vorba, in primul poti fi in situatia taranului care a gasit niste "obiecte" si nu stie ce sunt (dintr-un alt post de aici).
Cu departajarea asta gen "ori e alba ori e neagra" sint si nu sint de acord:
- posesia monedelor fara studiu nu e neaparat inutila: exista foarte multe colectii impresionante dar posesorii lor nu neaparat sint/au fost autori de studii numismatice. Orghidan de exemplu nu este un Octavian Iliescu in ceea ce priveste bibliografia numismatica, insa este un nume cunoscut pentru simplul fapt ca a salvat si a strins laolalta o cantitate impresionanta de monede transilvane. El nu si-a dat vreun doctorat pe chestia asta, altii insa da si cred ca i-au fost recunoscatori.
- studiul monedelor fara posesie, cu exceptia muzeografilor, e ceva imposibil. Mai mari sanse sint sa studieze un particular arhivele Securitatii decit ceva din custodia vreunui muzeu.
Si sa nu uitam ca 99.9% din colectiile noastre cuprind monede asupra carora s-au facut studii suficiente, iar bibliografia e stufoasa. Ce nu e inca suficient studiat e cu mici exceptii material numismatic de mare raritate, ceea ce din start devine o tinta extrem de greu de neatins.
Eu ii consider numismati si pe cei care admira eleganta Torcatoarei, nu numai pe cei care numara zimtii de pe muchia monedei.
Imi pare rau ca tocmai tu n-ai inteles ce-am vrut sa spun, dar este suficient sa mentionez ca nici eu nu-s de acord cu alba-neagra, deci "citeste mai atent" :D (pentru cine crede ca-l cert pe banivechi, nu-i decat o gluma de-a noastra dintr-un topic ;) )
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

dimo13 scrie:ce spuneti de teoria asta referitoare la monedele dace?
:shock:

Recunosc ca nu stiu foarte multe despre monedele dacice, dar din cate tin minte am citit undeva ca s-au descoperit inclusiv cateva stante cu care dacii "bateau" monede romane. Autorul trebuia sa se documenteze putin inainte sa scrie articolul. Oricum, nu vad care e problema daca dacii au copiat monedele grecesti si falsificau monede romane? In istorie mai sunt destule exemple similare. De ex. principii din Transilvania au batut monede dupa model polonez, triplu grosi, polkeri si s-ar mai putea da destule alte exemple.
banivechi

Mesaj de banivechi »

berserkr scrie: Imi pare rau ca tocmai tu n-ai inteles ce-am vrut sa spun, dar este suficient sa mentionez ca nici eu nu-s de acord cu alba-neagra, deci "citeste mai atent" :D (pentru cine crede ca-l cert pe banivechi, nu-i decat o gluma de-a noastra dintr-un topic ;) )
Eu am inteles, insa unii s-ar fi putut speria ca fac un lucru inutil societatii nescriind zeci de pagini despre moneda lor aUNC de aluminiu de 25 bani 1921 (care in treacat zis e a doua moneda europeana de aluminiu "de serie", si cred ca a treia din lume!)
Scrie răspuns