Comoară descoperită în centrul oraşului

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Yu_L.Yan

Comoară descoperită în centrul oraşului

Mesaj de Yu_L.Yan »

ZIUA DE IASI scrie:● În timpul săpăturilor de la pasajul subteran din faţa Halei Centrale au fost descoperite pivniţele unei foste clădiri, construite cel mai probabil la sfârşitul secolului al XVIII-lea ● Autorităţile locale declară că ar fi o mare pierdere dacă nu s-ar mai construi acest pasaj
Echipa de constructori care lucrează la pasajul subteran din faţa Halei Centrale a descoperit marţi urmele unei clădiri din Evul Mediu. În urma investigaţiilor de ieri, arheologii care supraveghează lucrările au descoperit sub fundaţia casei o pivniţă de mari dimensiuni. "Ieri (marţi - n.r.) au apărut primele urme care indicau prezenţa acestei pivniţe. A urmat o intervenţie manuală şi s-a descoperit ceea ce vedeţi şi dumneavoastră. Din casă nu s-a păstrat decât foarte puţin. Sub acea clădire a fost găsită o pivniţă cu ramificaţii. La intrare are circa 3 metri, iar interior ajunge până la 3,5 metri înălţime", a declarat Bobi Apăvăloaei, cercetător la Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană din Iaşi din cadrul Filialei Iaşi a Academiei Române.

Construită acum 200 de ani
Echipa de arheologi afirmă că în acest moment este prematur să spună când a fost construită pivniţa, dar cel mai probabil este vorba de confluenţa secolelor opt şi nouă ale mileniului trecut. "Deocamdată este prematur să dăm o dată exactă. Este o construcţie de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Acum s-au descoperit nişte pivniţe care făceau parte din centrul comercial al oraşului. Iaşul medieval avea centru chiar în zona actuală a Halei Centrale. Strada pe care o vedeţi (Anastasie Panu - n.r.) se suprapune peste fosta stradă din Evul Mediu, care era mai îngustă. Oricum, cercetările evoluează destul de greu", a declarat Stela Cheptea, arheolog expert. Acesta a explicat şi care sunt motivele pentru care este atât de dificilă cercetarea. Un motiv îl reprezintă demolările care au avut loc acum 50 de ani în Iaşi. "Este greu de făcut o datare foarte exactă. În primul rând, pentru că ne aflăm la începutul cercetărilor. Abia acum câteva zile a fost făcută descoperirea. În cel de-al doilea rând, şi în cazul locuinţei şi în cazul pivniţelor s-au efectuat mai multe modificări odată cu timpul. În plus, în timpul demolărilor din anii '60, fundaţia casei, care este de la mijlocul secolului al XIX-lea, s-a surpat şi a acoperit o mare parte din pivniţă", a declarat Stela Cheptea, arheolog expert.

Zonă protejată istoric
Zona unde se fac lucrările pentru pasajul subteran face parte din centrul istoric al municipiului Iaşi. În acelaşi spaţiu se află limita fostei Curţi Domneşti, dar şi pivniţele cronicarului Grigore Ureche. "Vizavi de Casa de Pensii, la parterul blocului unde se află Banca Română pentru Dezvoltare, sunt pivniţele familiei cronicarului Grigore Ureche. Deci există posibilitatea să găsim ceva important, dar să nu ne hazardăm. Putem descoperi o biserică, un palat sau pur şi simplu peste o construcţie civilă", a mai adăugat Bobi Apăvăloaei.

Va mai fi pasaj?
În acest moment nu se ştie dacă va mai fi posibilă construcţia acestei investiţii importante a municipalităţii. În ţară, dar şi în străinătate, sunt multe cazuri în care vestigiile care au apărut în urma unor săpături au fost integrate în proiectul ce se derula. "Există posibilitatea conservării in situ, adică ceea ce se descoperă să fie integrat în viitorul pasaj. Acest caz se întâmplă destul de frecvent în Occident. Am văzut un caz asemănător atunci când s-a construit un hotel la Mangalia", a declarat Bobi Apăvăloaei, membru al echipei care supraveghează aceste lucrări. Acesta a mai afirmat că în maxim 50 de zile vom cunoaşte exact dacă în faţa Halei Centrale se va construi pasajul subteran. "Într-o lună, maxim o lună şi jumătate, vom putea spune cu exactitate dacă este un obiectiv foarte important. Dacă nu vor fi considerate descoperiri extraordinare, se vor înregistra, se vor desena şi vor fi mutate. În cazul în care vom da peste o construcţie de acest gen, se va forma o comisie la Bucureşti care va hotărâ dacă trebuie păstrată sau nu", a mai declarat arheologul.

Reacţia municipalităţii
Şefii municipiului au fost luaţi prin surprindere de recenta descoperire. Aceştia afirmă că, în cazul în care pasajul subteran nu va mai fi construit, ar fi o pierdere pentru Iaşi. "Nu ştiam acest lucru. De la dumneavoastră am aflat şi eu. Ce pot să vă spun? Depinde numai ce vor spune arheologii. În cazul în care este ceva de valoare, vom vedea cum vom proceda. Dacă vom fi nevoiţi să nu mai construim pasajul, va fi o pierdere. Mă refer aici la o pierdere financiară, pentru că acolo avem proiectate spaţii comerciale. De asemenea, prin construirea acestui pasaj s-ar regulariza traficul pietonal", a declarat ieri viceprimarul Constantin Neculau. Reprezentanţii municipalităţii dădeau ca dată de finalizare a pasajului subteran din faţa Halei Centrale mijlocul lunii octombrie. În momentul de faţă, valoarea investiţiei este estimată la 40 de miliarde lei (4 milioane RON).

Marius PÂRCIU
ImagineImagine

http://www.ziuaiasi.ro/articol.php?id=8143

Din pacate, nu am avut acces mai de aproape pt a putea obtine poze de calitate mai buna.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
luc

Mesaj de luc »

Din nou despre acest subiect
http://www.ziuaiasi.ro/articol.php?id=8273
luc

Mesaj de luc »

luc

Mesaj de luc »

luc

Mesaj de luc »

Am reusit sa vizitez sapatura de la Hala Centrala. Din ce am vazut eu se pare ca este vorba de fundatiile unei cladiri, situata la intersectia a doua drumuri (ulita Sf. Vineri si cea a Cizmarilor, cred). Fundatiile au aproape 30 de m lungime, peste 10 m latime si cred ca vreo 7-8 m adancime (din ceea ce e dezvelit pana acum). Se disting cel putin 3 etape de constructie, cel mai vechi datand, probabil, din secolul al XVI-lea (nu cunosc nimic despre materialul monetar). In ceea ce priveste functionalitatea respectivului edificiu, se poate sa fi fost un han (cum zice dl I. Caprosu) sau o casa boiereasca. Sper sincer in posibilitatea de conservare in situ a acestor edificii, in interiorul pasajului care se va construi.
luc

Mesaj de luc »

luc

Mesaj de luc »

KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

ZIUA DE CLUJ 06.06.07 - "Romanii de sub fabrica Nokia"
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=4691
Si la Jucu, unde se construieste fabrica Nokia.
Mihai
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Mihai Caracotea scrie:ZIUA DE CLUJ 06.06.07 - "Romanii de sub fabrica Nokia"
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=4691
Si la Jucu, unde se construieste fabrica Nokia.
In articol zice
Menţionãm faptul cã, în perioada ocupaţiei romane, Legiunea a V-a Macedonica a staţionat la Gherla.
- corectati-ma daca gresesc, dar Legiunea V Macedonica n-a stationat la Potaissa - Turda?
luc

Mesaj de luc »

luc

Mesaj de luc »

luc

Mesaj de luc »

Se poate si la noi, atunci cand exista bunavointa. http://www.ziuaiasi.ro/articol.php?id=10298
luc

Mesaj de luc »

jan77

Mesaj de jan77 »

O veste cu adevarat imbucuratoare. :lol:
Dar oare cum va arata pasajul in cativa ani? Ca ruinele de la Cub sau ca pasajul din Piata Unirii :roll:
jan77

Mesaj de jan77 »

Si ca sa nu uitam subiectul atasez o poza facuta noaptea.
Ma intreb oare ce sa mai gasit pe la Hala?Am observat ca locul este destul de curatat
si nu cred sa nu se fi gasit nici o moneda sau vreo oala sparta. :lol:
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Scrie răspuns