Cand se termina evul mediu si cand incepe epoca moderna?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Cand se termina evul mediu si cand incepe epoca moderna?
Din cate am observat, destul de multe persoane nu prea stiu mai exact cand "s- terminat" evul mediu, pe okazii e plin la medievale cu monede din sec. XIX, pe la targuri cand intreb de monede medievale destul de des mi se arata monede din sec XIX, deci cum sta treaba?
In cartile de istorie de la noi deobicei scrie ca de la 1821 incolo e epoca moderna, dar eu prefer sa clasific toate monedele de dupa 1780 la moderne. Voi ce ziceti?
In cartile de istorie de la noi deobicei scrie ca de la 1821 incolo e epoca moderna, dar eu prefer sa clasific toate monedele de dupa 1780 la moderne. Voi ce ziceti?
-
stefan vasilita

sunt multe variante. atat in istoria romana cat si cea universala. diverse evenimente pot fi considerate ca momente de rascruce. pentru epoca moderna cred ca pe plan universal ar fi revolutia din 1789 din franta dar in romania sunt multe variante.
1821 nu cred ca e una corecta. la uram urmei in afra de suprasolicitarea ei de dinainte de 89 nu e altceva decat o ciudata miscare taraneasca condusa de un personaj care se si vedea domn.
mai corecta pt romania ar fi momentele 1848 si 1959 dar si acolo cu unele urme de indoieli.
cat despre datarea ca moderne a monedelor as incepe cu epoca balansierului, momentul in care se incepe baterea tehnologizata.
1821 nu cred ca e una corecta. la uram urmei in afra de suprasolicitarea ei de dinainte de 89 nu e altceva decat o ciudata miscare taraneasca condusa de un personaj care se si vedea domn.
mai corecta pt romania ar fi momentele 1848 si 1959 dar si acolo cu unele urme de indoieli.
cat despre datarea ca moderne a monedelor as incepe cu epoca balansierului, momentul in care se incepe baterea tehnologizata.
De acord.stefan vasilita scrie:sunt multe variante. atat in istoria romana cat si cea universala. diverse evenimente pot fi considerate ca momente de rascruce. pentru epoca moderna cred ca pe plan universal ar fi revolutia din 1789 din franta dar in romania sunt multe variante.
Confuzia este facut din cauza faptului ca este omisa epoca contemporana, sau cel putin asociata cu cea moderna. Nu este o situatie totusi particulara la noi, pt ca in occident nu intalnesti mereu termenul de contemporan. Daca veti spune cuiva ca strangeti monede contemporane o sa replice: "a! moderne, deci..." Daca este valabil 1918-1919 ca delimitare pt epoca contemporana, la delimitarea dintre medie si moderna sunt ceva discutii si asta cu insemnatatile ei pt fiecare cultura. Si la noi sunt discutii pe tema asta: medievistii se duc pana la Tudor, iar modernistii o iau putin mai devreme, cu 30 si ceva de ani, la Marea rascoala
, e o pb de concept.
-
stefan vasilita

- BAIDA DORU

Sunt de parere ca tot anul 1780,este anul final al Evului Mediu,adica dupa perioada de domnie a lui Maria Tereza se incheie si Evul Mediu si intradevar cartile de istorie duc aceasta perioada pana la perioada lui Tudor Vladimirescu-1821.Eu totusi consider monede ca :1 kreuzer-1800,sau 1 kreuzer-1812 nu sunt monede medievale.
-
stefan vasilita

anbul 1780? chiar nu inteleg de ce. nu a schimbat nimic pentru spatiul romanesc- ami degraba iosif ii cu reformele lui ar fi un reper mai bun. pentru tarile romane extracarpatice acest lucru nu are nici o relevanta.
apoi pe plan universal, chiar nu conteaza prea mult moartea mariei tereza. de ce nu a lui ludovic xiv. si oricum trecerea la epoca moderna nu poate avea loc inainte de revolutia franceza care a pus bazele unor principii cu adevarat moderne- gen drepturiel omului sau egalitate etc
apoi pe plan universal, chiar nu conteaza prea mult moartea mariei tereza. de ce nu a lui ludovic xiv. si oricum trecerea la epoca moderna nu poate avea loc inainte de revolutia franceza care a pus bazele unor principii cu adevarat moderne- gen drepturiel omului sau egalitate etc
-
robusmarcel

E strict o problema de interpretare. Fiecare tara a intrat in epoca moderna in alti ani. Dpdv numismatic, s-ar putea zice ca epoca moderna incepe odata cu acceptarea sistemului zecimal. La noi s-ar putea lua ca reper atit 1867 - anul adoptarii sistemului zecimal (sau centesimal daca vreti), sau 1772 - aparitia primelor monede comune Sadagura - care erau raportate (si) la o moneda in sistem zecimal - rubla.
Personal accept Revolutia Franceza ca hotar de epoci. E doar o data in calendar, nu s-a schimbat culoarea cerului atunci, si nici oamenii nu s-au trezit mai moderni a doua zi.
Personal accept Revolutia Franceza ca hotar de epoci. E doar o data in calendar, nu s-a schimbat culoarea cerului atunci, si nici oamenii nu s-au trezit mai moderni a doua zi.