matrite bancnote
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
geooomusic
- *

matrite bancnote
Am intrat in posesia unor matrite pentru 5 respectiv 10 guldeni. Au fost descoperite intr-o gradina in Vintu de Jos - Alba. Anii sunt 1863 - 1867. sunt din cupru (o poza e alb-negru)
As dorii sa stiu cat ar valora.
As dorii sa stiu cat ar valora.
- Fişiere ataşate
-
- gravuri1 - 800.jpg (84.94 KiB) Vizualizat de 18421 ori
-
- gravuri2 - 800.jpg (74.24 KiB) Vizualizat de 18421 ori
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Anul ar trebui sa fie 1863 si 1866. Aveti imagini si cu celelalte 5 placi care au fost gasite?
Nu stiu daca ar fi de tezaur sau nu, ca doar guldenii au fost bancnote austro-unguresti, chiar daca au circulat si pe o parte din teritoriul Romaniei, dar sunt piese foarte interesante. Oricum deocamdata pana nu au fost clasate de catre un expert, inca nu sunt de patrimoniu, dar locul lor dupa parerea mea ar fi intr-un muzeu.
Guldenii s-au tiparit la Wiena, deci e destul de ciudat cum au putut ajunge astfel de placi, daca sunt originale, intr-o gradina din jud. Alba.
O ipoteza ar fi ca aceste placi au fost folosite la falsificarea guldenilor in acele vremuri. Guldenii au fost bancnote intens falsificate si am vazut falsuri atat de bine executate ca numai la o examinare foarte atenta le poti deosebi de originale.
Nu stiu daca ar fi de tezaur sau nu, ca doar guldenii au fost bancnote austro-unguresti, chiar daca au circulat si pe o parte din teritoriul Romaniei, dar sunt piese foarte interesante. Oricum deocamdata pana nu au fost clasate de catre un expert, inca nu sunt de patrimoniu, dar locul lor dupa parerea mea ar fi intr-un muzeu.
Guldenii s-au tiparit la Wiena, deci e destul de ciudat cum au putut ajunge astfel de placi, daca sunt originale, intr-o gradina din jud. Alba.
O ipoteza ar fi ca aceste placi au fost folosite la falsificarea guldenilor in acele vremuri. Guldenii au fost bancnote intens falsificate si am vazut falsuri atat de bine executate ca numai la o examinare foarte atenta le poti deosebi de originale.
- el chupacabra

-
geooomusic
- *

Gradina in care au fost gasite este pe locul unei vechi cladiri de posta.
Adancimea la care au fost gasite... maxim 35 cm...
Cu tot respectul dar nu imi amintesc sa fi spus cate piese au fost gasite. Cel putin nu aici 
Atasez poze ale unei piese gasite in acelasi loc.. sincer asta mie nu mi se pare ca seamana a matrita... mai degraba a stema, dar...
Adancimea la care au fost gasite... maxim 35 cm...
Atasez poze ale unei piese gasite in acelasi loc.. sincer asta mie nu mi se pare ca seamana a matrita... mai degraba a stema, dar...
- Fişiere ataşate
-
- gravuri 3 - s.jpg (99.69 KiB) Vizualizat de 18341 ori
-
- gravuri 4 - s.jpg (96.24 KiB) Vizualizat de 18341 ori
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Asta ziceam si eu, placile trebuie sa fi fost facute si folosite de falsificatori in acele vremuri pentru tiparirea de guldeni. Bancnotele de 10 guldeni 1863 si 5 guldeni 1866 au fost unele din cele mai des falsificate bancnote.
Falsificarea de moneta era o treaba grava in acele vremuri si se pedepsea mult mai aspru ca acum. Daca nu ma insel, se putea pedepsi chiar cu moartea. Deci ar fi perfect de inteles de ce ar fi vrut "mesterii" sa ascunda bine aceste placi. Ideal pentru ei ar fi fost sa le distruga, dar poate s-au gandit ca mai tarziu le-ar putea folosi din nou.
Falsificarea de moneta era o treaba grava in acele vremuri si se pedepsea mult mai aspru ca acum. Daca nu ma insel, se putea pedepsi chiar cu moartea. Deci ar fi perfect de inteles de ce ar fi vrut "mesterii" sa ascunda bine aceste placi. Ideal pentru ei ar fi fost sa le distruga, dar poate s-au gandit ca mai tarziu le-ar putea folosi din nou.
Nu m-as baza pe o presupunere. Au trecut vremuri tulburi de la folosirea acestor matrite, si asa cum s-au batut monede austro-ungare la Alba Iulia, asa se puteau tipari si bancnote chiar daca oficial se stie numai de-o singura institutie care sa le fi produs. Oricum dupa cum spuneam se vor fi intamplat multe in peste o suta de ani si doua razboaie mondiale. Poate matritele au ajuns acolo printr-un concurs de imprejurari pe care n-are cum sa-l mai desluseasca cineva. Ar trebui facuta o bancnota dupa ele si comparata cu un original.banivechi scrie:Matritele originale ale unor bancnote nu au cum sa iasa din tipografia bancii de emisiune. Deci... trebuie sa fie falsuri.
Apropos de hartie si cerneala :
Acum cateva luni am vazut pe Discovery un documentar despre un mare falsificator de documente vechi din SUA. El folosea hartie veche "recuperata" din paginile de garda netiparite ale cartilor editate cam din aceeasi perioda cu documentele falsificate.
A falsificat in mod exceptional o serie de documente "inedite" cu care a pacalit mari colectionari si anticari. Cerneala o prepara singur dupa retetele vremii. Pana la urma a fost prins caci se lacomise prea tare si nu mai facea fata "comenzilor".
Acum cateva luni am vazut pe Discovery un documentar despre un mare falsificator de documente vechi din SUA. El folosea hartie veche "recuperata" din paginile de garda netiparite ale cartilor editate cam din aceeasi perioda cu documentele falsificate.
A falsificat in mod exceptional o serie de documente "inedite" cu care a pacalit mari colectionari si anticari. Cerneala o prepara singur dupa retetele vremii. Pana la urma a fost prins caci se lacomise prea tare si nu mai facea fata "comenzilor".
Am vazut documentarul. De fapt cred c-a fost si intr-un film politist chestia. Cred ca-i metoda veche pe la anticari
A mai fost un documentar tot despre falsificare, de data asta a tablourilor pictorilor celebri, in care tipul (nordic ceva) avea cate o camera dedicata fiecarui pictor, si numai in acele camere "ii lucra" pe acei pictori
Treaba de inspiratie cred...Si falsifica binisor insa cel mai tare era la stampilele si semnaturile expertilor de autentificare, chestie cu care-i inducea in eroare pe multi. Fireste materialele erau foarte propiate de cele originale iar invechirea o facea punand tabloul pe jos in bucatarie si lasandu-l cateva saptamani sau luni sa fie calcat in picioare (si nu se descalta omu' ca la ei nu-i obiceiul asta "balcanic"
)
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Eu asa tin minte ca punea tablourile proaspete la invechit sub presul de la usa de intrare 
Dar hai sa nu divagam prea tare de la topic, eu am un gulden fals din aceeasi perioada, dar aproape perfect, atat doar ca hartia nu are filigran. Am si un fals la bancnota de 10 guldeni din 1863 la care e una din placi in imagini, dar acesta din urma este desenata cu mana.
Ce era cu celelalte placi care s-au descoperit, ce "infatisau"?
Dar hai sa nu divagam prea tare de la topic, eu am un gulden fals din aceeasi perioada, dar aproape perfect, atat doar ca hartia nu are filigran. Am si un fals la bancnota de 10 guldeni din 1863 la care e una din placi in imagini, dar acesta din urma este desenata cu mana.
Ce era cu celelalte placi care s-au descoperit, ce "infatisau"?
-
geooomusic
- *

- PRONUMISMATICA
- Site Admin