ajutor sa salvez o piesa de 3 kreutzer 1800

Moderatori: Deus, Comboloi

Tanatos2912

ajutor sa salvez o piesa de 3 kreutzer 1800

Mesaj de Tanatos2912 »

Am gasit zilele astea in gradina bunicii o moneda de 3 kreutzer din 1800 si arata cam rau (e murdara, nu coclita). Cum as putea sa o curat si cu ce ca sa o salvez, piesa e in stare buna si ar fi pacat sa se piarda. Am citit discutiile de pe forum dar nu am gasit nici o metoda de a curati cuprul. Eu am o solutie pentru monede de argint si aur (nu stiu daca ar fi buna si ptr cupru), pe cutie nu se spune nimic in acest sens.
Multumesc anticipat de ajutor..
DEUS FORTITUDO MEI
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Cateva sfaturi gasiti aici
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... tare+cupru
si aici
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... u&start=15

Eu personal nu curat cu nimic monedele, dar nici nu am vreuna care sa fi fost gasita in pamant. Nici nu recomand altceva decat eventual spalarea monedei.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Daca nu va grabiti foarte tare, lasati-o cateva zile/o saptamana in apa distilata la care adaugati un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. In acest timp ar trebui sa se inmoaie ceva din 'pamantul' depus. Apoi clatiti foarte bine moneda, si puteti incerca o stergere usoara cu un tampon de vata umed sau chiar cu o periuta de dinti moale, veche, apoi iar clatire temeinica si, daca aspectul e multumitor, uscare in baie de alcool (macar de 96%)sau in acetona. Aceasta ar fi o minima interventie. Mai discutam ulterior despre metode mai dure :)
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Multumesc de sfat, eu am spalat moneda cu apa si sapun, dar pamantul s-a facut ca un clei si s-a intarit la loc cand s-a uscat. O sa incerc si solutia dvs, si o sa va tin la curent cu evolutia curatirii.
DEUS FORTITUDO MEI
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Sapunul de sodiu solubil in reactie cu sarurile de calciu si cupru din depuneri formeaza sapunuri insolubile...De aceea nu se foloseste sapun in aceste cazuri. Incercati cum v-am spus, si rabdare! :)
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Ok, am rabdare, ce imi doresc e sa o curat, e a doua moneda asa veche ce o gasesc pe jos (in pamant). AM mai gasit un 10 bani 1867 dar e f bine pastrat. Piesa asta e cam fine/fine + ca stare, dar e "norocul" meu, nu? Asa se zice :)
DEUS FORTITUDO MEI
PRONUMISMATICA
Site Admin

Eu la tara tin minte ca acum vreo 15 ani am gasit pe strada o bancnota austro-ungureasca. Cred ca o mai am si acum pe undeva.
Hai ca monede mai gasesti, dar o bancnota?
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Eu tin minte ca n-am gasit nimic pe strada...Hai, mai gasesti o moneda, o bancnota chiar..Dar nimic?!...Care erau sansele?...Vezi ce-nseamna dom'le sa ai noroc!... 8)
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Noroc... am vazut la stiri noroc, un tip a sapat sa gaseasca o teava de apa si a gasit... 105 monede de aur de 20 franci cu Napoleon I, Napoleon III si Louis Phillipe I toate de 20 franci. Asta da noroc nu? Din pacate ptr el a ajuns cu dosar penal ca a incercat sa le vanda la banca :) si aia l-au acuzat de tainuire si de posesie de piese de aur (ca de patrimoniu nu cred sa fie).
DEUS FORTITUDO MEI
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Altul a gasit in beci sub o caramida (se apucase omul sa modifice ceva in beci) daca mai tin minte bine in jur de 20-30 piese de aur, nu stiu ce erau doar au anuntat la stiri numarul si faptul ca cele mai "recente" erau din anii 40.
DEUS FORTITUDO MEI
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Ca sa nu zic o chestie tare ptr colectionarii de monede romane... langa Craiova sunt mai multe castre romane pe langa diverse comune si nu va zic ca mi-a aratat un tip o galetusa!! de 5 litri plina cu monede de bronz unele mai bune altele mai distruse. Le luase de la niste copii de prin sate, asa ca daca doriti gasiti mai mult ca sigur acolo piese de bronz mai ales. Intre piesel;e ce am apucat sa le vad am vazut ca erau multe cu Valens, Constantin cel mare si Constantin Galus, din ce mai tin minte.
DEUS FORTITUDO MEI
jan77

Mesaj de jan77 »

Tanatos2912 scrie:Ca sa nu zic o chestie tare ptr colectionarii de monede romane... langa Craiova sunt mai multe castre romane pe langa diverse comune si nu va zic ca mi-a aratat un tip o galetusa!! de 5 litri plina cu monede de bronz unele mai bune altele mai distruse. Le luase de la niste copii de prin sate, asa ca daca doriti gasiti mai mult ca sigur acolo piese de bronz mai ales. Intre piesel;e ce am apucat sa le vad am vazut ca erau multe cu Valens, Constantin cel mare si Constantin Galus, din ce mai tin minte.
haideti fratilor la Craiova, io am plecat :D

:lol: :lol: :lol:
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Fara gluma aici sunt multe situri si nimeni nu are macar grija de ele daramite sa le pazeasca. Uite de exemplu Bazdaca, e o fosta cetate daca ce e langa un sat aproape parasit de oameni mai sunt cativa batranei. Mai ales in satele de la dunare gasesc. Eu am vazut la muzeul nostru de istorie o oala plina cu denari de argint gasita pe undeva pe langa Craiova. Na va asteptati sa gasiti comori ca la Srmisegetusa (la kosoni ma refer), dar monede de bronz eu zic ca gasiti daca avti dispozitie de cautat si sapat. Tipul ii adunase de la niste copii ce ii gasisera si se jucau cu ei.
DEUS FORTITUDO MEI
consult

Mesaj de consult »

BogdanC scrie:Eu tin minte ca n-am gasit nimic pe strada...Hai, mai gasesti o moneda, o bancnota chiar..Dar nimic?!...Care erau sansele?...Vezi ce-nseamna dom'le sa ai noroc!... 8)
Si uite noroc la altii... Au iesit sa faca o baie :D si au gasit ditamai tezaurul:
http://news.yahoo.com/s/ap/20070518/ap_ ... asure_ship
PRONUMISMATICA
Site Admin

Tanatos2912 scrie:Na va asteptati sa gasiti comori ca la Srmisegetusa (la kosoni ma refer), dar monede de bronz eu zic ca gasiti daca avti dispozitie de cautat si sapat.
Sper ca stiti ca asta e ilegal si asa ceva va poate aduce o multime de neplaceri.
Scrie răspuns