ajutor sa salvez o piesa de 3 kreutzer 1800

Moderatori: Deus, Comboloi

el chupacabra

Mesaj de el chupacabra »

starea e excelenta
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

banivechi scrie:Vreau sa descurajez concurenta... kreuzerii 1800 sint rar vazuti intr-o asemenea stare... :lol:
Am avut vreo 2 similari cu asta si i-am vandut rapid. Se cauta in starea asta. :lol:
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
banivechi

Mesaj de banivechi »

muresanhd scrie:
banivechi scrie:Vreau sa descurajez concurenta... kreuzerii 1800 sint rar vazuti intr-o asemenea stare... :lol:
Am avut vreo 2 similari cu asta si i-am vandut rapid. Se cauta in starea asta. :lol:
Aha, deci Thanatos va face concurenta! Poate o sa caut si eu prin borcanul cu monede murate si intru si eu in afacere...
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

In primul rand am spus ca piesa nu e intr-o stare buna, dar vedeti domnule banivechi.... meseria mea e sa vindec oameni (din pacate unii intr-o stare mult mai rea decat aceasta moneda ), asa ca pentru mine nu e o corvoada sa fac acest lucru o vad ca pe o munca in care incerci sa "repari" ceva ce nimeni nu mai credea ca poate fi "reparat".

Apoi sa stiti ca piesa nu e de vanzare, am spus ca e gasita de mine si o consider un banut norocos pe care nu l-as vinde niciodata. Ce vreau sa fac e sa il aduc intr-o stare cat de cat acceptabila in care sa o pot pune bine in colectia mea.

Ca o concluzie e o piesa de suflet pe care asemeni unui om o judec dupa anii si istoria ei nu dupa aspect.
DEUS FORTITUDO MEI
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

banivechi scrie:
muresanhd scrie:
Aha, deci Thanatos va face concurenta! Poate o sa caut si eu prin borcanul cu monede murate si intru si eu in afacere...
Aha... Am inteles. Credeam ca si monedele dvs. sunt de la "murat". :lol:
Oricum este loc pe piata. :D
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Este ca in 'Micul Print', esti legat de ceea ce imblanzesti :wink: Probabil si dl. 'banivechi' a imblanzit o gramada de "vulpi" pana sa ajunga la concluzia turnarii betoanelor :D

Revenind la moneda in sine, pare stabilizata dar va poate pune probleme acea zona de la ora 1, unde deja se vede un inceput de boala bronzului (sau asa pare), care se va dezvolta pe acel oxid foarte rosu.

Daca sunteti dispus sa mai investiti timp si eforturi si aveti mana sigura puteti incerca sa razuiti superficial oxidul acela. Exista si alte metode de tratare, dar deja ne complicam :roll: In scop informativ as putea mentiona cate ceva, asta ca referinta pentru cazurii viitoare...
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

O sa incerc sa o razui usor, daca mai aveti sugestii va ascult. Inca ceva, cand o razui e bine sa fie uda sau o las uscata?
DEUS FORTITUDO MEI
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

E o treaba delicata, trebuie sa fiti atent cat de mult intrati in oxidul rosu. In stare uscata cred ca se vede mai bine progresul realizat, altfel cupritul acela rosu se intinde peste metal cand e umed si va poate induce in eroare.

Acum n-am timp sa scriu mai mult, mai bine aveti rabdare inca o zi-doua si mai discutam pe tema asta. Exista si un procedeu fizico-chimic de eliminare punctuala a clorurilor care dau bb in timp...
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Nu ma grabesc, astept pana aveti timp sa imi scrieti cum sa procedez cat mai corect.
DEUS FORTITUDO MEI
banivechi

Mesaj de banivechi »

Mai in gluma mai in serios eu am atras atentia ca monedele curatate devin mai scumpe pentru Dv. datorita timpului si eventual resurselor folosite, dar totodata pentru ceilalti isi pierd valoarea (admitind ca moneda necuratata ar mai fi avut vreo valoare).
Comparatia intre insanatosirea oamenilor si "repararea" monedelor mi se pare total deplasata. Un om bolnav isi mai regenereaza partile bolnave cu ajutorul medicului si al tratamentului, insa o moneda "bolnava" e iremediabil pierduta. N-o sa cred nici in ruptul capului ca dintr-un "Good" acoperit cu oxid o sa btineti prin curatare, spalare, etc macar un "Fine". Ba chiar va asigur ca va deveni un "Cleaned, about Good" iar adjectivul "cleaned" nu e in scop laudativ, ci din contra.
Ca mai toti, am si eu antecedente in ce priveste curatarea , dar m-am invatat minte.
Si cum omul pe pielea lui invata, cred ca e mai bine sa inchei aici discutia. Bine macar ca n-ati incercat sa curatati o moneda mai de valoare.
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Aveti dreptate domnule banivechi cand ziceti de piesele de valoare (pe care va asigur ca nu le-as curata dacat daca as fi 100% sigur ca nu se distrug), Cat priveste piesa asta... sincer nu as tine in colectie moneda in starea aceasta, de fapt nici nu am (prefer calitatea cantitatii), dar e o moneda de suflet cum se zice, pe care o sa o tin ca o amintire a curtii bunicii in care am stat mult timp si in care pana anul acesta nu am gasit nimic legat de pasiunea mea ptr numismatica. Cat priveste bolnavii... sunt oamnei care traiesc datorita lui Dumnezeu (am vazut cazuri in care eram comvins ca moare si s-a vindecat), mai putin mie sau colegilor mei care nu suntem decat niste unelte in mainile Sale. Dar sa nu ne departam de subiect si sa revenim la monede, sunt comvins ca fiecare colectioneaza piesele care ii plac sau care il intereseaza, dar pe langa asta mai sunt si piesele de suflet (acei "batrani mai obositi si incarcati de ani si de uzura" pe care ii ai in colectie iar cand ii vezi nu poti sa nu te gandesti la istoria zbucumata pe care au trait-o ). Poate sunt o fire mai filoloaga pentru dvs, dar va asigur ca fiecare moneda ca si fiecare om in spatele aspectului fizic ascunde o aventura minunata pe care noi oamenii o numim viata, uneori mai blanda alteori mai dura... important e respectul pe care il aratam fata de ea.
DEUS FORTITUDO MEI
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

In principiu si la modul general aveti dreptate, desigur, d-le banivechi :)

Dar sa nu uitam obiectul discutiei, si nici cum arata acesta, precum si motivatia posesorului. Moneda NU a fost curatata propriu-zis de toate combinatiile cuprului, adica pana la metal (=curatare), ci s-a incercat doar stabilizarea ei cu indepartarea pamantului consolidat pe suprafata (=conservare). Piesa nu avea patina nobila/verdigris, ci era acoperita uniform cu stratul original, subtire, de cuprit (oxid rosu de cupru), peste care era pamant consolidat prin diversi lianti anorganici. Si acum este acoperita de acelasi strat de cuprit, singura problema este aspectul tern al acestuia.

In ceea ce priveste pierderea de timp: cand faci ceva cu placere deja nu se poate spune ca pierzi timpul :) Plus ca moneda in cauza are alta importanta pentru dansul decat pentru ceilalti. Plus ca dansul castiga o oarecare experienta.

Nu stiu cum este cu monedele moderne dar in ceea ce priveste monedele mai vechi sunt destule cazuri in care este absolut necesar un tratament de conservare care sa stabilizeze moneda si sa o faca apta pentru pastrarea in colectie (sunt convins ca si in cazul unor monede moderne acest fapt este valabil). Scopul unui atare tratament nu este de a ridica gradul monedelor ci de a-l mentine :D 'Primum non nocere' este valabil si aici, dar desigur ca ceea ce am vazut cu totii expus prin muzee ca rezultat al 'tratarii in laborator' ne-a lasat o imagine trista despre cum trebuie procedat.

Eu ma straduiesc sa ma informez permanent cu privire la cele mai bune metode de conservare, nu de curatare. Am ceva bibliografie de specialitate si ceva experienta si, oricum, nu imi este jena sa recunosc ca in multe cazuri este mai bine ca o moneda sa fie pur si simplu lasata asa :)
el chupacabra

Mesaj de el chupacabra »

Am o solutie.Eu am mai incercat pe diferite monede.Cumparati un pliculet de AMONIU PENTRU PRAJITURI(sau amoniac)puneti moneda in apa,turnati amoniu,NU LASATI MONEDA MULT TIMP IN SOLUTIE(se poate coroda, cred ca MAXIM 10 MINUTE) apoi frecati moneda cu praf de curatat.sau puteti face ,,operatia''fara amoniu,doar frecand cu praf de curatat.daca a mers sami spuneti
banivechi

Mesaj de banivechi »

Aoleu! Prajiturile contin amoniu??? Si nu e pericol de explozie? Deci daca e buna solutia de (nitrat de?) amoniu pt prajituri, care in general ne plac, atunci e buna si pt. monede? Ca si astea ne plac...
:twisted:
el chupacabra

Mesaj de el chupacabra »

la mine a dat rezultate,insa in prajituri nu cred ca e indicat sa se foloseasca.......
Scrie răspuns