Multi, poate prea multi au avut experiente amare relativ la curatarea monedelor, e mai bine sa le pastram asa cum sint. E usor sa strici.BogdanC scrie:In principiu si la modul general aveti dreptate, desigur, d-le banivechi![]()
Dar sa nu uitam obiectul discutiei, si nici cum arata acesta, precum si motivatia posesorului. Moneda NU a fost curatata propriu-zis de toate combinatiile cuprului, adica pana la metal (=curatare), ci s-a incercat doar stabilizarea ei cu indepartarea pamantului consolidat pe suprafata (=conservare). Piesa nu avea patina nobila/verdigris, ci era acoperita uniform cu stratul original, subtire, de cuprit (oxid rosu de cupru), peste care era pamant consolidat prin diversi lianti anorganici. Si acum este acoperita de acelasi strat de cuprit, singura problema este aspectul tern al acestuia.
In ceea ce priveste pierderea de timp: cand faci ceva cu placere deja nu se poate spune ca pierzi timpulPlus ca moneda in cauza are alta importanta pentru dansul decat pentru ceilalti. Plus ca dansul castiga o oarecare experienta.
Nu stiu cum este cu monedele moderne dar in ceea ce priveste monedele mai vechi sunt destule cazuri in care este absolut necesar un tratament de conservare care sa stabilizeze moneda si sa o faca apta pentru pastrarea in colectie (sunt convins ca si in cazul unor monede moderne acest fapt este valabil). Scopul unui atare tratament nu este de a ridica gradul monedelor ci de a-l mentine'Primum non nocere' este valabil si aici, dar desigur ca ceea ce am vazut cu totii expus prin muzee ca rezultat al 'tratarii in laborator' ne-a lasat o imagine trista despre cum trebuie procedat.
Eu ma straduiesc sa ma informez permanent cu privire la cele mai bune metode de conservare, nu de curatare. Am ceva bibliografie de specialitate si ceva experienta si, oricum, nu imi este jena sa recunosc ca in multe cazuri este mai bine ca o moneda sa fie pur si simplu lasata asa
ajutor sa salvez o piesa de 3 kreutzer 1800
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Cand eram mai pe la inceputuri tin minte ca citisem pe undeva ca la monedele antice care au un strat gros de depuneri sau stiu eu ce alte mizerii, se pot arde usor si asta ajuta nu stiu cum sa se curete. Pe vremea aia mai colectionam si antice, deci aveam niste AE3-uri comune tocmai bune de stricat. Si ... le-am stricat.
Ce mi s-a parut foarte interesant atunci, e ca AE3-urile astea chiar ardeau. Se putea observa o mica flacara albastruie care se plimba colo-colo pe moneda. Dupa ce am "ars" doua monede din astea pana nu mai erau altceva decat doua bucati de metal, am zis ca ajunge cu experimentul.
Ce mi s-a parut foarte interesant atunci, e ca AE3-urile astea chiar ardeau. Se putea observa o mica flacara albastruie care se plimba colo-colo pe moneda. Dupa ce am "ars" doua monede din astea pana nu mai erau altceva decat doua bucati de metal, am zis ca ajunge cu experimentul.
Tanatos2912, "salvarea" acestei piese a generat o serie de raspunsuri pro si contra ideii de curatare a monedelor. Dar ne permite totodata sa vedem "pe viu" efectele anumitor metode in acest sens. Ar fi fost interesant sa aveti si o scanare a ei inainte de "salvare". Astfel, o comparatie de genul "inainte" si "dupa" ar fi fost poate relevanta. Se stie, cateodata o imagine face cat o mie de cuvinte... In lipsa ei insa, poate ne descrieti imbunatatirile observate pana acum. Piesa dvs. cred ca a devenit deja un mic experiment public, din care avem ce invata.Tanatos2912 scrie:In primul rand am spus ca piesa nu e intr-o stare buna, dar vedeti domnule banivechi.... meseria mea e sa vindec oameni (din pacate unii intr-o stare mult mai rea decat aceasta moneda ), asa ca pentru mine nu e o corvoada sa fac acest lucru o vad ca pe o munca in care incerci sa "repari" ceva ce nimeni nu mai credea ca poate fi "reparat".
Apoi sa stiti ca piesa nu e de vanzare, am spus ca e gasita de mine si o consider un banut norocos pe care nu l-as vinde niciodata. Ce vreau sa fac e sa il aduc intr-o stare cat de cat acceptabila in care sa o pot pune bine in colectia mea.
Ca o concluzie e o piesa de suflet pe care asemeni unui om o judec dupa anii si istoria ei nu dupa aspect.
Metoda se numeste reducere termica si se aplica in trecut dar in general a fost abandonata, desi am vazut ca mai e folosita de exemplu pentru a dezlipi intre ele blocuri de monede sudate in mediul submarin...Nu se face arzand pur si simplu monedele
Intr-un cuptor incalzit la cateva sute de grade, in atmosfera inerta sau reducatoare (hidrogen), combinatiile metalice de la suprafata monedelor sunt reduse pana la metal. Problema e ca se schimba structura metalografica, si insasi moneda in sine nu mai e 'aceeasi' 
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro