Deschid acest topic pentru ca mi se pare un personaj interesant, care ar putea avea merite comparabile in istoria noastra moderna cu personalitati mult mai vizibile ; vezi Carol I, caruia i-a fost contemporan, Antonescu, etc.
Pana acum 2 ani nici nu auzisem de el, cu atat mai mult nu-l pozitionam in istorie ca personalitate importanta. Totusi, incepand sa ma documentez in limita timpului liber, am inceput sa descopar ca in epoca a avut un cuvant important de spus, si nu in chestiuni tocmai mondene : pasoptist, a contribuit la detronarea lui Cuza, apoi a fost unul din cei care au conspirat la tentativa de revolta impotriva lui Carol "Republica de la Ploiesti", a avut imense contributii la infiintarea Bancii Nationale si la finantarea Razboilui de Independenta...
Cu atat mai interesant mi se pare cu cat colectivul de la BNR a inceput in anii 90 o campanie sustinuta de "reabilitare" si promovare a lui. Personal il consider pe Carada taticul BNR.
Va rog sa ma corectati daca gresesc sau daca aveti si altfel de date, sa le impartasiti.
Va multumesc.
Eugen(iu) Carada - cine a fost ?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Eugen(iu) Carada - cine a fost ?
Pecunia non olet.
Multam de referinte. La Bookfest am dat peste un nene foarte de treaba de la standul BNR care mi-a dat o revista-carte de cca 50 pagini, format mare, gen A4, cu prima emisiune de bancnote . Acolo scria cum Carada s-a ocupat exclusiv de aducerea unei tipografii intregi din Franta la Bucuresti si cum chiar l-a corupt pe gravorul sef al frantujilor sa faca in particular sitele pentru filigran ale acestor bancnote.
Povestiri mai ceva ca in foiletoanele de aventuri, si asta in sistemul bancar al secolului 19 !
Povestiri mai ceva ca in foiletoanele de aventuri, si asta in sistemul bancar al secolului 19 !
Pecunia non olet.