Aromanii

Colectibile diverse - cărți poștale, acțiuni, documente, insigne, sigilii, antichități, etc.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Mihai
amonra

Mesaj de amonra »

Poate asa-zisii lideri ai aromanilor ( care intre noi fie vorba, nu cred ca au prea multa legatura cu Romania ), ar trebui sa o lase moarta inainte sa se umple de penibil.
Singura idee pe care s-ar putea merge si ar fi intr-adevar viabila ar fi ca aromanii sa se declare si sa se ORGANIZEZE in statele vecine si "prietene" nationaliste unde nu sunt recunoscuti ci asimilati.
Acolo pot fi declarati minoritate, si acolo isi vor proteja mai bine interesele. Aici nu-i haituieste nimeni, ba chiar legile sunt foarte ingaduitoare cu toti.

Oricum, aceasta initiativa trebuie privita prin spectrul incercari divizarii sociale a Romaniei la care au aderat, probabil cu buna credinta, si multi aromani.
Personal nu-i consider o etnie diferita de cea romana atata timp cat sunt in stare sa deslusesc cuvinte iar etnografic sunt similari pana la identificare cu romanii.

Poate toti ar trebui sa ne gandim un pic mai mult cu aceasta ocazie cum tarile din jurul nostru ne neaga dreptul la cultura si limba, asimiland fortat minoritatea romana ( a se citi aici in special Serbia si Ucraina, cat si Grecia ).
sorin70

Mesaj de sorin70 »

De ce insista atat minoritatile pentru un statut aparte ?
Oare de ce se autodiscrimineaza, separandu-se cu atata vehementa de romani ?
Convingerea mea este ca o fac doar ca sa obtina anumite avantaje, nu numai materiale .
Si intorcandu-ne in context UE unde se face atata caz de discriminare, oare nu se discrimineaza majoritatea romaneasca ?
Mama democratiei europene , Franta , nu are in vocabularul constitutiei sale notiunea de minoritate, considerand toti cetatenii ei , in mod nediscriminatoriu , cetateni francezi cu drepturi si indatoriri egale. Daca ei in doua sute si ceva de ani nu au considerat necesar sa-si schimbe punctul de vedere , putem sa concluzionam ca e bun si si-a demonstrat functionalitatea pe deplin.
Am luptat atat pentru egalitatea in drepturi specifica democratiei iar dupa ce am obtinut-o unii vor sa fie "mai egali" , sa fie tratati aparte.
Eu consider ca minoritatile pot evolua, isi pot conserva specificul chiar si fara sa existe aceasta recunoastere oficiala a statutului. Important e sa nu fie oprimate sau impiedicate sa-si desfasoare activitatea in context democratic.
Dar tentatia e mare, sunt fonduri care se aloca organizatiilor minoritatilor, sunt locuri in parlament alocate special, sunt multe alte avantaje politice si materiale care de fapt constituie scopul ambalat foarte frumos in aspiratii de conservare a traditiilor si bla bla bla...
amonra

Mesaj de amonra »

Treaba asta, as zice noua, cu minoritatile, este noua gaselnita a unor puteri de a distruge statele inchegate. As zice ca aceasta este lupta nevazuta pentru crearea unei Europe federale, care mai apoi sa devina un singura entitate-stat.
Alt scop nu vad, mai ales avand in vedere miscarile de forte si deserviciile aduse comunitatilor umane in special.

Este tactica "inamicului din interior" care se practica in multe zone cu probleme.
Ca si exemplu istoric, ganditi-va la lagarele de concentrare din America unde au fost internati japonezii americani pe toata durata razboiului, fiind considerati tradatori, desi unii erau chiar nascuti pe sol american. La final, cand toate s-au sfarsit, comunitatea japoneza era distrusa iar americanii au ramas cu isteria "tradatorilor".

Un experiment nefericit care a demonstrat cum se pot manevra masele in ambele directii - ori exacerbarea sentimentelor unor minoritati + radicalizare, ori ura catre ele = nationalism .

Divide et Impera.

PS: Ah, si da, aromanii din Romania nu sunt "minoritati". Ei traiesc pe una din vetrele stramosilor lor, cu fratii lor. Si inca neingraditi in nimic din ceea ce fac.
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

amonra scrie:Treaba asta, as zice noua, cu minoritatile, este noua gaselnita a unor puteri de a distruge statele inchegate. As zice ca aceasta este lupta nevazuta pentru crearea unei Europe federale, care mai apoi sa devina un singura entitate-stat.
Alt scop nu vad, mai ales avand in vedere miscarile de forte si deserviciile aduse comunitatilor umane in special.

Este tactica "inamicului din interior" care se practica in multe zone cu probleme.
Ca si exemplu istoric, ganditi-va la lagarele de concentrare din America unde au fost internati japonezii americani pe toata durata razboiului, fiind considerati tradatori, desi unii erau chiar nascuti pe sol american. La final, cand toate s-au sfarsit, comunitatea japoneza era distrusa iar americanii au ramas cu isteria "tradatorilor".

Un experiment nefericit care a demonstrat cum se pot manevra masele in ambele directii - ori exacerbarea sentimentelor unor minoritati + radicalizare, ori ura catre ele = nationalism .

Divide et Impera.

PS: Ah, si da, aromanii din Romania nu sunt "minoritati". Ei traiesc pe una din vetrele stramosilor lor, cu fratii lor. Si inca neingraditi in nimic din ceea ce fac.
In topic nu era vorba de drepturile revendicate de aromani si ce galagie fac. Era vorba mai mult de disparitia aromanilor si a obiceiurilor lor.
Cat despre o Europa federala as trai bucuros intr-o entitate care imi garanteaza si respecta drepturile fundamentale, fara sa fie nevoie sa ma umilesc sau sa dau spaga. Dupa cum vedeti statul nostru este falimentar la acest capitol.
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
amonra

Mesaj de amonra »

Scuze, ma refeream mai mult la articolul de mai sus cu "proteste in strada" pentru drepturile aromanilor.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Cate articole despre aromani vedeti in ziare / reviste sau la televizor in decursul unei luni calendaristice?Cate emisiuni despre aromani , despre limba si traditiile lor ati vazut la televiziunea publica sau prin alta parte?Face ceva statul roman pentru prezervarea acestora, tinand cont ca dupa parerea mea acestea sunt parte integranta a mostenirii poporului roman?Chestiunea cu minoritatea de aici se trage, fiind declarati minoritate vor capata automat unele drepturi si fonduri, pe care pana la proba contrarie nu poti sa ii acuzi ca o sa le gestioneze mai prost sau mai bine decat altii.
Ar fi trist totusi pentru colonistii romani din Cadrilater, adusi din toate colturile Balcanilor ca sa romanizeze aceasta provincie, ca urmasii lor intorsi in Romania sa fie declarati astazi minoritate.
Mihai
amonra

Mesaj de amonra »

Daca e sa o luam asa, unde au fost luarile de opinie cand manelele poluau toata zona muzicala ?
Cand am pus undeva albumul OLT - Natalis, am fost acuzat ca pun manele si degeaba am incercat sa explic ca de fapt sunt aromani si ca ei canta lucru inteligente, nu mizerii tiganesti.
E pacat sa se asimileze acestei zone obscure cand de fapt ei sunt altceva, insa iata ca nu mai poti acum intoarce roata.
Sa nu mai zic ca multi romani nici nu stiu ce inseamna aromani ; daca intrebi, vei avea raspunsuri de la : triburi de tigani pana la greci nomazi, sau ciobani din Dobrogea.

Lucrul cel mai trist e ca o mana de oameni care mai cunosc lucrurile asa cum sunt nu vor face nici o diferenta in marea masa a ignorantei.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

ZIUA 06.07.07 - "Aromanii sunt sau nu romani?" de Valentin HOSSU-LONGIN
http://www.ziua.ro/display.php?data=200 ... &id=223462
Mihai
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

Ma bucur ca mai apare cate un articol pe subiect, dar mi se pare ca este inspirat din topicul nostru. Neintentionat, bineinteles .... 8)
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

Napoleon Bonaparte.
KARAMIHAI

Mesaj de KARAMIHAI »

Mihai
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Mihai Caracotea scrie:Cate articole despre aromani vedeti in ziare / reviste sau la televizor in decursul unei luni calendaristice?Cate emisiuni despre aromani , despre limba si traditiile lor ati vazut la televiziunea publica sau prin alta parte?Face ceva statul roman pentru prezervarea acestora, tinand cont ca dupa parerea mea acestea sunt parte integranta a mostenirii poporului roman?Chestiunea cu minoritatea de aici se trage, fiind declarati minoritate vor capata automat unele drepturi si fonduri, pe care pana la proba contrarie nu poti sa ii acuzi ca o sa le gestioneze mai prost sau mai bine decat altii.
Ar fi trist totusi pentru colonistii romani din Cadrilater, adusi din toate colturile Balcanilor ca sa romanizeze aceasta provincie, ca urmasii lor intorsi in Romania sa fie declarati astazi minoritate.
Dar despre olteni sau ardeleni in mod special cate articole vedeti? Dar despre cultura populara oricare ar fi ea (romaneasca). Iar despre anumiti aromani cred ca-s pline ziarele :) Nu incerca sa justifici ceea ce nu este normal. Nici romanii nu primesc fonduri in plus iar aromanii nu-s exceptati de la nimic. Tatarii primesc ceva in plus pentru ca-s minoritate? Ce anume? Ca sa nu mai vorbesc de anomalia de a declara niste romani minoritate in propria lor tara...
Scrie răspuns