banivechi scrie:
Si fiindca spuneti ca nu va atrag falsurile si doriti in colectie doar originale, cu atit mai mult trebuie sa va documentati despre falsurile de epoca pentru a sti sa le depistati ( si eventual sa le evitati). V-ati verificat moneda (monedele) de 100 lei 1932 din colectie? Sinteti sigur ca este (sint) autentice?
Aici nu pot decat sa confirm posibilitatea unei astfel de situatii. Pentu a continua seria marturisirilor despre erorile mele in numismatica trebuie sa spun ca recent am luat o moneda de 250 lei 1935 si am vrut sa verific daca este mai buna decat cea pe care o aveam deja in colectie. (Pentru a-mi acorda circumstante atenuante trebuie spus ca cea din colectie fusese adaugata la inceputurile colectiei si nu i-am mai acordat mare, sau suficienta, atentie ulterior.) Si, desigur, am avut surpriza sa constat ca aveam in colectie un fals...
Exact acelasi lucru am patit si eu cu 250 lei 1935. Abia dupa 2 ani am descoperit ca aveam in colectie un fals ...
La 100 lei 1932 ... oricand poti avea surprize ...
ZAR scrie:Pt. cine e interesat de falsuri sigur are o valoare mai mare, pt. mine nu valoreaza nimic, nu as lua un fals nici daca se da gratis, colectionez numai piese autentice.
Exista o distinctie intre falsuri: cele de epoca si cele moderne. Normal ca cele moderne nu au nici o valoare, insa falsurile de epoca sint un capitol extrem de interesant in numismatica romaneasca. Incepind de la monedele lui Dabija si pina la extrem de rarele falsuri de monede din perioada RSR exista foarte multe "chestii" interesante.
Si fiindca spuneti ca nu va atrag falsurile si doriti in colectie doar originale, cu atit mai mult trebuie sa va documentati despre falsurile de epoca pentru a sti sa le depistati ( si eventual sa le evitati). V-ati verificat moneda (monedele) de 100 lei 1932 din colectie? Sinteti sigur ca este (sint) autentice?
De acord cu dvs.Eu sunt un colectionar mai ciudat, aleg piesele dupa design, ma intereseaza sa aiba o grafica deosebita si mai putin metalul sau valoarea iar 100 LEI 1932 nu se incadreaza la criteriile mele (kestie de gust) deci nu o am la colectie.Moneda avand o grafica relativ simpla a fost usor de falsificat, la fel si 250 LEI 1935.Stiu ca au fost falsificate masiv, practic in perioada Carol II activitatea falsificatorilor a culminat, presupun ca au depasit tirajul pieselor autentice.Un exemplu de piese care m-au fascinat prin grafica sunt dolarii din Aur cu cap de indian.Revenind la falsuri in special cele de epoca sunt un obiect de studiu foarte interesant, asa cum ati spus si dvs.Personal am o oarecare experienta, colectionez monede de peste 20 ani si consider ca e greu sa fiu pacalit dar nu se exclude.Mai demult la targ Sutu un domn avea monede false de 1 Dolar-emisiunea Morgan, vreo 10 bucati, toate aveau acelasi defect adica una din literele U de la PLURIBUS era incompleta plus ca M (de la Morgan) nu era stantat pe gatul Libertatii la nici una si erau oricum ceva mai subtiri decat piesele autentice, muchia zimtata era aproape perfect realizata.Interesant e faptul ca erau din Argint ca si cele autentice, deci un neavizat se putea pacali usor.Nu cred ca au fost facute in Romania, oricum erau realizate prin presare, nu cred ca falsificatorii moderni mai aplica metoda prin turnare, in prezent exista posibilitati mult mai mari decat in trecut sa faci matrite de batere (butuci si prese).
Ultima oară modificat 23 Iul 2007, 14:49 de către ZAR, modificat de 4 ori în total.
Da, se pare ca un colectionar adevarat e o vaca de muls. Asa, probabil daca te declari un incepator rapciugos, ai sanse s-o primesti gratuit Aud mereu pe okazii "pentru cunoscatori" in traducere libera "pentru idiotii care vrand sa para cunoscatori sunt dispusi sa ma ingrase pe mine" Mie cel mai mult mi-a placut din forumul citat de Aldor asta: "Eu sunt un colectionar adevarat si nu cumpar monede la mai putin de 1000 eur/bucata. Puteti modifica pretul sau acceptati sa vi-l cumpar cu 1000-1500 eur?"....
ZAR scrie:nu cred ca falsificatorii moderni mai aplica metoda prin turnare
Aici trebuie sa va contrazic, de ex. in China metoda asta este destul de raspandita si acum.
Va cred.Chinezii falsifica aproape orice obiect in special ce este la mare cautare.Pt. ei nu conteaza calitatea, metoda sau materialul folosit, doar sa iasa banul.Imi lasa impresia ca fac si falsuri la comanda client si aici nu ma refer numai la monede, practic la orice obiect.
Bine ca nu sinteti fascinat de rublele de aur. Ca v-as compatimi in acest caz. Au patit-o case de licitatie cu greutate, de au trebuit sa retraga de la actiuni monede false ce au scapat de ochii expertilor. Se pare ca si companiile de gradare a monedelor au patit-o si nu o data. Nu fiti sigur niciodata pe expertiza proprie. Daca sinteti in stare sa depistati un Morgan Dollar fals nu inseamna ca sinteti mare expert. E bine intotdeauna sa cereti si parerea altcuiva si , mai ales, in domeniul Dv de interes sa va documentati ce anume s-a falsificat si ce nu.
Oricine se poate pacali, nu cred sa existe colectionar, casa de licitatie, muzeu, etc. care sa n-o fi patit-o macar o data. Pana si cei de la British Museum au patit-o, cu toata armata de experti pe care o au in dotare.
O sa va surprind dar sunt fascinat si am in colectie 5 Ruble 1902.E autentica dupa parerea mea.In varianta ca ar fi fals este perfect realizat.Corespunde la toate detaliile grafice inclusiv la gramaj si puritate aur.Oricum o sa cer si alte pareri. Se exclude posibilitatea sa fie un fals modern, e mostenire de la bunicii mei care o aveau din anul emiterii, e aproape UNC, iar la vremea cand circula nu exista posibilitatea sa faci un fals perfect.In rest sunt total de acord cu dvs.
Nu am din pacate.Daca intalnesc le opresc pt. dvs. Aveti pe site cateva monede tentante pt. mine ma refer din cele care sunt la vanzare.Dintre monedele Euro singurele care le vreau la colectie sunt cele cu valoarea 1 si 2 din Malta cand vor apare (2008). http://transylvanian-numismatics.com/ph ... .php?t=586
Ce parere aveti de descrierea pusa de acest tip? http://www.okazii.ro/catalog/3615002/ob ... #div_photo
Raspunsul lui nu-l mai comentez, se vede ca i-am deranjat "apele", oricum nu-l ccredea nimeni, poate doar cineva mai naiv. Pe asta cred ca si mizeaza...