bancnota noua de 200 lei la BNR

Bancnote România, bancnote străine.

Moderatori: Deus, NumisKID

gitza
**
**

bancnota noua de 200 lei la BNR

Mesaj de gitza »

in sectiunea "noutati" pe bnro.ro e un pdf despre punerea in circulatie a unei bancnote de 200 lei incepand cu 1 dec. 2006.
http://www.bnro.ro/Ro/Prez/R20060412guv_h.pdf
Mihai

Mesaj de Mihai »

Intradevar...ma pregateam sa postez si eu un link despre chestia asta.
Mihai

Mesaj de Mihai »

Ce trebuie sa intelegem din asta? Oare ca lansarea bancnotei de 500 lei noi a fost un esec? Oare cum fac oamenii astia de la BNR prognoze, evaluari etc.?
gitza
**
**

Mesaj de gitza »

sincer nu inteleg unul din argumentele prezentate de bnr pentru emiterea aceastei bancnote shi anume :
"Nivelul mediu al retragerilor de numerar prin ATM-uri este de 270 lei /
tranzacţie"
chiar nu vad ce lagatura are....
Mihai

Mesaj de Mihai »

Probabil incerca sa ne explice ca va fi mult mai utila la scoaterea de numerar. Nici celelalte explicatii nu prea stau in picioare: o valoare intermediara intre 100 si 500 RON - pai nu se puteau gandi de la inceput? Obisnuirea populatiei cu euro - sa fim seriosi... Pana va ajunge romanul sa manuiasca 200 euro toata ziua mai curge apa pe garla la greu! Si oricum, la fel ca mai inainte, nu se puteau gandi de la inceput?
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Personal cred ca mai utila era o bancnota de 20 lei , pentru fluidizarea platilor curente.
La tranzactiile mari in numerar oricum se folosesc cele de 500 de lei.
Iar treaba cu bancomatul e cireasa de pe tort in argumentarea explicatiei.
La BCR oricum nu se distribuie decat bancnote de 10 si 50 lei iar la celelalte banci din motive de siguranta doar bancnote de pana la 100 lei inclusiv.
Inca de la inceput nu s-a prevazut o structura corespunzatoare a cupiurilor asa ca orice incercare de dregere pe parcurs seamana cu o peticeala.
Am sustinut de la inceput inutilitatea unei bancnote de 1 leu (28 eurocenti :D ), care a fost emisa doar din considerente psihologice.
Era mult mai adecvata o moneda , care ar fi putut fi folosita si la o serie de automate.
iar apoi trebuie sa ne invatam cu monedele de valoare mare ( 2 EURO ) daca tot zice BNR ca vrea sa ne acomodeze cu numerarul tip EURO.
Sper sa nu repete povestea ultimei bancnote de 200 lei 1992 scoasa fara nici o ratiune si care a sucombat extrem de repede.
Toate aceste experimente sunt pe cheltuiala noastra a contribuabililor.
dorelb

Mesaj de dorelb »

Pina la euro mai este mult. Am auzit azi dimineata la Tv ca BNR a anuntat ca abia in 2014 se va trece la euro. Asta daca, zic eu, nu va renunta UE la euro pina atunci. Se pare ca sunt tot mai multi cei care regreta trecerea la euro. dar cine stie....
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Si eu sper ca noua bancnota sa nu aibe soarta ultimei bancnote de 200 lei. Doar ca aceea a circulat putin si datorita calitatii hartiei din care era facuta. Intr-adevar erau mai utile monede de 1 si 2 lei.
Totusi cred ca este utila aparitia bancnotei de 200 lei si nu din motivele anuntate de bnr, ca datorita mediei retragerilor de la atm, ci pentru ca intre 100 si 500 lei nu exista o medie. Daca vrei sa schimbi 500 lei dureaza ceva timp pana gasesti.
Si totodata un motiv sa faci loc in clasorul pt bancnote. :)
In ceea ce priveste trecerea la moneda unica nu cred ca asta este o problema, oricum de facto se va trece mult mai repede.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Citeste de la inceput si cu atentie.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

in prezentarea succinta din 12.04.06 se mentioneaza ca prezentarea detaliata va fi facuta cu 30 de zile inainte de punerea in circulatie.
Cu toate ca au ramas doar 28 de zile pana la punerea efectiva in circulatie , BNR nu a prezentat inca in mod detaliat bancnota cu pricina.
Are cineva mai multe informatii ?
banivechi

Mesaj de banivechi »

Bancnota de 200 euro este rara in vest. Mult mai des am vazut 500 euro decit 200. Platile peste 50 euro se fac de regula cu cardul, bancomatele acolo nu elibereaza cupiuri mai mari de 100 euro, si nici nu conteaza ce banca a emis cardul, nu exista comision de retragere (dar nici dobinda...). Marile magazine merg pina acolo incit iti ofera un card de cumparaturi, pe care poti incarca ce suma vrei, si poate fi folosit de oricine din familie in lantul respectiv de magazine (Wal Mart, V Markt, Real, Media Markt), avind si o reducere de pret la folosirea lui. Pot sa zic ca se uita lung casieritele la tine cind platesti cumparaturi de 150 euro cu o bancnota de 500... o verifica pe toate partile, ba chiar cheama si suprevizorul. Din punctul asta de vedere cred ca bancnotele mari euro sint un fiasco, omul de rind nu le vede in mod normal (asa cum am zis, salariile intra pe card, iar bancomatele nu dau decit hirtii de 100, 50, 20, 10 euro). Pe de alta parte, inca platile electronice in Romania sint undeva in jur de 1%, asa ca cine cumpara un vitel la piata nu plateste decit cash, iar bancnotele cu valoare mare inca isi au utilitate la noi.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

sorin70 scrie: Sper sa nu repete povestea ultimei bancnote de 200 lei 1992 scoasa fara nici o ratiune si care a sucombat extrem de repede.
La bancnota si hartia a fost de proasta calitate.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

banivechi scrie: Pot sa zic ca se uita lung casieritele la tine cind platesti cumparaturi de 150 euro cu o bancnota de 500... o verifica pe toate partile, ba chiar cheama si suprevizorul.
Chiar si la cele de 200 euro se intampla aceeasi treaba.
banivechi scrie: Din punctul asta de vedere cred ca bancnotele mari euro sint un fiasco, omul de rind nu le vede in mod normal .
Aici a fost probabil aplicata politica germana, nemtii avand in trecut bancnote de 500 si 1000 marci.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

200 lei nu-i 200 de euro .
Din pacate ...
Scrie răspuns