Un semn de intrebare...

Monede grecești, romane, bizantine.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

krazy

Un semn de intrebare...

Mesaj de krazy »

Moneda din link e catalogata corect ca fiind Cilicia, Hierapolis-Kastabala, de tip "TYCHE"? In primul rand inscriptia nu pare a fi cea de la descriere...

http://www.okazii.ro/catalog/3973953/ob ... 3-sec.html

Am gasit pe wildwinds o moneda de acest tip careia ii corespunde inscriptia si nu seamana deloc cu cea de pe okazii:

http://www.wildwinds.com/coins/greece/c ... v_1570.jpg

Ce parere aveti?
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Nu e exclus ca vanzatorul sa fi incarcat o imagine gresita. Moneda din imagine in licitatia de pe okazii este o moneda romana provinciala de Elaea daca nu ma insel. Pe avers scrie clar EΛAI TΩN. Iar efigia de pe avers seamana cu Marcus Aurelius. Dar nu am reusit sa gasesc nicaieri o imagine pe net cu nicio piesa asemanatoare, deci nu e exclus sa ma insel, nu ma prea pricep la grecesti si la romane provinciale. Poate ne zice berserkr despre ce este vorba.
krazy

Mesaj de krazy »

Aldor scrie:Nu e exclus ca vanzatorul sa fi incarcat o imagine gresita.
Acum eu ma intreb in caz ca imaginea este gresita, a fost pusa voit sau nu...

Un exemplu pentru monedele romane batute in Elaea este acest Hadrian http://www.wildwinds.com/coins/ric/hadr ... BMC_42.jpg
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Este o quasi-autonoma Aiolis - Elaia, probabil din perioada imperiala romana, sec I. N-am gasit alte exemplare dar e clar ca atributia de pe okazii este gresita. Pretul e foarte bun (pe okazii) :D deci nu are rost sa facem proces de intentie vanzatorului care cu siguranta a gresit fara intentie.
krazy

Mesaj de krazy »

berserkr scrie:Este o quasi-autonoma Aiolis - Elaia, probabil din perioada imperiala romana, sec I. N-am gasit alte exemplare dar e clar ca atributia de pe okazii este gresita. Pretul e foarte bun (pe okazii) :D deci nu are rost sa facem proces de intentie vanzatorului care cu siguranta a gresit fara intentie.
Pai si atunci care este moneda pusa la vanzare :) cea din imagine sau cea "din text" :roll:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Cel mai probabil cea din imagine, dar cel mai corect e sa-l intrebi chiar pe vanzator in situatii de genul asta (pe forumul special dedicat). Simpla atribuire gresita nu schimba obiectul vanzarii.
krazy

Mesaj de krazy »

berserkr scrie:Pretul e foarte bun (pe okazii) :D
Pretul e bun, acceptabil, ridicat?
carpatic
**
**

Mesaj de carpatic »

Pretul e foarte bun pentru starea piesei si faptul ca nu e deloc comuna. Cel putin asa mi-am zis si eu, cand am apasat butonul de "cumpar" :D
krazy

Mesaj de krazy »

carpatic scrie:Pretul e foarte bun pentru starea piesei si faptul ca nu e deloc comuna. Cel putin asa mi-am zis si eu, cand am apasat butonul de "cumpar" :D
Mda :D asa se intampla cand esti indecis, felicitari!! :wink:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

krazy scrie:
berserkr scrie:Pretul e foarte bun (pe okazii) :D
Pretul e bun, acceptabil, ridicat?
:lol: Adica "foarte bun" nu va spune nimic, numai "bun" sau "acceptabil" sau "ridicat". Interesant punct de vedere :roll: Oricum felicitari! S-o stapaniti sanatos!
krazy

Mesaj de krazy »

berserkr scrie::lol: Adica "foarte bun" nu va spune nimic, numai "bun" sau "acceptabil" sau "ridicat". Interesant punct de vedere :roll: Oricum felicitari! S-o stapaniti sanatos!
Ideea care era...ca nu prea aveam bani; intre timp au venit si banii :D dar am pierdut okazia :roll: Cat despre punctul de vedere, eu am inteles ca prin pret "foarte bun" v-ati referit de fapt la preturile mari care se practica pe okazii...interpretarile astea :D
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Pentru ca numele topicului e inspirat, ce parere aveti de:
http://www.okazii.ro/catalog/4358561/ob ... #div_photo
Nu mai spun ca la suma asta e de bun simt o poza foarte buna, dar m-ar interesa ce credeti si ca sa amintesc de numele altui topic, unde credeti ca ajunge? :D
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Ca sa ajunga undeva, ar trebui mai intai sa plece... :D
Serios vorbind, remarcasem si eu moneda, insa cum la romane nu prea ma pricep, n-am semnalat-o aici. Nu-mi permit sa ma pronunt asupra autenticitatii ei, dar pe wildwinds sau coinarchives n-am gasit nici o piesa de acest gen, ce este exact?
In plus, interesant este ca acelasi om vinde si un stater Filip al II-lea, culmea, la acelasi pret cu aureul Diocletian, din pacate imaginea este tot de calitate slaba.
http://www.okazii.ro/catalog/4358605/ob ... a-aur.html
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Se vrea un aureus Diocletian (pe la RIC V - 307). Ceva mai neobisnuit ca tip, nu-l veti gasi pe net (exact in forma de pe okazii). Insa dupa poza aia e greu de spus daca e autentic sau nu. Si coroborat cu ce-am mai vazut ca vinde (tot din aur), balanta se inscrie spre "nu". Oricum la preturi mari se pun poze de calitate, nu se angajaza nimeni la cota asta fara sa stie foarte bine despre ce este vorba.
krazy

Mesaj de krazy »

Am urmat si eu exemplul lui berserkr de a posta tot aici :D si o sa va intreb la randul meu ce parere aveti de moneda aceasta:

http://www.okazii.ro/catalog/4353447/ob ... #div_photo

Pare sa fie Commodus dar inscriptiile sunt cam ciudate :roll: cel putin eu vad:

Avers: IMP L AVREL VFRUS AVG
Revers: PROV DEOR TR P II COS II
Scrie răspuns