Cum se face gradarea profesionala a monedelor

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
banivechi

Cum se face gradarea profesionala a monedelor

Mesaj de banivechi »

Un articol interesant despre criteriile dupa care face PCGS gradarea monedelor.
http://www.associatedcontent.com/articl ... coins.html
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

interesant. foarte folositor articolul pentru o gradare mai eficienta a monezilor.
vasil

Mesaj de vasil »

Useless.....but interesting.
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

ei incearca sa gradeze monezile cu "exactitate"
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Imi vine sa rad de incercarea de a pune in cifre ceea ce oricum ramane subiectiv prin excelenta. Sigur, in categorii mari e destul de usor sa incadrezi, chiar si incepand cu + sau ++ la gradul de baza si cu a (about) grad la cel urmator. Se poate folosi si - sau --, insa de baza ramane dincolo de orice placerea de a privi o moneda, "appeal-ul" ei. Oricine are ceva experienta a vazut cel putin odata o moneda VF care nu atrage deloc si aceeasi moneda F dar aratand superb :D Deci care-i concluzia? La ce foloseste un asemenea mod de gradare? Mai degraba ar fi bine sa se faca o medie prin cateva caracteristici ca la patinaj :) adica parte tehnica si impresie artistica. Am fi mai aproape de adevar cred. Oricum tendinta de a cuantifica totul este tipic americana (pe langa faptul ca au un numar finit de modele folosite la monedele lor contemporane). Eu unul iau ce-mi place, indiferent de incadrarea formala intr-o categorie sau alta.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Sunt de acord cu dl. berserkr, gradarea americana este interesanta dar personal consider ca e si exagerata, mai ales ca de la un grad la altul cotele cresc simtitor, oricum in cataloage ei o aplica doar la monedele americane.Pana la urma e un joc de piata, daca vrei sa incapsulezi o moneda platind suma necesara (in jur de 20 dolari) sigur obtii un grad mai inalt decat starea monedei ceea ce nu e corect :!:, iar acea gradatie nu cred ca poate fi contestata, esti avantajat daca vinzi dar daca cumperi nu mai iti convine.
banivechi

Mesaj de banivechi »

ZAR scrie:Sunt de acord cu dl. berserkr, gradarea americana este interesanta dar personal consider ca e si exagerata, mai ales ca de la un grad la altul cotele cresc simtitor, oricum in cataloage ei o aplica doar la monedele americane.Pana la urma e un joc de piata, daca vrei sa incapsulezi o moneda platind suma necesara (in jur de 20 dolari) sigur obtii un grad mai inalt decat starea monedei ceea ce nu e corect :!:, iar acea gradatie nu cred ca poate fi contestata, esti avantajat daca vinzi dar daca cumperi nu mai iti convine.
Monedele care au fost certificate de o companie profesionala sint foarte des folosite ca si garantii bancare. Americanii au monede care pot varia ca valoare cu mii de dolari de la un MS 63 la MS 65, ele sint bunuri scutite de impozit si considerate valori sigure. Asa ca sint multi care nu cumpara decit monede incapsulate... stiu ei de ce.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da, asta tine de partea "investitionala" a numismaticii. Si ca in orice afacere garantiile sunt importante. Dar pentru numismatul de rand nu stiu daca are o asa importanta. Pot da exemple de monede gradate (pe ebay) si incapsulate care-s niste ciurucuri. Nu se vor vinde niciodata la pretul ala numai pentru ca-s incapsulate si certificate. Asa ca orice e bun, e bun pentru ceva/cineva anume si la un moment dat :D
Scrie răspuns