Ridic inca o data intrebarea daca au fost probleme la moneda de 5 lei 1901...
Am prezentat pe forum de cateva ori o moneda de 5 lei 1901 pe care o am si care "reparata" sau cu "bulion"-ul initial cu probleme de material.
Din pacate n-am timp sa caut link-ul pe forum.
Mai jos e un link pe o licitatie activa pe ebay la un 5 lei 1901 frumos. Privind poza mi s-a parut ca sesizez probleme similare (dar de amploare mai mica) si tot pe fata cu cap.
Ce parere aveti?
http://cgi.ebay.co.uk/Romania-1901-5-Le ... 0182283879
5 lei 1901 - defecte?
5 lei 1901 - defecte?
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Pete
Nu e nevoie de scuze !!! Nu e cazul.
Atentionam asupra "petelor/umbrelor" de pe fata cu cap. Cam la fel se vad in scan si suprafetele "ciudate" de pe moneda mea.
Este posibil sa fie doar umbre de scanare sau "stergeri" ale patinei.
Evident ca realitatea se poate vedea doar cu moneda in mana si nu cred ca am putea intreba vanzatorul despre ce se intampla pe moneda
Este posibil sa incer sa aprind un foc de paie - aici e randu-l meu sa-m cer scuze... Incerc doar sa-mi confrunt "impresiile" mele cu ale altora si sa vad daca nu sunt pe contrasens (vorba glumei)
Atentionam asupra "petelor/umbrelor" de pe fata cu cap. Cam la fel se vad in scan si suprafetele "ciudate" de pe moneda mea.
Este posibil sa fie doar umbre de scanare sau "stergeri" ale patinei.
Evident ca realitatea se poate vedea doar cu moneda in mana si nu cred ca am putea intreba vanzatorul despre ce se intampla pe moneda
Este posibil sa incer sa aprind un foc de paie - aici e randu-l meu sa-m cer scuze... Incerc doar sa-mi confrunt "impresiile" mele cu ale altora si sa vad daca nu sunt pe contrasens (vorba glumei)
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
-
roantichitati

5 Lei 1901
Nu se poate da un verdict doar dupa fotografia respectiva , insa mie imi ridica unele semne de intrebare "pata alba " din fata regelui Carol . Acea pata poate fi rezultatul unei minifreze (ca cele dentistilor) cu o pasla pentru lustruit cu care cineva a vrut sa inlature "ceva" . De ce spun asta ? Pentru ca daca va uitati atent la imaginea cu rezolutia cea mai mare disponibila (1458x731 pixels) veti vedea ca acea pata alba inconjoara nefiresc litera R de la REGE si ocoleste conturul nasului ( zone greu accesibile ). O alta remarca ar fi ca desi litera R are culoarea alba interiorul ei este patinat , in mod firesc daca acea pata era o lipsa a patinei si interiorul literei trebuia sa aiba aceeas culoare ...ceace-mi sugereaza mie ca suprafata alba a fost putin "curatita" ...oricum destul de putin si nu in profunzime .Acelas rezultat il putea obtine si cu o batista infasurata pe un batz de chibrit cu care a vrut sa stearga o eventuala pata . Oricum aceasta posibila interventie nu e una care influenteze valoarea piesei ...dar ar fi preferabil ca ea sa nu existe .