Pret estimativ

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Maidanezu
**
**

Pret estimativ

Mesaj de Maidanezu »

http://www.okazii.ro/catalog/4196062/ob ... CAROL.html
Care ar fi pretul real?..Sau la ce suma credeti ca se va termina licitatia.
BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

este o piesa foarte frumoasa,iar pretul nu mi se pare mare pentru o moneda care are 15000 de exemplare,iar pretul final depinde de colectionari,cat de mult o doresc in colectiile lor.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu-i vorba de tiraj aici, ci de probabilitatea de a o gasi. Daca ar fi vorba de tiraj, piesa pe care o am (cea de argint) cu vizita Papei in Romania ar fi mult peste aceasta piesa. Si totusi nu este :D Chiar sunt curios ce cota reala are asta.
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

Peste 1.500 lei... depinde de cat mult si-o doresc licitatorii. Sunt unii cu potential.
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
Maidanezu
**
**

Mesaj de Maidanezu »

In starea asta sa ajunga la 1.500 lei?
Intrebam deoarece as vrea sa licitez si doresc sa vad alte pareri vis-a-vis de pret
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Maidanezu scrie:In starea asta sa ajunga la 1.500 lei?
Intrebam deoarece as vrea sa licitez si doresc sa vad alte pareri vis-a-vis de pret
In strainatate gasiti mai ieftin (sub 1500 lei).
ZAR

Mesaj de ZAR »

Eu zic ca e mult 1500 lei.Licitatia respectiva nu cred ca va depasi 1000 lei, dar depinde nu numai de cat de mult o vor cei interesati ci si de potentialul lor financiar. :wink:
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

ZAR scrie:Eu zic ca e mult 1500 lei.Licitatia respectiva nu cred ca va depasi 1000 lei, dar depinde nu numai de cat de mult o vor cei interesati ci si de potentialul lor financiar. :wink:
Asta ziceam si eu.
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

berserkr scrie:Nu-i vorba de tiraj aici, ci de probabilitatea de a o gasi. Daca ar fi vorba de tiraj, piesa pe care o am (cea de argint) cu vizita Papei in Romania ar fi mult peste aceasta piesa. Si totusi nu este :D Chiar sunt curios ce cota reala are asta.
Tirajul este edificator la piesele care au circulat efectiv.
Moneda cu Papa nu a circulat efectiv de loc dar inclin sa cred ca nici jubiliarele de aur Carol I nu au circulat foarte mult ci au fost in marea lor majoritate stocate imediat de colectionari sau investitori, iar tirajul a "supravietuit" in mare masura pana astazi.

Tirajul este intradevar edificator pentru valoarea numismatica spre exemplu la 20 lei 1870 ( 5.000 ex.) sau 2 lei 1901 ( 12.000 ex ) care au circulat efectiv si foarte multe exemplare s-au uzat si au fost retrase din circulatie.

Un exemplu de comparatie pentru 2 monede comune ar fi 500 lei 1941 UNC ( moneda care insa a circulat efectiv ) si care este mult mai valoros decat 100 lei 1995 FAO ( jubiliar fara circulatie efectiva ) tot UNC desi acesta din urma are tiraj de aprox. 30 de ori mai mic.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

sorin70 scrie:
berserkr scrie:Nu-i vorba de tiraj aici, ci de probabilitatea de a o gasi. Daca ar fi vorba de tiraj, piesa pe care o am (cea de argint) cu vizita Papei in Romania ar fi mult peste aceasta piesa. Si totusi nu este :D Chiar sunt curios ce cota reala are asta.
Tirajul este edificator la piesele care au circulat efectiv.
Moneda cu Papa nu a circulat efectiv de loc dar inclin sa cred ca nici jubiliarele de aur Carol I nu au circulat foarte mult ci au fost in marea lor majoritate stocate imediat de colectionari sau investitori, iar tirajul a "supravietuit" in mare masura pana astazi.

Tirajul este intradevar edificator pentru valoarea numismatica spre exemplu la 20 lei 1870 ( 5.000 ex.) sau 2 lei 1901 ( 12.000 ex ) care au circulat efectiv si foarte multe exemplare s-au uzat si au fost retrase din circulatie.

Un exemplu de comparatie pentru 2 monede comune ar fi 500 lei 1941 UNC ( moneda care insa a circulat efectiv ) si care este mult mai valoros decat 100 lei 1995 FAO ( jubiliar fara circulatie efectiva ) tot UNC desi acesta din urma are tiraj de aprox. 30 de ori mai mic.
Tirajul este edificativ pentru numismatica la care ati apelat ca sa demonstrati. Asa este, pentru ultima suta si ceva de ani e valabil, dar pentru monede mult mai vechi (stiu nu se cunoaste tirajul exact) nu mai este valabil. Monede foarte rare costa ceva de genul 15-16 USD iar monede mult mai comune (dar si mult mai cerute) costa de zeci de ori aceasta suma. Ca exemplu, asa-numitul "tribute penny" al lui Tiberius atinge cote ametitoare desi este intalnit foarte des (zeci de exemplare la o singura cautare) si la acelasi pret o moneda Hanniballianus, pe care foarte rar o vezi pe piata. Sa nu mai spun de denarii romani, mult mai putini decat orice moneda intens circulata romaneasca, si care ajung chiar si in stare foarte buna la nici jumatate din pretul monedei contemporane (si aici ma refer la emisiuni echivalente cel putin din punctul de vedere al notorietatii si materialului). Deci in continuare sustin ca de fapt cererea stabileste pretul, care nu este in directa proportionalitate cu tirajul. Iar cererea cuprinde mult mai multe :)
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Acelasi lucru l-am sesizat si eu si nu numai in Romania : monede antice si medievale la preturi rezonabile in timp ce monedele moderne au in toate tarile preturi mult mai mari.

Asta e probabil datorita faptului ca multi colectionari ( mai ales incepatorii ca mine ) au ca domeniu monedele moderne/contemporane neavand acces la cele mai vechi in timp ce foarte putini ( avansatii cu cunostinte vaste ) abordeaza cu predilectie anticele si medievalele.

Acest fenomen apare asa cum bine ati mentionat chiar in cadrul aceleiasi perioade ( antica /medievala / moderna ) . Monede mai cunoscute ( dar nu si mai rare ) sunt mai bine cotate.

Piata , marketingul si puterea financiara dicteaza pretul.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

As spune nu musai mai cunoscute cat mai cerute. Si intr-adevar, daca discutam despre pret, acesta este intotdeauna "dictat" de piata. Numai in economiile centralizate pretul este impus de la centru (si nici acolo in realitate - sa ne amintim cei care avem o varsta potrivita cum se vindeau pe sub mana toate cele in anii '80 si care era diferenta de pret intre oficial si "la negru").
Legat de tiraj, ca un exemplu de care mi-am adus aminte: 500 lei 1941, tiraj de 750.000 exemplare (relativ scazut pentru Romania) are un pret mult sub asteptari. Am intrebat odata un numismat in varsta despre asta (acum multi ani) si mi-a spus ca el crede ca tirajul comunicat a fost mult mai mic decat cel real. Deci tot cerere si oferta pana la urma. Iar moneda in cauza stim cu totii ca-i foarte frumoasa si semnificativa istoric.
amonra

Mesaj de amonra »

Subscriu la ideea lui Sorin70 cu privire la pretul mare al monedelor moderne : ele sunt mult mai aproape in timp de evenimente istorice "vizibile" noua, si poate de multe ori sunt cerute doar pentru a satisface un mic orgoliu istoric.
In al doilea rand, incepatorii se sperie probabil de greutatea identificarii unui fals la cele antice si medievale si aleg drumul mai facil : modernele. Eu unul cred ca e muult mai usor sa determini un fals al unei monede moderne decat al uneia antice, peste care au trecut sute, mii de ani.
Pecunia non olet.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Eh, problema nu cred ca se pune chiar in termenii astia. Am observat ca pasiunea pentru istorie are niste pasi in timp. Cert e ca in general omul pasionat de istorie abordeaza perioada antica mai tarziu. E un fenomen, probabil tine de afinitatile varstei. Oricum hai sa incercam sa nu generalizam ca sigur gresim. Cat despre experienta in identificarea falsurilor, cred ca vine din practica, iar practica in timp. Si mai ajuta studiul care in ultima vreme este din ce in ce mai usor de sustinut datorita numarului mare de surse de informatie. Internetul e la indemana tuturor. Si mai adaug o chestie: invatatul nu se termina niciodata si nu exista om infailibil. Oricine poate gresi, e drept cu probabilitate mai mare sau mai mica.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Maidanezu scrie:In starea asta sa ajunga la 1.500 lei?
-Revenind la piesa de pe okazii, personal nu as da nici 1000 lei, tot mi se pare mult avand in vedere ca piesa e usor deterioarata pe margine dar tot e bine ca sunt intacte toate caracterele. :) In stare impecabila ar merge in jur de 300 euro, asta zic eu ar fi un pret corect.Piesa in cauza a ajuns la 700 lei, nu cred ca mai urca prea mult.
-Intradevar pretul e dat de piata dar totusi e un termen relativ, daca cineva acum liciteza sa zicem 2000 lei la piesa de pe okazii pe langa ca demoralizeza licitatorii de pana acum se va zice ca asta e pretul pietei ceea ce ar induce in eroare. :!: Eu am patit mai demult la o licitatie care a durat cateva zile, am fost initial 3 care licitam unul peste altul si din senin a aparut un licitator nou care a dat dublu fata de ultima oferta si era in joc o suma mare totusi.Deci oricand poate apare un licitator (nu neaparat colectionar) care e dispus sa ofere oricat...La fel am procedat si eu la alta licitatie ca sa elimin concurenta plus ca imi doaream foarte mult acea piesa si nu vroiam sa o scap.Rar fac asa ceva dar aia era o piesa ''de suflet'' si se stie ca toti avem slabiciunile noastre cand vine vorba de anumite piese. :)
-Dl. Aldor are dreptate, pt. piese romanesti in Aur e preferabil sa cumperi de afara daca vrei sa iesi mai ieftin acolo sunt mai slab cotate, pt. ca nu sunt foarte cautate de colectionarii straini, la noi au preturi mult mai mari datorita cererii.
-Studiati si aici:

http://www.coinarchives.com/w/lotviewer ... 77&Lot=682
http://www.coinarchives.com/w/results.p ... arch=rauta
Scrie răspuns