1 Decembrie 2007
@Mircea : eram prea mic ( sex : M )
Ce am vrut sa sublieniez este ca chiar si atunci cand eram sub papuc rusesc, aveam mult mai multa mandrie si verticalitate decat acum cand ne "prostituam" in NATO, cand nu ne cere nimeni nimic.
Cat despre mandria americana, ei bine, ei au cu ce, fiind un stat militarist in care am impresia, 40% din industire e legata direct sau indirect de productia de razboi. Si asta nu acum, din cauza Irakului, ci dintotdeauna.
Plus ca sa nu mai vorbim de numele amerindiene, care sunt probabil o aberatie in istoria moderna : sa te lupti sute de ani sa eradichezi o etnie care initial a fost majoritara si apoi le iei numele si le folsesti cu mandrie.. ( asta nu inseamna decat un lucru - nu au istorie si se agata cu disperare de orice ).
Oricum America nu este un temern de comparatie bun cu noi. Pur si simplu Romania are chiar din start o alta doctrina - de aparare, de rezistenta, pe cand americanii au si intretin poilitca razboiului preventiv, a expeditionarismului oriunde le convine lor. Si mai e si marimea tarilor...
Ce am vrut sa sublieniez este ca chiar si atunci cand eram sub papuc rusesc, aveam mult mai multa mandrie si verticalitate decat acum cand ne "prostituam" in NATO, cand nu ne cere nimeni nimic.
Cat despre mandria americana, ei bine, ei au cu ce, fiind un stat militarist in care am impresia, 40% din industire e legata direct sau indirect de productia de razboi. Si asta nu acum, din cauza Irakului, ci dintotdeauna.
Plus ca sa nu mai vorbim de numele amerindiene, care sunt probabil o aberatie in istoria moderna : sa te lupti sute de ani sa eradichezi o etnie care initial a fost majoritara si apoi le iei numele si le folsesti cu mandrie.. ( asta nu inseamna decat un lucru - nu au istorie si se agata cu disperare de orice ).
Oricum America nu este un temern de comparatie bun cu noi. Pur si simplu Romania are chiar din start o alta doctrina - de aparare, de rezistenta, pe cand americanii au si intretin poilitca razboiului preventiv, a expeditionarismului oriunde le convine lor. Si mai e si marimea tarilor...
Pecunia non olet.
Acest "Charlie" face parte din alfabetul standard pentru comunicatiile radio demult si era folosit si pe vremea comunismului pentru ca e un alfabet universal. Pentru a se evita intelegerea gresita a literelor acestea sunt substituite de nume. Intrebati un radioamator oricat de varstnic si va va confirma. De exemplu:amonra scrie:Poate ar trebui sa mai intreb de ce unul dintre militarii ce pazeau tehnica, la defilarea de 1 Decembrie comunica prin statie cu indicativul "Charlie-11" , inainte sa vorbim de productie nationala. Cultura e mai aproape de om decat industria, si cea romaneasca a fost avariata masiv. Eu eram prea mic in anii comunismului, insa ma indoiesc ca armata romana folosea pe atunci indicative gen "Vasilii-dva" .
A = Alfa
B = Bravo
C = Charlie
D = Delta...samd. Asta din cate mai tin minte de la cercul de radioamatori de la Casa Pionierilor din Pitesti din 1976
Mea culpa ca i-am judecat dupa indicativele radio. Oricum, in sprijinul plecaciunilor la marele licurici denuntat de mine aduc numele unul blindat usor pe care scria "ROCKY" .
Cand era de dat banii pe rable, s-a apelat la patriotism si fregata buna de casat am denumit-o "Ferdinand" ...
Cand era de dat banii pe rable, s-a apelat la patriotism si fregata buna de casat am denumit-o "Ferdinand" ...
Pecunia non olet.
He he, daca ar fi numai atat ar fi inca excelent. Dar limba romana? Ce parere aveti de "noul trend"? Invata copiii intai romgleza, inainte de a afla ca exista corespondente si in romana la orice termen din engleza. Foarte putine cuvinte au nevoie de acest import (neavand corespondent). Dar cultura? Mai citesc cei mici cartile scriitorilor romani altfel decat obligati de scoala? Are Harry Potter vreun rival? Dar hrana? Dar munca? Toate s-au schimbat, si in loc sa profitam de specificul nostru fenomenal (idiotii care rad de cultura noastra n-o cunosc in realitate) si sa-l punem intotdeauna inaintea a orice, generatiile noi se pleaca unor false valori aduse (nici macar ele in forma originale) de alti necunoscatori de afara. Imitatia imitatiei imitatiei.
Imi pare rau sa constat asta, insa parerea mea personala este ca una din componentele de baza ale poporului nostru este adaptabilitatea. Eu numai asa imi explic cum a putut rezista fara politici clare si intransigente. El s-a dat tot timpul cum a batut vantul : moldovenii au vorbit mult poloneza la curtea domneasca cat au fost polonezii mari; secolul trecut era inca in mare voga franceza, pentru ca inca mai insemna ceva Franta, iar acum a venit randul americanilor, care probabil vor apune si ei in 100-200 ani maxim.
Vorba unui jurnalist ( nu-mi amintesc care ) : romanii au avut o perioada foarte trista din punct de vedere cultural in vremea fanariotilor. Existau si atunci temeri ca nu vom supravietui ca entitate distincta - iata ca nu a fost asa. Am ASIMILAT si cuvintele grecesti si cele turcesti ce ni s-au parut potrivite. In rest... acum suntem americani
Singura problema e ca mai intai copii sa invete valorile noastre si apoi ale celorlalti, a marii globalizari si nu invers, in mijlocul unei crize de indentitate ! Trendul este acum, inainte era bon-ton si in viitor va fi ___ ( nu stiu sa scriu in chineza ).
Vorba unui jurnalist ( nu-mi amintesc care ) : romanii au avut o perioada foarte trista din punct de vedere cultural in vremea fanariotilor. Existau si atunci temeri ca nu vom supravietui ca entitate distincta - iata ca nu a fost asa. Am ASIMILAT si cuvintele grecesti si cele turcesti ce ni s-au parut potrivite. In rest... acum suntem americani
Singura problema e ca mai intai copii sa invete valorile noastre si apoi ale celorlalti, a marii globalizari si nu invers, in mijlocul unei crize de indentitate ! Trendul este acum, inainte era bon-ton si in viitor va fi ___ ( nu stiu sa scriu in chineza ).
Pecunia non olet.
Sunt de acord ca nu trebuie folosite numele alea "americanesti"... Iar despre Charie ... era un indicativ si nu un tanc...dar deja a raspuns berserkr.Mircea scrie:Suntem in Nato, vlahule. Atata timp cat indivizii vreunui serviciu special sunt cetateni romani, recrutati din judetele noastre si nu din Danemarca sau Austria atunci este un serviciu romanesc care se impune a folosi indicative pur romanesti, chiar si numai pentru a putea fi recunoscuti mai usor de catre conationalii lor, in caz de conflict armat. In al doilea rand o armata isi pastreaza specificul national in cadrul unei armate intercontinentale gen Nato, nu prin tehnica de razboi care se poate cumpara sau imprumuta, nu prin strategie care se ordona acum, ci prin doua elemente: elementul uman, care are limba materna a tarii al carui steag il poarta pe maneca si onomastica indicativelor. Este OK ca Armata Romana are in dotare automobile Hummer, nu numai ea are, dar ale noastre este bine sa fie denumite Vasile, Ioan sau Mihai spre a se deosebi de ale francezilor care se numesc Basil, Jean sau Michel. Daca toate se numesc Charlie posibil sa apartina englezilor sau americanilor, nici intr-un caz romanilor.vlahul scrie:Asta cu Charlie nu are legatura cu nimic, daca va veti gandi o clipa la dispozitivul desfasurat la Arc o sa va dati seama ca acolo comunicau cel putin 5 servicii speciale, asa ca... Si apoi veti vedea in carti ca Romania s-a distantat de polul de la Moscova, caz in care Vasilii iese din schema...amonra scrie:Poate ar trebui sa mai intreb de ce unul dintre militarii ce pazeau tehnica, la defilarea de 1 Decembrie comunica prin statie cu indicativul "Charlie-11" , inainte sa vorbim de productie nationala. Cultura e mai aproape de om decat industria, si cea romaneasca a fost avariata masiv. Eu eram prea mic in anii comunismului, insa ma indoiesc ca armata romana folosea pe atunci indicative gen "Vasilii-dva" .
Americanii folosesc nume din onomastica indienilor nativi, nu ca indicativele sa nu se confunde cu cele britanice ci ca sa-si pastreze culoarea nationala.
Despre siguranta si protectia lucratorului din serviciul ala special sau armata nici nu am discutat. Vreau sa spun numai ca armata americana nu foloseste decat veste antiglont si echipament produs in USA, la fel hrana si medicamentele necesare pentru armata. Asta inseamna pe langa tehnologie mai ales incredere in industria nationala, ca si altii in lume stiu sa fac veste antiglont sau detectoare de metale mai bune ca ale lor, si nu in ultimul rand patriotism.
Ultima oară modificat 03 Dec 2007, 13:46 de către vlahul, modificat 1 dată în total.
Unele popoare se "nasc" razboinice, isi fac imperii si dispar in maxim cateva sute de ani . Adaptabilitatea noastra e singura arma care poate fi folosita in zona asta. Sa nu uitam ca pe aici au trecut nenumarate invazii si tot aici suntem, iar acele imperiile nu mai sunt de mult. Toate imperiile sfarsesc asa, e un fapt istoric, eu doar sper ca imperiul asta nou sa nu sfarseasca intr-un imens BANG.amonra scrie:Imi pare rau sa constat asta, insa parerea mea personala este ca una din componentele de baza ale poporului nostru este adaptabilitatea. Eu numai asa imi explic cum a putut rezista fara politici clare si intransigente. El s-a dat tot timpul cum a batut vantul : moldovenii au vorbit mult poloneza la curtea domneasca cat au fost polonezii mari; secolul trecut era inca in mare voga franceza, pentru ca inca mai insemna ceva Franta, iar acum a venit randul americanilor, care probabil vor apune si ei in 100-200 ani maxim.
Nu te dai cum bate vantul, ci folosesti vantul in favoarea ta. Asa au facut cei care au realizat Romania in sec XIX. Trebuie doar un pic de constinta nationala, asta lipseste in momentul de fata. Care din noi se uita la TV si se identifica cu politichia ?
Cultura noastra e supusa aceluiasi stress ca pretutindeni: globalizarea si circulatia rapida a informatiei. Ati vazut cum limba noastra se adapteaza, asimileaza noi cuvinte si e normal, totul tine de evolutie. Peste 50 ani cum credeti ca o sa fie limba romana ?
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
Napoleon Bonaparte.
Voi il foloseati la Casa Pionierilor in 1976 pentru ca a fost International Radiotelephony Spelling Alphabet, iar acum a fost adoptat ca NATO Phonetic Alphabet: http://en.wikipedia.org/wiki/NATO_phonetic_alphabetberserkr scrie:Acest "Charlie" face parte din alfabetul standard pentru comunicatiile radio demult si era folosit si pe vremea comunismului pentru ca e un alfabet universal. Pentru a se evita intelegerea gresita a literelor acestea sunt substituite de nume. Intrebati un radioamator oricat de varstnic si va va confirma. De exemplu:amonra scrie:Poate ar trebui sa mai intreb de ce unul dintre militarii ce pazeau tehnica, la defilarea de 1 Decembrie comunica prin statie cu indicativul "Charlie-11" , inainte sa vorbim de productie nationala. Cultura e mai aproape de om decat industria, si cea romaneasca a fost avariata masiv. Eu eram prea mic in anii comunismului, insa ma indoiesc ca armata romana folosea pe atunci indicative gen "Vasilii-dva" .
A = Alfa
B = Bravo
C = Charlie
D = Delta...samd. Asta din cate mai tin minte de la cercul de radioamatori de la Casa Pionierilor din Pitesti din 1976
In America de Nord este foarte popular si raspandit (de aia a si fost adoptat de NATO) pentru ca spellingul (spunerea pe litere a unui nume, denumire etc) se foloseste foarte des. Atunci cand aceasta se face la telefon sau la o statie de transmisie pot exista confuzii intre P si B, C si G etc.
Am fost si eu autorizat in tara pe vremea comunismului, nu ca radioamator international, ci la serviciu ca foloseam statii radio emisie si foloseam alt alfabet, romanesc, care incepea cu Ana, Barbu si restul nu-mi mai amintesc.
Multumesc pentru explicatii. De "spelling" suntem satui de la filmele americane. Se pare ca-i tare greu pentru american sa scrie un cuvant pe care-l foloseste. Despre alfabetul radioamatorilor stiu de-tunci din '76 si tare am indoieli ca un radioamator din Tokyo sau Amsterdam ar intelege indicative gen:
Barbu, Anca, Costica (stiam si de astea) sau ce alte nume ne-am mai gandi noi sa punem. In orice caz, o armata NATO ma gandesc, ar trebui sa foloseasca ceva inteligibil tuturor tarilor/armatelor cu care colaboreaza. Aici punerea problemei in felul acesta este puerila si nu ajuta la nimic. Nu aici sta patriotismul.
Barbu, Anca, Costica (stiam si de astea) sau ce alte nume ne-am mai gandi noi sa punem. In orice caz, o armata NATO ma gandesc, ar trebui sa foloseasca ceva inteligibil tuturor tarilor/armatelor cu care colaboreaza. Aici punerea problemei in felul acesta este puerila si nu ajuta la nimic. Nu aici sta patriotismul.