Noile monede jubiliare finlandeze

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Bogdan R

Noile monede jubiliare finlandeze

Mesaj de Bogdan R »

Astazi, 6.XII.2007, este ziua nationala a Finlandei, ziua dobandirii independentei (Itsenäisyyspäivä) fata de Rusia, eveniment epocal in istoria poporului finlandez, care a avut loc acum 90 de ani.

Drapelul finlandez este arborat pe toate cladirile iar la ferestre sunt aprinse cate 2 lumanari alb-albastre, una pentru eroii cazuti in razboaie si alta pentru cei ce traiesc azi si construiesc una din cele mai avansate societati din lume.

In cinstea acestui eveniment, monetaria Finlandei a emis 3 monede jubiliare: 2 euro, 5 euro si 100 euro.

Moneda de 2 euro a fost emisa in 2000000 exemplare si va fi pusa in circulatie. Are diametrul si greutatea identice cu ale oricarei monede de 2 euro.

Moneda de 5 euro, este tot bimetalica, are diametrul de 35 mm si greutatea de 19,81 grame. Se poate cumpara de la oficiile postale, in doua stari: BU (9,50 €), tiraj 130.000 exemplare sau Proof (18,50 €), tiraj 20.000 exemplare.

Moneda de 100 euro este din aur 0.900, are 8,48 grame si 22 mm diametru. Tirajul este de 9000 exemplare. Se poate cumpara de la
oficiile postale in stare Proof, la pretul de 395 €.

Pozele monedelor se pot vedea aici:

http://www.ibiblio.org/theeuro/files/fi ... inland.htm

http://www.mint.fi/en/documents/2230/Su ... d90_5e.jpg

http://www.euronumis.com/?p=276

In afara de aceste monede, se pot gasi foarte multe produse care comemoreaza acest eveniment: albume, medalii, timbre, tricouri, cutite puukko, chiar si ciocolata :-)
dorelb

Mesaj de dorelb »

mai bine ati transforma aceasta stire intr-un scurt articol pentru CR. ce ziceti?
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Cam subtire pt un articol...si cred ca nu e de interes pentru marea majoritate a cititorilor revistei....
ZAR

Mesaj de ZAR »

Ar trebui ca 5 euro BU sa fie mai scumpa decat PROOF chiar daca are tiraj mai mare dar are calitate superioara.
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Cred ca faceti o confuzie, PROOF este o calitate superioara fata de BU.

BU inseamna 'brillant uncirculated'' si este calitatea unei monede standard, batuta cu matrita neuzata si manipulata ulterior cu mare grija, deci fara zgarieturi sau lovituri.

PROOF este calitatea maxima ce se poate obtine la o moneda. Se foloseste o tehnologie speciala, cu doua matrite, si rezultatul este o moneda cu campuri de aspect diferit: campuri mate si campuri lucioase.

Tehnologia PROOF se foloseste doar pentru monede destinate colectionarilor.
ZAR

Mesaj de ZAR »

Aveti dreptate.Scuze, m-am incurcat in grade si cifre. :oops:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Bogdan R scrie:Cam subtire pt un articol...si cred ca nu e de interes pentru marea majoritate a cititorilor revistei....
Eu zic, ca ar merge totusi la "stiri".
BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

asa da tiraje la monede jubiliare ar putea si Romania sa ia un exemplu bun,din asta.
Scrie răspuns