inceput de cariera
inceput de cariera
cum ati inceput activitatea de numismat si de cand
Acum 3 saptamani, printr-o intamplare, as putea zice acum nefericita. De atunci numai dureri de cap am...
De fapt ce conteaza pentru o colectie tematica (pe o perioada). Sa aiba cat mai multe piese rare sau sa fie completa?
Cred ca am nevoie de o schimbare de mentalitate. Cautarea febrila trebuie inlocuita cu placerea de a cauta si a gasi o moneda, chiar daca o faci in cateva luni...Usor de zis, greu de facut...cel putin la inceput.
De fapt ce conteaza pentru o colectie tematica (pe o perioada). Sa aiba cat mai multe piese rare sau sa fie completa?
Cred ca am nevoie de o schimbare de mentalitate. Cautarea febrila trebuie inlocuita cu placerea de a cauta si a gasi o moneda, chiar daca o faci in cateva luni...Usor de zis, greu de facut...cel putin la inceput.
optimism
Luni ?
Poti sa n-o gasesti niciodata sau mai rar s-o gasesti si sa n-ai bani.
Chestia asta cu pasiunea numismatica e o treaba "boiereasca". Dealtfel unii din marii numismati au fost persoane cu bani multi ca de ex capete incoronate.
La mine a inceput cu o halba plina cu "maruntis" primita de la un fel de matusa. Continea cateva monezi din Carol I 1867, Sadagura si nu numai ...
Dar a ramas in adormire catva timp si cred ca s-a inflamat cand am intrat prima data pe okazii...
Apoi am descoperit targurile de vechituri si cele de specialitate.
Sincer ... cred ca mai toti numismatii gusta targurile de vechituri - dealtfel cred ca acolo este sursa primara
sau macar era.
In timp incepi sa te documentezi - sa inveti - mai pierzi si bani dar practic nu e vorba de bani pierduti ci de a plati invatatura.
Cam complicat...
Insa mai spun o data ce am mai spus: daca e vorba de pasiune / hoby atunci merita facuta cu placere ... sa nu fie o obsesie, un chin.
Cred ca numismatica ar trebui combinata cu descoperirea istoriei, cu explicarea istoriei... si nu numai.
Deci ... succes si fiti prieteni ! Daca aveti ceva interesant impartasiti informatia ...
Cu stima,
Poti sa n-o gasesti niciodata sau mai rar s-o gasesti si sa n-ai bani.
Chestia asta cu pasiunea numismatica e o treaba "boiereasca". Dealtfel unii din marii numismati au fost persoane cu bani multi ca de ex capete incoronate.
La mine a inceput cu o halba plina cu "maruntis" primita de la un fel de matusa. Continea cateva monezi din Carol I 1867, Sadagura si nu numai ...
Dar a ramas in adormire catva timp si cred ca s-a inflamat cand am intrat prima data pe okazii...
Apoi am descoperit targurile de vechituri si cele de specialitate.
Sincer ... cred ca mai toti numismatii gusta targurile de vechituri - dealtfel cred ca acolo este sursa primara
In timp incepi sa te documentezi - sa inveti - mai pierzi si bani dar practic nu e vorba de bani pierduti ci de a plati invatatura.
Cam complicat...
Insa mai spun o data ce am mai spus: daca e vorba de pasiune / hoby atunci merita facuta cu placere ... sa nu fie o obsesie, un chin.
Cred ca numismatica ar trebui combinata cu descoperirea istoriei, cu explicarea istoriei... si nu numai.
Deci ... succes si fiti prieteni ! Daca aveti ceva interesant impartasiti informatia ...
Cu stima,
atentie acest virus se numeste "numismatica " poate aparea la persoanele de toate varstele si este incurabila ; simptome : dorinta arzatoare de strans si de studiat monezi
tratament : intrati pe cel mai apropiat forum numismatic(de preferat transylvanian numismatics) si discutati pana sar literele de pe tastatura . daca este urmat cu grija, puteti ajunge pana la adanci batraneti cu numismatica.
daca apar manifestari neplacute adresati-va domnului Aldor
tratament : intrati pe cel mai apropiat forum numismatic(de preferat transylvanian numismatics) si discutati pana sar literele de pe tastatura . daca este urmat cu grija, puteti ajunge pana la adanci batraneti cu numismatica.
daca apar manifestari neplacute adresati-va domnului Aldor
Cred ca am inceput mai serios pe la 10 ani.
Primele monede le-am gasit ceva mai devreme , erau 100 lei 1943, 1 leu 1924 si un 2 bani 1900 XF care mi-a placut foarte mult atunci.
Primele bancnote nu mi le aduc aminte de loc.
Probabil ca am fost mult mai marcat de monede.
Incet incet am mai adugat cate ceva din donatii, schimburi si achizitii , pana in ziua de azi.
Am abordat la inceput tematica "Toata lumea" dar am realizat acum vreo 15 ani ca e greu si m-am rezumat la Romania. Acum realizez ca si tema asta e tare grea
Am mai adaugat Republica Moldova si Transnistria pentru un pic de variatiune.
Primele monede le-am gasit ceva mai devreme , erau 100 lei 1943, 1 leu 1924 si un 2 bani 1900 XF care mi-a placut foarte mult atunci.
Primele bancnote nu mi le aduc aminte de loc.
Probabil ca am fost mult mai marcat de monede.
Incet incet am mai adugat cate ceva din donatii, schimburi si achizitii , pana in ziua de azi.
Am abordat la inceput tematica "Toata lumea" dar am realizat acum vreo 15 ani ca e greu si m-am rezumat la Romania. Acum realizez ca si tema asta e tare grea
Am mai adaugat Republica Moldova si Transnistria pentru un pic de variatiune.
Daca abordam numismatica stiintific aceasta este o stiinta auxiliara a istoriei. Daca o abordam ca pasiune ea nu trebuie sa cada sub auspiciul patologiei. Consider ca o colectie trebuie sa depaseasca dimensiunea haotica a adunarii de piese. Personal incerc sa acopar "gaurile" din colectia de monede romanesti. Apoi cateva piese din diferite perioade istorice le "adun" cu placere. Sfaturile intalnite des sunt acelea ale determinarii caracterului colectiei: o anumita tara, o anumita perioada de timp pentru emisiunile monetare din Europa, sau, de exemplu, o anumita valoare nominala a monedeler din diferite tari ori cele care au circulat intr-un anumit teritoriu. Desigur, varietatea nu trebuie scoasa din context insa axarea pe un anumit domeniu va face ca stresul sa fie totusi mai mic. In colectioanea monedelor trebuie avut in vedere raritatea acestora dar si posibilitatile financiare ale fiecaruia. Revenind la cele scrise mai sus, numismatica trebuie sa fie o pasiune care sa ne destinda si sa ne invete istoria si tehnicile unei anumite perioade de timp, insemnatatea emiterii unei monede, nu sa devina o fuga nebuna de achizitionare de monede.
Sa nu se inteleaga cumva ca numismatii sunt in general niste persoane flegmatice. Depinde foarte mult si de caracterul individului. In general, cand ma "prindea" un proiect de electronica, eram in stare sa raman inchis in casa 24 de ore din 24, uitam sa mananc sau sa mai fac altceva. Desi obiectul pasiunii se poate schimba in timp simptomatologia se pastreaza..
. Fiecare om cu pasarica lui....
Daca intr-o colectie nu e si un gram de patologie atunci nu-i pasiune.vlahul scrie:Daca abordam numismatica stiintific aceasta este o stiinta auxiliara a istoriei. Daca o abordam ca pasiune ea nu trebuie sa cada sub auspiciul patologiei. Consider ca o colectie trebuie sa depaseasca dimensiunea haotica a adunarii de piese. Personal incerc sa acopar "gaurile" din colectia de monede romanesti. Apoi cateva piese din diferite perioade istorice le "adun" cu placere. Sfaturile intalnite des sunt acelea ale determinarii caracterului colectiei: o anumita tara, o anumita perioada de timp pentru emisiunile monetare din Europa, sau, de exemplu, o anumita valoare nominala a monedeler din diferite tari ori cele care au circulat intr-un anumit teritoriu. Desigur, varietatea nu trebuie scoasa din context insa axarea pe un anumit domeniu va face ca stresul sa fie totusi mai mic. In colectioanea monedelor trebuie avut in vedere raritatea acestora dar si posibilitatile financiare ale fiecaruia. Revenind la cele scrise mai sus, numismatica trebuie sa fie o pasiune care sa ne destinda si sa ne invete istoria si tehnicile unei anumite perioade de timp, insemnatatea emiterii unei monede, nu sa devina o fuga nebuna de achizitionare de monede.
Cu totii stim definitia colectionarului : Nebun linistit !
Fara microb colectionarea e ca o mancare dietetica comparativ cu friptura la jar : e sanatoasa dar nu merge spritul deloc. Chestie de gust.
Poate cineva sa spuna ca nu traieste pasiunea in ficare clipa, ca nu tresare la vederea unei piese deosebite, ca nu viseaza , nu sufera , nu spera ?
Fara astea ar fi doar o dragoste platonica ...
Eu am inceput sa colectionez serios de vreo 6-7 ani. Inca nu m-am axat pe un domeniu, desi am o sensibilitate pentru monedele si bancnotele care au circulat in decursul timpului pe teritoriul Romaniei, dar si acest domeniu este vast. Asa ca am colectii si de monede si bancnote de peste tot, mi-a fost greu sa renunt la ele in favoarea altora. Sunt atat de interesante!!! Oare deja am dat in boala??? De vreo 2-3 ani am inceput sa adun literatura de specialitate, din tara sau din strainatate (reviste, cataloage de la licitatii, articole de pe net etc). Simt din ce in ce mai mult nevoia de a-mi reduce domeniul pentru ca informatiile sunt vaste iar timpul meu liber devine tot mai putin. Dar, greutatea in a lua o hotarire cred ca vine din faptul ca o placere imensa simt atunci cind pun mina pe o piesa despre care nu stiu nimic. Si atunci incep cautarile si satisfactiile. Poate ca acesta este motivul pentru care au inceput sa-mi placa monedele otomane, desi sunt destul de ....anoste.
-
cartelcoserv

Ceea ce vroiam sa spun este ca granita dintre pasiune si patologie e foarte mica ...sorin70 scrie: Asa mai vii de acasa !!!
Ultima oară modificat 23 Mai 2006, 19:22 de către vlahul, modificat de 2 ori în total.
numismatica nu trebuie privita ca ceva rau , este doar un rau care iti face bine... si la buzunar dar si la suflet. eu am inceput serios din vara trecuta (2005) cand am aranjat monezile stranse de fratele meu (el are acum 12 ani iar eu 15) pe tari si pe an. cand m-am uitat prin monezi am gasit kreuzeri de la 1800, monezi otomane ... si astea le-a strans de prin vecini!