Sint taleri?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Sint taleri?
Sint cumva taleri? Si cam la ce pret sint pe piata?
fata 1.1
fata 1.1
- Fişiere ataşate
-
- 1.1.jpg (88.18 KiB) Vizualizat de 9257 ori
Ultima oară modificat 12 Ian 2008, 22:17 de către goldfish, modificat 1 dată în total.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
A doua piesa este batuta tot la Kampen (in scut are zidul cu turnuri si poarta), fiind un [Florijn van] 28 stuivers. Emitentul este, probabil, Mathias I, imparat al Imperiului romano-german intre anii 1612-1619. Provincia Oweryssel, de care apartinea si orasul Kampen, a fost inclusa in cercul monetar al Westphaliei, incepand cu sfarsitul secolului al XV-lea.
Si totusi, am unele nelamuriri, referitoare la aceasta a doua piesa. M-am uitat pe tezaurele ce contin astfel de pise, precum si pe net si am vazut ca majoritatea monedelor de acest fel au scris anul pe revers, deasupra coroanei care timbreaza scutul, cu toate cifrele. Nu reusesc sa-mi explic prezenta acelui 8 - 1 pe avers. Are cineva vreo sugestie? Iconografia si legenda, cu exceptia datei, par sa apartina monedelor lui Matthias.
Probabil acelasi fenomen de scriere inversa a ultimelor 2 cifre din milesim, intalnit si la anumiti dinari unguresti, de exemplu. Datarea ar fi deci (16)18.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro