5 lei 1983 fals sau deteriorat?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

rach3ta

5 lei 1983 fals sau deteriorat?

Mesaj de rach3ta »

Uitandu-ma cu atentie la una din monezile de 5 lei pe care le am am observat k este cam dubioasa, avand un aspect anormal (cel putin pt mine).M-ar putea lamuri cineva cu privire la aceasta.De cantarit nu am cantarit-o pt k nu am gasit un cantar de precizie.Precizez k este aproape perfect rotunda cu toate k intr-o parte are o zdravana lovitura sau urme de slefuire.Multumesc anticipat!
Fişiere ataşate
5 lei 1883 av.jpg
5 lei 1883 av.jpg (96.39 KiB) Vizualizat de 15995 ori
5 lei 1883 rv.jpg
5 lei 1883 rv.jpg (92.7 KiB) Vizualizat de 15995 ori
NIHIL SINE DEO!
Lauri2008
**
**

Mesaj de Lauri2008 »

Este un 1883 :D si cred ca este mai mult vorba de un fals, parca de plumb, daca il cintariti o sa aveti un prim indiciu despre care este vorba.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Asa dupa poza eu as zice ca e originala, si cineva a "curatat-o" cu hartie abraziva. Muchia cum se prezinta?
ZAR

Mesaj de ZAR »

Greu de spus doar dupa imagine.Sunt dubioase perlele.Par mai mici si automat vin mai rare.La o moneda tocita perlele se aplatizeaza si vin aproape lipite, la asta distanta e cam mare intre ele.In general falsurile de epoca la emisiunile 5 lei - Carol I au fost realizate prin turnare din Plumb spoit cu cositor (Sn).Verificati daca este din Argint si ce greutate are.La litera N se distinge ceva surplus de metal si 1883 e cam subtire.Fondul pe ambele fete prezinta zone cu umflaturi (intre spic si L, intre C si gat, intre nas si legenda) care par a fi denivelari din turnare.Posibil sa fie autentica si cum zice dl. Aldor, luata la smirghel.In caz ca e falsa este copiata dupa varianta ''patrat la coroana'' si Kullrich pe 6.5 mm.Studiati prin comparatie cu imaginile din link.

http://www.geocities.com/romaniancoins/ro5lei1882.html
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Este autentica, a stat probabil in mediu coroziv mult timp, a fost acoperita cu oxizi si prost curatata (dur). Dar n-am niciun dubiu ca-i autentica.
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Eu m-am tot uitat si prin colectiile altora si mai am si alte monede din 1983 si din alti ani in colectie dar aceasta mi s-a parut anormala.Cum spunea si domnul ZAR, nu numai cifrele anului sunt subtiri, ci si cele de pe revers.Intr-adevar fata de celelalte monede pe care le am Kullrich pare mai mare deci este o 6.5 mm, intrucat pana acuma nu puteam deosebi 6 mm de 6.5.De asemenea axa scutului este oblica si nu uneste exact centrul scutului din partea inferioara.Am auzit de acea varianta cu axa deplasata dar eu tind spre un fals.Referitor la muchie domnule Aldor, cercul muchiei (nu stiu cum il pot denumi altfel) din exteriorul cercului perlat este mult mai subtire si este iesit mai mult in relief decat la celelalte monede pe care le am si deasemenea si perlele sunt mai mici decat la alte monede aflate in stare buna. Am atasat si o poza a muchiei despre care va spuneam. Poate ma poate cineva indruma undeva unde sa o pot cantari, pt k am tot cautat si ori nu aveau ori nu au vrut :cry:
Fişiere ataşate
P1180689.jpg
P1180689.jpg (38.5 KiB) Vizualizat de 15927 ori
NIHIL SINE DEO!
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

La orice bijutier sau amanet. Cu 1 leu sau pe gratis :) Si credeti-ma, nu stiti ce face coroziunea puternica dintr-o moneda....
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Asa este. Eu raman la parerea ca e originala, doar ca e distrusa :)
vasil

Mesaj de vasil »

Si eu cred ca este originala. Literele par OK, privind la muchie flanul arata regulat, iar steaua de pe muchie pare OK.

...hmm, pacat, inca o moneda distrusa...

De cantari o puteti cantari in orice magazin alimentar, care are cantar electronic, cu precizie de 0,1 grame.
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

In final am gasit azi doua locuri in care aveau cantare de precizie si am cantarit moneda. Pe un cantar arata 23.14gr iar p al doilea 23.15. Din cunostintele mele si din cele ce am vazut si pe forum o moneda poate sa prezinte uzuri de 0.1-0.3 gr.Sa zicem k ar trebui sa aibe cu 0.5 gr mai putin datorita muchiei slefuite, dar restul de 1.3 grame??? Sper sa ma clarifice cineva.Multumesc!
NIHIL SINE DEO!
vasil

Mesaj de vasil »

0,1-0,3 grame in urma circulatiei, nu dupa un masacru...
Chestia asta s-a mai discutat aici

Daca diferenta de 0,3 grame apare la o uzura de 10 microni pe ambele fete, cam cat ar dispare dupa bombardamentul la care a fost supusa moneda?
Freddy

Mesaj de Freddy »

[quote="vasil"]
...hmm, pacat, inca o moneda distrusa...

Asa e! Inca una distrusa, desi are un tiraj relativ mare. Oare cate mai sunt in starea aceasta sau mai rea? Sau au fost topite sau gaurite?
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Multumesc mult celor care mi-ar raspuns si m-au ajutat!
NIHIL SINE DEO!
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

O concluzie clara numai cu ajutorul acestor fotografii nu se poate da ."Deteriorarea" fetelor monedei nu este una de natura mecanica (in afara de cea de pe muchie) este una de natura chimica ...SAU este rezultatul unei turnuri de proasta calitate si atunci avem de a face cu un fals .Oxidarea unei monede de ARGINT in asemenea hal ar fi cel putin dubioasa si daca nu as fi vazut cum arata un fals de epoca din ARGINT al unei piese de 5 Lei din perioada lui Carol as fi fost convins ca aceasta moneda este una autentica , dar asa ....nu stiu inca de care parte a balantei sa inclin talerul deocamdata . Incercati sa studiati suprafata monedei pentru ca rugozitatea provenita in urma turnarii este diferita de cea a oxidarii .
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

roantichitati scrie:......................................Oxidarea unei monede de ARGINT in asemenea hal ar fi cel putin dubioasa............................ .
Va asigur ca argintul poate oxida foarte puternic (nu este argint pur, ci in aliaj). Eu am avut un 5 lei 1881 cu depozite de oxid incredibil de mari. Si nu e vorba numai de oxidare ci in functie de locul unde-a stat moneda si de coroziune electrochimica. Nu va bazati pe ideea (gresita) ca argintul este imun la acesti factori.
Scrie răspuns