Variante 5 lei 1880-1978

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Superbe detalii...
Arata mai bine decat moneda din colectia mea. Zona 2, 4 si 6 sunt ceva mai slab imprimate in cazul monedei pe care o detin. Dar e din acelasi tip, tot 1881 Rege. In urma cu ceva timp am vazut insa si un exemplar "Domn". Deci exista ambele variante. Posibil de acum sa apara ca "ciupercile dupa ploaie". Vom vedea in curand cat de populare sunt.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

roantichitati scrie:Din pacate vad ca fotografia care am postat-o cu ajutorul domnului Aldor nu mai apare
Acum vad ca apare poza fara probleme. Cei la care am hosting m-au anuntat ca isi muta serverele si ca in urmatoarele 2 saptamani s-ar putea sa fie mici probleme cu functionarea sitului, deci probabil de la ei a venit defectiunea.
Yu_L.Yan scrie:Superbe detalii...
Arata mai bine decat moneda din colectia mea. Zona 2, 4 si 6 sunt ceva mai slab imprimate in cazul monedei pe care o detin. Dar e din acelasi tip, tot 1881 Rege. In urma cu ceva timp am vazut insa si un exemplar "Domn". Deci exista ambele variante. Posibil de acum sa apara ca "ciupercile dupa ploaie". Vom vedea in curand cat de populare sunt.
De-a lungul timpului cred ca am avut peste 100 de monede de 5 lei din 1881 dar nu tin minte sa fi vazut "riduri" pe vreuna din ele. Acum stau si ma gandesc, oare m-am uitat destul de atent..? Ma intreb pentru ca de aceasta piesa cu riduri aici in forum am auzit prima data, acum cateva zile.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Ridurile sunt foarte foarte greu vizibile , ca sa va convingeti o sa va trimit doua foto poate o sa le postati pe site ; una este facuta de la aproximativ 8 cm cu un aparat digital (reglat pe macro bineinteles ) iar cealalalta facuta prin scanare , o sa vedeti ca ridurile nu sunt vizibile desi fotografiile sunt clare . Prin scanare nu am reusit deloc sa obtin o imagine clara indifferent cat de mult am marit rezolutia iar fotografiia care mi-a iesit e facuta cu un aparat bun de la 2,5 cm distanta cu iluminarea multipla a monedei .In mod cert e posibil sa fi fost trecuta cu vederea in cazul in care v-a trecut prin mana mai ales ca poate respectivele riduri nu au fost asa de "accentuate" spun asta prin comparatie cu altele ele fiind destul de fine .
roantichitati

Pentru Yu_L.Yan

Mesaj de roantichitati »

Puteti va rog sa-mi trimiteti o foto clara a monedei dumneavoastra 5 Lei cu "riduri " ?
Yu_L.Yan

Re: Pentru Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

roantichitati scrie:Puteti va rog sa-mi trimiteti o foto clara a monedei dumneavoastra 5 Lei cu "riduri " ?
Voi incerca sa fac o poza cu acest detaliu. Totul e sa am acces la un aparat foto bun, sau la un scan performant. Posibil sa dureze un timp, dar o voi trimite.
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

Va multumesc ! Eu am un scan model relativ nou ( nu are un an de cand l-am cumparat ) dar nu am reusit mare lucru chiar la rezolutii foarte mari , nu stiu de ce , nu ieseau decat 3-4 din zonele hasurate (in functie de schimbarea pozitiei monedei) si astea destul de slab , poate un scan performant ...ar face fata , nu stiu ! Fotografii am facut peste 30 de foarte aproape ,din care doar una a iesit cat de cat reusita ,desi nici in ea nu se vad toate "ridurile" .La o fotografie facuta de la 8 - 10 cm distanta de moneda nu se vad deloc . Va multumesc inca o data si astept fotografia de la dumneavoastra .
roantichitati

Pentru Yu_L.Yan

Mesaj de roantichitati »

Veniti la Brasov ? Ma gandeam daca se poate sa vad si eu moneda ! Astept vesti , eventual un nr de tel la roantichitati@yahoo.com .O zi buna !
PRONUMISMATICA
Site Admin

Am gasit si eu o piesa de 5 lei "cu riduri" O sa incerc sa-i fac un scan bun maine si o afisez aici.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Imaginea de la Yu_L.Yan cu piesa lui de 5 lei cu riduri:
Fişiere ataşate
5_lei_riduri.JPG
5_lei_riduri.JPG (211.19 KiB) Vizualizat de 18128 ori
PRONUMISMATICA
Site Admin

Piesa mea cu riduri - este varianta cu G lat ca cea a lui Yu_L.Yan (din pacate cu scanerul meu nu pot sa fac o imagine mai reusita):
Fişiere ataşate
riduri.jpg
riduri.jpg (15.95 KiB) Vizualizat de 18113 ori
banivechi

Mesaj de banivechi »

Eu ma gindesc ca nu cumva matritele cu care au fost batute monedele acestea sa nu fie imperfecte, poate o greseala de copiere cu pantograful, si a rezultat o hasurare a zonelor adanci. Clar e ca asa a fost facuta matrita, deci e vorba de variante, si nu de erori de batere.
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Nu stiu cati dintre dumneavoastra au mai urmarit aceasta discutie, dar iata inca o parte interesanta a acelor riduri: http://www.geocities.com/romaniancoins/ro2lei1881.html
PRONUMISMATICA
Site Admin

Interesant. Din ce in ce mai multe riduri.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Aldor scrie:Interesant. Din ce in ce mai multe riduri.
Ce sa-i facem... virsta! :twisted: Daca monedele ar fi fost color, am fi observat ca i-au aparut si fire albe lui Carol... :lol:
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Imi permit o parere in exclusivitate din punct de vedere tehnic.
Din ceea ce am observat, acele riduri apar in punctele de adancime maxima sau aprope de maxim ale monedei.
De obicei la matritare in locurile cu grad mare de deformare apar probleme de "curgere" a materialului in matrita, de umplere perfecta a cavitatii matritei.
Eu presupun ca acele riduri sunt de fapt niste rizuri create pe portiunile cele mai proeminente ale poansonului cu scopul ori de a corecta inaltimea acelei proeminente ori de a stabiliza "curgerea metalului in momentul presarii.
Scopul final este, dupa parerea mea, limitarea gradului de deformare in punctele de adancime maxima pentru prevenirea fisurilor.
Probabil ca probele executate cu poansonul ne ridat au avut probleme si atunci s-a executat o corectie a poansonului.
O lamurire in totala cunostinta de cauza ne-o poate oferi doar cineva de la monetarie.
Scrie răspuns