Cea mai mica moneda din lume

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Naenia

Cea mai mica moneda din lume

Mesaj de Naenia »

Atunci cand canadienii au fost intrebati de ce au realizat cea mai mare moneda din lume, au raspuns simplu: "Pentru ca putem" (la fel de bine ar fi putut sa raspunda ca vor sa detina recordul mondial, deoarece au surclasat astfel moneda de 100.000 euro a Austriei, de aproape 32 kg).

La o intrebare asemanatoare, ce ar raspunde oare creatorii monedei de un sfert de "tara" din Vijayanagar? Moneda lor nu are decat 0.05 grame si 4 mm diametru! Pe langa faptul ca de-abia o simti in palma, o pierzi printre degete cat ai clipi (intr-un buzunar mai mare, probabil ca nici nu s-ar mai vedea)!! E adevarat ca acest lucru se petrecea candva prin secolul al XVI-lea, dar totusi mie mi se pare extraordinar de mica!!

Nu se lasa mai prejos nici monedele din imaginea atasata, care concureaza toate la un loc in cartea recordurilor!

Ma intreb ce puteai face cu o astfel de moneda, care era puterea lor de cumparare pe vremea aceea. Stie cineva?
Fişiere ataşate
monede_minuscule.jpg
monede_minuscule.jpg (17.31 KiB) Vizualizat de 17914 ori
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Iata una la fel de "grea", dar mult mai veche. :)
http://www.coinarchives.com/a/lotviewer ... 80&Lot=640
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Interesante oricum. Insa daca stai sa calculezi nitel, din aur, o asemenea moneda ar fi echivalentul de azi al aproximativ 10 bani. Moneda de 5 mm am mai vazut, dar din bronz. Din pacate era atat de deteriorata incat nu se mai vedea mare lucru din desen. Parerea generala (eram impreuna cu alti cativa) a fost ca ar putea fi o subdiviziune Leon I (mai mica decat celebrele AE 10-11 mm). In functie de metalul din care-s executate aceste monede mici, probabil chiar aveau o valoare, nu foarte mare dar utila totusi.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Au existat si in Europa monede din astea minuscule, de ex. monede nemtesti de aur de 1/32 ducati cu greutate undeva la 0.1 grame. Oare cum le pastrau?
Naenia

Mesaj de Naenia »

Aldor scrie:Au existat si in Europa monede din astea minuscule, de ex. monede nemtesti de aur de 1/32 ducati cu greutate undeva la 0.1 grame. Oare cum le pastrau?
In "portofele" pe masura, probabil. :wink:
Muzica nu inseamna nimic daca audienta nu aude.
sebii

antice

Mesaj de sebii »

si in histria existau astfel de monede...cand ajung acasa o sa pun un scan al unei astfel de monede cumentiunea ca cel care mi-a vandut-o avea doua mai mici
Naenia

Mesaj de Naenia »

berserkr scrie:Interesante oricum. Insa daca stai sa calculezi nitel, din aur, o asemenea moneda ar fi echivalentul de azi al aproximativ 10 bani. Moneda de 5 mm am mai vazut, dar din bronz. Din pacate era atat de deteriorata incat nu se mai vedea mare lucru din desen. Parerea generala (eram impreuna cu alti cativa) a fost ca ar putea fi o subdiviziune Leon I (mai mica decat celebrele AE 10-11 mm). In functie de metalul din care-s executate aceste monede mici, probabil chiar aveau o valoare, nu foarte mare dar utila totusi.
Banuiesc ca ratiunea de a realiza astfel de monede consta in accesibilitatea lor. Pana la urma, este mai usor sa detii o moneda de aur de 0.1 grame decat una de 6,5 grame... Oare o persoana care ar fi avut 65 de astfel de monede mici le-ar fi schimbat usor pe una mare?
Naenia

Mesaj de Naenia »

Aldor scrie:Au existat si in Europa monede din astea minuscule, de ex. monede nemtesti de aur de 1/32 ducati cu greutate undeva la 0.1 grame. Oare cum le pastrau?
Nu se exagereaza insa cu astfel de diviziuni (si implicit de dimensiuni)?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Naenia scrie:
berserkr scrie:Interesante oricum. Insa daca stai sa calculezi nitel, din aur, o asemenea moneda ar fi echivalentul de azi al aproximativ 10 bani. Moneda de 5 mm am mai vazut, dar din bronz. Din pacate era atat de deteriorata incat nu se mai vedea mare lucru din desen. Parerea generala (eram impreuna cu alti cativa) a fost ca ar putea fi o subdiviziune Leon I (mai mica decat celebrele AE 10-11 mm). In functie de metalul din care-s executate aceste monede mici, probabil chiar aveau o valoare, nu foarte mare dar utila totusi.
Banuiesc ca ratiunea de a realiza astfel de monede consta in accesibilitatea lor. Pana la urma, este mai usor sa detii o moneda de aur de 0.1 grame decat una de 6,5 grame... Oare o persoana care ar fi avut 65 de astfel de monede mici le-ar fi schimbat usor pe una mare?
Nu stiu daca tine de accesibilitate. Mai degraba ar fi accesibila o moneda de argint echivalenta ca valoare. De schimbat, probabil ca nu prea aveai unde, bancherii de atunci te-ar fi "ciupit" oricum :D Cert e ca asemenea monede se uzeaza mai usor decat moneda echivalenta unui numar oarecare. Pentru ca este ca si cand ai taia moneda mare in bucatele foarte mici, supunandu-le la o uzura mai intensiva decat aceea a monedei mari. Probabil c-au fost exceptii, pe perioade scurte de timp. Sunt (cred eu) putin practice si usor de pierdut :)
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Poate au circulat f putin si in cercuri restranse. Or fi fost "martisoare" ca piesele de 1 ban ale lui Carol I :D
Lasand gluma nu cred ca ar fi fost foarte practice, in plus se puteau face subdiviziuni din metele cu valoare mai mica, dar care sa aiba o dimensiune mai "tinubila" in palma.
Sau or fi fost monede de necesitate?
DEUS FORTITUDO MEI
sebii

Mesaj de sebii »

asta ar fii cea din histria...are o forma usor ovala 7/8 mmm si 40 grame, este din argint
Fişiere ataşate
29 februarie 2008.jpg
29 februarie 2008.jpg (51.09 KiB) Vizualizat de 17848 ori
29 februarie 2008 (2).jpg
29 februarie 2008 (2).jpg (33.17 KiB) Vizualizat de 17849 ori
sebii

Mesaj de sebii »

si mai una mai moderna...de fapt o copie facuta de banca spaniei in 1980...este un pic mai mare are 1.1 mm si 0.37 grame
Fişiere ataşate
29 februarie 2008 (3).jpg
29 februarie 2008 (3).jpg (33.01 KiB) Vizualizat de 17846 ori
29 februarie 2008 (4).jpg
29 februarie 2008 (4).jpg (30.92 KiB) Vizualizat de 17846 ori
sebii

Mesaj de sebii »

cea din histria are 0.40 grame nu 40 cum am scris mai sus :D
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aici avem ceva exemple de monede de 1/32 ducati, si chiar si cutiute cu astfel de monede:

http://www.coinarchives.com/w/results.p ... +and+ducat
sebii

Mesaj de sebii »

de aur am mai grea...de 0.8 grame :D
Scrie răspuns