Print Moldav 1812
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC
Alunecam cu discutia intr-o cu totul alta directie.Nu ma cramponez de de o piesa sau de banii pe care i-am dat pe ea.Intelegeti gresit.Cu mult inainte de a posta domnul ,,Alex'' acest topic aveam intentia de a aduna cat mai multe date despre acest tip de ,,pond" sau de fantezie cum o numiti dumneavoastra sa vad daca ajung la un rezultat.Desigur nu ma astept sa fie ceea ce vreau, tot ce am dorit eu a fost sa aflu date concrete si nu vorbe aruncate in zeflemea .Si asta nu spre binele meu,( eu sunt bine mersi),ci spre a putea sti cu certitudine scopul acestor piese.banivechi scrie:Nici nu trebuie sa fiu convingator, din moment ce ati intrebat DUPA ce ati achizitionat piesa. Daca designul, culoarea materialului, relieful vi s-au parut in ton cu anul 1812 inseamna ca merita banii pe care i-ati dat. S-o stapiniti sanatos!
Din toate postarile dumneavoastra in acest topic eu unul nu am putut sa disting nimic concret insa am putut sa simt o mistocareala care are alta culoare decat trebuie si un ,,disign'' care isi are locul pe santier si nu intr-un forum pentru numismati.
Probabil ca nu ati citit PM-ul pe care vi l-am trimis. Daca vi se pare ca am spus la misto ca e o fantezie atunci luati-o ca atare. Eu nu ma supar... dar din punctul meu de vedere aceasta piesa valoreaza exact greutatea ei in bronz. Cam cit o mina de saibe, adica...
Eu am avut un asemenea exemplar in mina, mi s-a oferit din greseala la un tirg, fiindca cel care o vindea nu m-a recunoscut in primul moment, iar apoi s-a vazut pe el ca i-a parut rau ca mi-a aratat piesele. Erau mai multe....
Iar cind un "greu" face pe prostul (nu stiu ce este, cam cit ati oferi pe asa ceva?) pute rau de tot rahatul, nu credeti?
Si scuze pentru limbajul de santier... e ceea ce folosesc 10 ore pe zi.
Eu am avut un asemenea exemplar in mina, mi s-a oferit din greseala la un tirg, fiindca cel care o vindea nu m-a recunoscut in primul moment, iar apoi s-a vazut pe el ca i-a parut rau ca mi-a aratat piesele. Erau mai multe....
Iar cind un "greu" face pe prostul (nu stiu ce este, cam cit ati oferi pe asa ceva?) pute rau de tot rahatul, nu credeti?
Si scuze pentru limbajul de santier... e ceea ce folosesc 10 ore pe zi.
Sa stiti ca nu gasesc nicaieri nici un mesaj privat.Daca intradevar l-ati trimis ,acum inteleg situatia.Cat despre piesa in cauza ,daca varianta sustinuta de dumneavoastra este adevarata la un moment dat va iesi la iveala (fara doar si poate ).Si ar fi bine ca ea sa fie incadrata corect si fara nici un dubiu.
- andi_codescu

Daca persoana la care se refera dl. Banivechi este cunoscuta (si din afirmatia de mai sus, se pare ca este) poate nu se poate spune mai mult, fara riscul de a deranja pe cel de care se spune ca este autor al "fanteziei".
Imi dau si eu cu parerea, pentru ca e un subiect interesant. Piesa da totosi senzatia a fi pic cam "proaspata" si tocita recent.
Daca sunteti din Bucuresti la urmatorul targ poate ne intalnim sa o vedeti in mana.Si poate sa discutam mai multe.andi_codescu scrie:Daca persoana la care se refera dl. Banivechi este cunoscuta (si din afirmatia de mai sus, se pare ca este) poate nu se poate spune mai mult, fara riscul de a deranja pe cel de care se spune ca este autor al "fanteziei".Imi dau si eu cu parerea, pentru ca e un subiect interesant. Piesa da totosi senzatia a fi pic cam "proaspata" si tocita recent.
- andi_codescu

Sunt din Bucuresti si
cu siguranta mi-ar placea sa discutam mai mult. Probabil ca avem cel putin o arie comuna de interes.
Mi-ar placea sa vad piesa, dar
parerea necunoscatorului pe care am exprimat-o mai sus s-ar putea sa nu valoreze mai mult nici dupa ce voi vedea piesa in realitate (nu am mai vazut in realitate o astfel de piesa, deci sunt ca omul de pe strada in domeniul pietrelor de visterie). Pe de alta parte dintr-un link de mai sus rezulta ca o piesa asemanatoare a fost vanduta de casa Busso Peus, daca nu ma insel. Aceea pare a avea o crusta (
patina) mai naturala, dar tot are in ochii mei ceva ciudat. Cum insa cei de la o casa de licitatii reputata au pus-o in vanzare inseamna ca pentru ei piesa e ok.
Parerea mea este ca atunci cand e indoiala cu privire la o piesa, merita cumparata (depinde de pret) fie su ca obiect de studiu.
Mi-ar placea sa vad piesa, dar
Parerea mea este ca atunci cand e indoiala cu privire la o piesa, merita cumparata (depinde de pret) fie su ca obiect de studiu.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Eu as zice ca daca exista o farama de indoiala, atunci piesa NU trebuie cumparataandi_codescu scrie:Parerea mea este ca atunci cand e indoiala cu privire la o piesa, merita cumparata (depinde de pret) fie su ca obiect de studiu.
Bine-nteles daca nu este vorba de o suma infima, atunci chiar merita luata ca material didactic.
- andi_codescu

- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Eu cand am avut o farama de indoiala si am riscat totusi, de fiecare data s-a dovedit la final ca am aruncat banii pe geam si am cumparat o facatura 
De atunci nu mai risc
De atunci nu mai risc
Ultima oară modificat 06 Mar 2008, 15:51 de către PRONUMISMATICA, modificat 1 dată în total.
Nu-s pe domeniu dar si mie mi se pare cel putin bizara piesa asta. Stilul obiectului (si nu ma refer la cel artistic) nu "bate" deloc in privinta perioadei presupuse. In plus daca ar fi un obiect cu care se presupune ca s-ar fi verificat greutatea unor monede emise in afara, probabil ar fi existat o indicatie asupra monedei care trebuie confruntata cu el. "Print"-ul ala nu-mi spune nimic iar caseta (elementul) in care se incadreaza are un stil mult prea modern. Liniile sunt mult prea exacte (chiar daca desenul - textul pare stangaci). Poansoanele de pe revers par iarasi moderne ca tehnica. Materialul si uzura lui...ciudate de asemenea.
Aveti dreptate cu zimbetul.
Experienta mea in domeniul pietrelor de visterie este fix zero, asa ca nu am cum sa-mi dau cu parerea despre autenticitatea acestei piese. Nu am tinut in mina, "pe viu", nici un exemplar, fie el adevarat, fals sau fantezie. Iar domnul care mi-a trimis imaginea este un numismat cu mult mai multa experienta decit mine.
Ca o parere personala, fie ca ne place sau nu, de acum pondul "Print. Moldav. 1812" va face parte din numismatica romaneasca (fie si ca fals modern in dauna colectionarilor).
Daca din aceasta discutie va rezulta o concluzie ferma, voi corecta intr-un sens sau in altul informatia care insoteste imaginea "pondului".
Pana la o concluzie ferma mai este cale lunga.Desigur din momentul asta trebuie sa luam in calcul si faptul ca s-ar putea sa fie o fantezie.Intamplarea care a dus la atragerea suspiciunii de fals ar putea fi interpretata si altfel.Cine stie de ce se ferea cu adevarat ,,respectivul''?Intradevar ca foarte putini au vazut ceva de genul asta.Nu e posibil ca intradevar ,,respectivul'' sa nu fi facut pe prostul si chiar nu stia ce sunt?Daca erau niste piese furate de undeva sau de la cineva?Greu de spus.Sunt sigur ca timpul va rezolva dilema in situatia de fata.Scuze si tot respectul pentru dl. banivechi .vladmario scrie:Daca din aceasta discutie va rezulta o concluzie ferma, voi corecta intr-un sens .