Cum as putea eu, in calitate de "relativ incepator" in domeniul numismaticii, sa-mi dau seama care bancnote sunt false si care nu. Intreb asta pentru ca in ultimul timp am gasit o multime de site-uri pe care se vand bancnote, preturile variind uneori si cu pana la 5-10 ron, in conditiile in care era vorba de bancnote straine, nu mai vechi de 1975-1980? Si totul devine si mai suspect, cel putin pentru mine, cand vad ca apar destul de multe UNC-uri din tarile sud americane, africane si mai ales asiatice. Cine a pastrat o cantitate atat de mare de bancnote, fie vorba si de colectionari, 20-30 ani, pentru a le vinde la preturi atat de mici?
Si inca ceva, de ce sunt atat de multe falsuri din Irak?
Sper ca intrebarile mele sa ni vi se para si multumesc anticipat tuturor celor ce ma pot ajuta.
Este normal ca bancnote necirculate la preturi mici se gasesc doar din diverse tari bananiere, pentru urmatoarele motive:
- Aceste tari au emis de la bun inceput bancnote cu valoare faciala foarte mica, mult sub $1; nu exista astfel de bancnote de valori asa mici in lumea civilizata
- Sunt dese reforme monetare, inflatie samd care duc valoarea intrinseca a bancnotelor inca si mai jos
- In lumea civilizata (Europa de Vest, America de Nord, Australia/Noua Zeelanda, Africa de Sud) valutele locale isi pastreaza valoarea peste ani; in plus, si bancnotele din serii trecute sunt schimbabile la bancile centrale
Exemple de bancnote emise in zilele noastre dar care valoreaza extrem de putin: Iran 100 de riali (cam 1 cent de dolar), Zambia 50 Kwacha (putin peste 1 cent), Coreea de Nord 5 Won (2-3 centi), Cuba 1 Peso (4 centi), Belarus 10 ruble (jumatate de cent), Nepal 1 Rupie (1 cent si jumatate), India 1 Rupie (2 centi jumatate) si lista continua...
Faptul ca exista atatea bancnote necirculate, chiar daca sunt vechi de multe zeci de ani, se datoreaza marilor angrosisti de bancnote, care cumpara prin intermediari locali de la bancile de emisiune si apoi stocheaza cantitati de mii sau zeci de mii de bancnote din fiecare cupiura; ei apoi le vand 'detailistilor' tipic in pachete de 100; acestia din urma le vand individual, pe eBay si alte site-uri similare.
Bancnotele emise dupa 1980 in tari membre ale Uniunii Europene ( franci francezi, marci germane, schillingi austrieci, peseta spaniole, lire italienesti, guldeni olandezi, franci belgieni etc ) sunt mai greu de gasit la cumparare pe site-urile romanesti si sunt si mai scumpe decit cele din Asia, Africa, America de Sud si pentru ca unele dintre ele se pot inca preschimba in euro la bancile centrale.