Alo!? facultatea de numismatica?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

marius_VN
**
**

Alo!? facultatea de numismatica?

Mesaj de marius_VN »

ce are invatamantul romanesc rezervat pt. numismatica? unde se invata ; sunt doctorate , cursuri? evaluatorii ce studii au?
Mihai

Mesaj de Mihai »

Din pacate la nici o facultate/universitate nu exista grupe de "Numismatica" (cel putin din cat am intrebat pe la Bucuresti, Iasi, Galati si inca vreo doua...). Despre doctorat ma indoiesc ca ti-l poti da intr-un domeniu pentru care nu exista specializare in universitatile romanesti. Cat despre evaluatori, nu stiu ce sa spun. In cele mai multe cazuri, evaluarile facute pe la muzee se bazeaza doar pe cota din cataloage. Foarte putini au posibilitatea/dorinta de a urmari licitatii de pe afara, de a cauta materiale, site-uri specializate. Dar, in mod cert exista si exceptii.
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

in alte tari cum sta treaba pe acolo?
dorelb

Mesaj de dorelb »

In Iasi acum multi ani tinea dl Virgil Birliba la facultatea de istorie un curs optional de numismatica. Teze de doctorat cu subiect numismatic nu vad de ce nu s-ar putea intocmi si sustine, totul este sa-ti accepte profesorul tema. Si banuiesc ca nu ar fi nici asta o problema. Stiu ca in Republica Moldova cineva a devenit doctor in stiinte istorice cu teza "moneda otomana in Moldova in 1512-1603". Deci, daca la ei se poate cred ca nu este o problema la noi. Totul este sa existe doritori
Mihai

Mesaj de Mihai »

Nu am spus ca nu pot exista teme de doctorat cu legate de numismatica. Exista si a fost publicata in Biblioteca BNR chiar una foarte buna "Circulatia monetara in sec. XVI-lea in Tarile Romane". Dar aceasta lucrare - la fel ca si cea mentionata de dorelb, sper sa nu ma insel - nu sunt de sau nu au ca obiect numismatica. Contin mai mult date despre ponderea unor monede (functie de metal de ex.) in descoperirile facute, utilizarea monedelor in platile facute in acea perioada (tribut, haraci, ajutoare etc.). Nu veti gasi descrieri,date despre monetarii (volum de emisiuni, perioada), date despre gravori sau mesterii care realizau piesele, erori, etc. Dar oricum, sunt binevenite...
Mihai

Mesaj de Mihai »

Lucrarea la care ma refeream este: "Circulatia monetara in Tarile Romane in secolul al XVI-lei" , autor: Bogdan Murgescu, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996. ISBN 973-45-0164-X.
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

inseamna ca lucrarea avea in vedere mai mult contextul economic :idea: decat importanta monezilor
consult

Mesaj de consult »

Tocmai am gasit o lucrare de doctorat, pe o tema care are legatura cu acest subiect: "Aparitia bancnotelor in Transilvania si circulatia lor pana la Primul Razboi Mondial; Arta bancherilor"
Puteti gasi lucrarea in arhiva electronica a ASE-ului. Link:
http://biblioteca.ase.ro/ResurseElectro ... spx?id=162
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Pare interesanta la prima vedere.
marius_VN
**
**

Mesaj de marius_VN »

mai am o intrebare: daca cineva gaseste o comoara numismatica sau orice fel de comoara si anunta institutiile statului (muzee etc.) ce drepturi are el sau ce primeste in schimb?
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

marius_VN scrie:mai am o intrebare: daca cineva gaseste o comoara numismatica sau orice fel de comoara si anunta institutiile statului (muzee etc.) ce drepturi are el sau ce primeste in schimb?
:))))))
PRONUMISMATICA
Site Admin

marius_VN scrie:mai am o intrebare: daca cineva gaseste o comoara numismatica sau orice fel de comoara si anunta institutiile statului (muzee etc.) ce drepturi are el sau ce primeste in schimb?
:lol:

uite asta primeste: :merci:

:whistle:
Freddy

Mesaj de Freddy »

Ar putea sa iti spuna ca ai furat-o sau asa ceva :)
Ce ai putea primi? Multumiri :P
PRONUMISMATICA
Site Admin

Acum aprox. 4 ani a fost descoperit intamplator de niste "civili" :D un tezaur extraordinar de monede de aur in Ungaria. In timp ce lucrau in gradina, o familie din loc. Ujfeherto a descoperit mai multe monede de aur, aprox. 50-60 de buc... Pe care le-au dus la muzeul din Nyiregyhaza peste cateva zile. Cei de la muzeu au vizitat locatia in aceeasi zi si au mai gasit cateva zeci de monede. Au facut niste cercetari sistematice si in 3 zile au mai gasit multe alte piese, in total un tezaur de 260 monede de aur. In tezaur au fost si cateva monede de o raritate exceptionala cum ar fi piesa de 10 ducati de Rakoczi II. Nu s-a facut publica suma, dar au mentionat ca localnicii care au gasit tezaurul au primit un premiu substantial.

La noi legile sunt exact invers, in loc sa stimuleze pe cei care eventual descopera asa ceva s-o duca la muzeu, mai mult ii sperie ca s-o ascunda, vanda, etc.
Sunt convins ca asa s-au "pierdut" multe tezaure importante.
luc

Mesaj de luc »

Din cate cunosc eu, descoperitorul trebuie sa primeasca 30 la suta din valoarea tezaurului (prin lege). La asta se poate adauga o bonificatie de maximum 15 la suta, justificabila in cazul in care descoperirea respectiva are o valoare de patrimoniu deosebita.
Scrie răspuns