targ Sutu

Aici vă puteți anunța colegii colecționari despre unde și când se va ține următorul târg numismatic sau va puteți spune părerea despre ultimul târg numismatic care a avut loc.

Moderatori: Deus, PRONUMISMATICA

Scrie răspuns
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

ZAR scrie:-Domnilor - nu stiu ce varsta aveti, eu am 40 ani si va sugerez sa aplicati ce am scris mai sus, sper sa dea roade.
-Oricum un om bine informat, in general e privit altfel indiferent de varsta, va spun asta din propria experienta.
-Succes. :)
:) ceva mai tanar... pana sa ii arat ca sunt bine informat si ferm imi arata asa cum am zis monedele de fatada, ma ia cu cateva sfaturi parintesti si uite-asa imi pierd cheful de discutii suplimentare si trec la alta masa. In felul asta in cinci minute parcurg tot targul si ma intorc acasa dezamagit.

Sambata si duminica voi aplica cele supse de dvs, si va voi informa cu privire la rezultate.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:Si apropos, relatia cu vanzatorii se cultiva, nu apare din senin.
Corect, un motiv in plus sa ma duc mai des pe la targuri.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:
GLV scrie:
ZAR scrie:-Domnilor - nu stiu ce varsta aveti, eu am 40 ani si va sugerez sa aplicati ce am scris mai sus, sper sa dea roade.
-Oricum un om bine informat, in general e privit altfel indiferent de varsta, va spun asta din propria experienta.
Corect.Bine informat si ferm pe pozitie.Numai ca de multeori pasiunea iti poate juca feste. :D
Pasiunea...nu stiu dar lacomia sigur :D Eu cand am luat plasa, cel putin in jumatate din cazuri am luat-o datorita lacomiei. Apoi am inceput sa ma controlez. Dar asta demult..... :D
Din pasiune aungi si la lacomie. De exemplu daca vad 100 de piese care ma intereseaza le-as vrea pe toate, si daca as avea bani le-as lua pe toate. Foarte greu de strunit microbul :D
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da, asa-i. "Struna" vine in timp, cand realizezi ca nu le poti avea pe toate. Si cand iti dai seama ca decat sa ai 1000 de piese amestecate, mai bine 20 deosebite (cifrele sunt intamplatoare). Nu merita sa-ti consumi energia pe ciurucuri. De fapt cred ca in primii 10 ani nu invatasem inca sa-mi dau seama ce inseamna o piesa interesanta.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Asa e. Struna e si mai grea in cazul in care cele 100 de pise la care ma refeream sunt (de fapt ar fi, pentru ca discutam in general) deosebite. Ca 1000 de ciurucuri iti mai permiti, dar o piesa cu adevarat interesanta mai greu. Insa intr-adevar se merita sa nu cumperi decat de trei ori pe an, dar cand cumperi sa stii ca ai luat ceva mai valoros.

Acum insa sa nu fim intelesi gresit eu sunt convins ca se poate face o colectie valorosa sau macar interesanta si cu bani putini. Dar si in acest caz se aplica cele de mai sus.
GLV

Mesaj de GLV »

berserkr scrie:
GLV scrie:
Corect.Bine informat si ferm pe pozitie.Numai ca de multeori pasiunea iti poate juca feste. :D
Pasiunea...nu stiu dar lacomia sigur :D Eu cand am luat plasa, cel putin in jumatate din cazuri am luat-o datorita lacomiei. Apoi am inceput sa ma controlez. Dar asta demult..... :D
De obicei asa se intampla cu orice colectionar.Pe parcurs invata.Singurele lucruri ce se platesc in viata sunt domnia si prostia.Depinde de fiecare unde isi fixeaza delimitatia intre una si cealalta.De multe ori am cumparat piese la un pret mai mare decat cel normal ,le-am vazut ,le-am studiat ,apoi le-am dat mai departe la un pret mai mic ,gandindu-ma ca diferenta de pret am platit-o pentru informatia acumulata.Nu zic ca nu a fost de multe ori si invers.Insa o moneda platita excesiv iti scade de multe ori din placerea de a o avea in colectie .In schimb apreciezi mai mult o piesa pe care ai luat-o la un pret avantajos.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

GLV mi-a placut partea cu diferenta de pret pentru experienta acumulata. Si eu am aceeasi parere relativ la asta. Cu faptul ca ma uit mai cu placere la o piesa luata mai ieftin sunt si nu sunt de acord. Am avut si noroc si ghinion in atatia ani de zile insa desi inca de la inceput am luat cateva piese cu pret cu mult peste cel normal, si acum ma uit cu placere la ele. Ba chiar la una pot spune c-am avut in mana de-atunci cel putin trei exemplare cu mult mai bune si mult mai ieftine. Pe-alea le-am lasat sa treaca mai departe (in general am facut mai mult schimburi) :D Piesa aia scumpa, nu stiu de ce mi se pare cea mai interesanta dintre ele. Asta nu e o regula, desigur, poate ca nu-i legata de bani in sine, dar asa s-a potrivit. Aaa si in viata in general se plateste ce-ai comandat :)
amonra

Mesaj de amonra »

Andi, treaba cu barba si eventual un inel auriu pe degetul mainii stangi :P poate vor schimba perceptia lor, sau nu. Am observat insa, dupa vreo trei targuri, ca oamenii sunt cam aceiasi, cam si in aceleasi locrui.

Asa ca dupa vreo 6 luni de venit la targuri si vazut, ii vei cunoaste cam pe toti, vei sti cam ce marfa vehiculeaza si ei te vor sti pe tine. Posibil si sa te tina minte si ce colectionezi, ca sa-ti arate ce mai au nou...
Pecunia non olet.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Relativ la scump / ieftin.
La cum cresc preturile in Romania ( eu am estimat cam 80%/an in ultimii 2 ani) ceea ce iei azi scump si pare teapa, la anul va fi pret bun, iar peste doi ani va insemna chiar chilipir.
De aceea daca ma mai pacalesc si dau mai mult ma consolez ca piata e in crestere. Oricum eu iau doar pentru placere atunci cand strang un ban si nu ma conditioneaza factorul comercial ca in cazul celor care cumpara pentru revanzare.
Asa cum am mai spus o placere deosebita iti poate face atat o piesa de 1 leu cat si una de 1000 EUR.
Subscriu si la ideea de a avea 20 piese "numai una si una" dar asta se intampla cand ajungi la "maturitatea de colectionar" dublata si de mijloace financiare corespunzatoare, etapa cand toata experienta si achizitiile facute in timp se distileaza obtinand esenta .
Eu sunt undeva pe drumul spre aceasta maturitate, undeva pe la inceput , iar ca mijloace financiare sunt "si mai la inceput".
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

amonra scrie:Andi, treaba cu barba si eventual un inel auriu pe degetul mainii stangi :P poate vor schimba perceptia lor, sau nu. Am observat insa, dupa vreo trei targuri, ca oamenii sunt cam aceiasi, cam si in aceleasi locrui.

Asa ca dupa vreo 6 luni de venit la targuri si vazut, ii vei cunoaste cam pe toti, vei sti cam ce marfa vehiculeaza si ei te vor sti pe tine. Posibil si sa te tina minte si ce colectionezi, ca sa-ti arate ce mai au nou...
:D Am un inel si e chiar la mana stanga, dar e verigheta si nu ghiul, asa ca nu am nici o sansa in felul asta :D.

Intr-adevar, in momentul in care vazatorii te cunosc, lucrurile devin mai simple. Voi merge mai des, asta e solutia. Voi incepe prin a merge in acest we si sambata si duminica.

:wink:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Ce ziceti, cand o sa ajungem si noi la 60-70 ani, la fel o sa ne purtam si noi cu tinereii pe la targuri?
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Nu cu mult timp in urma gandeam ca eu nu le voi interzice copiilor mei anumite lucruri. Acum sunt (unde e emoticonul ala care-si drege glasul?) parinte si nu mai gandesc asa in multe situatii.

In timp ne vom schimba si e posibil sa ne comportam la fel cu tinereii. Eu sper ca nu.
GLV

Mesaj de GLV »

Aldor scrie:Ce ziceti, cand o sa ajungem si noi la 60-70 ani, la fel o sa ne purtam si noi cu tinereii pe la targuri?
Fara doar si poate. :lol:
Bine punctat!
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Depinde de fiecare Aldor. Imi face placere sa dau o sugestie cuiva care-i la inceput (chiar daca sunt mai in varsta nitel decat ZAR nu-s inca nici pe departe batran). Asta pentru ca mi-as fi dorit si eu la 24 de ani un sfat si in parte l-am si avut. Cand am inceput eu te lua sub aripa lui un numismat mai batran, fara ca asta sa fi fost vre-o obligatie, pur si simplu asa era cutuma. Si daca altii mi-au aratat si explicat (fara sa desconsider nici ce-am invatat indirect de la unii oameni sau eu insumi), de ce sa nu ajut si eu pe altul? Insa felul cum sunt oamenii in varsta azi reflecta si ce viata au trait. Si viata traita de noi azi va reflecta felul de a fi de maine. Si in plus, va fi si o tusa personala in fiecare dintre noi. Oricum eu cred ca peste multi ani cand vom fi batrani cu adevarat, si la noi va fi un climat cu mult mai civilizat si ca atare poate si noi o sa fim la randul nostru mai comozi pentru cei tineri :D
cristi_g

Mesaj de cristi_g »

Aldor scrie:Ce ziceti, cand o sa ajungem si noi la 60-70 ani, la fel o sa ne purtam si noi cu tinereii pe la targuri?
Poate atunci nici nu vor mai exista,fizic,astfel de tirguri! :D (poate virtuale)
Referitor la aspectul virstei,punctat mai devreme de un coleg,am observat o chestie curioasa la vinzatorii din tirguri:politetea si cunostintele in domeniu sunt invers proportionale cu virsta!Cu cit mai tinar este vinzatorul cu atit mai multe detalii iti da si dezvolta ideea de baza,iar daca vinzatorul este ''mai cu experienta de viata''cu atit este mai blazat,si,fereasca sfintul sa-l contrazici cu privire la provenienta vreunei saibe ,ca ti-ai dat foc la valiza.Sau cel putin asa mi s-a parut mie!In ochii unor persoanel mai venerabile,sunt suspect din nastere(si nu sunt bronzat),daca vreau sa ma uit in vreun catalog cu monede,intii ma intreaba ce anume ma intereseaza strict,ca sa poata sa-mi dea numai piesa respectiva.,si astfel sa nu am tot catalogul in mina!(noroc ca lucrul asta nu e general)Cit despre aspect,se face negot mai mult dupa haine!Daca gresesti si te imbraci ca ginerica,ai ocazia sa cumperi un 5 lei 1880 la pretz de 1885 :D si asta asa ca o favoare!Daca ai chef de glume si intrebi de pretz in engleza te teleportezi instantaneu la licitatiile lui stambuliu!Cel putin la Sutzu stiu citiva vinzatori cu aceleasi monede de 2-3 ani(sunt convins ca si multi dintre dvs ii stiti)
Sunt convins ca in numismatica trendul este ascendent,dar parca in ultimele luni a luat-o razna!Se forteaza artificial piata,si aici vorbesc strict de Romania,de parca de la anul incep rebateri ale tuturor emisiunilor mai vechi!
Scuze de poliloghia mea poate putin(mai mult)off-topic
Scrie răspuns