vasil scrie:Berserkr are dreptate.Cred ca cel mai bine ar fi sa dezvolti cateva pasiuni alternative. In momentul in care una din ele intra in colaps (iti pierzi interesul, nu mai ai fonduri, nu gasesti piese noi pentru colectie), mai ai la indemana cateva optiuni. Pe langa monede, de exemplu, am inceput si o colectie de cartofilie, cu vederi din orasul meu natal, care imi procura o adevarata placere, chiar si in cazul unor carti postale noi, dar care imi arata locuri de care ma simt atras sufleteste. Daca nu mai gasesc piese numismatice pe net ma cufund asadar in excursiile mele virtuale in oraselul meu si ma simt fericit. Daca colectiile ma plictisesc, iau letconul si mai lipesc cate o sarma prin casa....un repaos colectionistic este binevenit uneori. Cartile din bibioteca stau si ele la indemana.
Colectia este doar un mijloc. Parerea mea este ca energia e care o depunem in activitatile noastre hobbistice, este in sine incolora dar isi capata nuantele particulare, filtrata find prin "patina" .hmmm...noastra personala. Ideea este de a utiliza aceasta energie, acest entuziasm, pentru a ne simti bine si fericiti in ceea ce intreprindem. Ideea de baza este formarea unei filozofii de viata, care sa imbine utilul cu placutul, si in care colectiile noastre nu sunt altceva decat borne kilometrice de-a lungul drumului. Si uneori drumul e mai placut cand este strabatut la pas, nu in masina...

mi-a placut ce am citit.
Va intreb oare nu aici este diferenta intre colectionar (cu bani sau cu mai putini, de monede sau de cutii de chibrituri) si ceea ce am numit "investitor pur"? Un colectionar colectioneaza datorita pasiunii de a colectiona. Si desi in timp se axeaza pe anumite domenii din ce in ce mai specializate, are "germenul" colectionarii in el. Acest colectionar va putea, si de multe ori chiar o face, sa intemeieze o colectie (acea alternativa pentru cazul de colaps al colectiei principale) si de lucruri de mai mica valoare baneasca: de pietricele, de bilete la film, de cutii de bere...
Eu zic ca aici e diferenta, pasiunea. Un colectionar de monede, cred eu, daca (prin absurd) nu ar mai avea posibilitatea sa colectioneze monede, ar colectiona altceva, fie si pietricele si cateodata chiar o face. Un investitor pur daca nu ar mai putea investi in monede, se va duce spre alte oportunizati de investitie.
Mai sus am scris cuvantul "Sinistru", il regret pentru ca nu reflecta exact ce gandesc. Investitiile nu sunt un lucru rau, si dorec tuturor inclusiv mie investitii bune, inclusiv in monede. Ce ma mahnea si m-a facut sa pun acel cuvant e faptul ca din pacate colectionari cu pasiune se vor vedea din ce in ce mai indepartati de monedele pe care si le doresc datorita acestei cresteri ametitoare a preturilor. Nu sunt direct afectat, si sper ca nu voi fi, dar industrializarea comertului cu monede si implicit expunerea sa publica au cred eu si efecte negative. Ma bucur ca discutam de ele si chiar daca discutile noastre nu au o finalitate practica fata de trendul crescator (nici nu cred ar fi cazul) aceste discutii au insa rolul lor: sa ne faca sa consitentizam unele realitati.