E greu de crezut ca un colectionar de monede sa ajunga in colaps, practic sa nu mai prezinte interes pt. el nici o piesa, acum mai depinde si pe ce e profilat.Daca ai o arie destul de larga (ca mine) nu iti ajunge o viata sa strangi tot ce iti doresti.Chiar si cei cu potential financiar imens, tot mai au (multe) piese de achizitionat pt. simplul fapt ca nu le gasesc repede de vanzare indiferent ce suma ar fi dispusi sa platesca, si unele raman doar un vis, pt. ca cine le are probabil nu le va vinde niciodata, ma refer bineinteles la piese de raritate extrema.Poate pare exagerat dar si eu am monede pe care nu le vand indiferent de oferta, sunt asa-zisele monede de ''suflet''.vasil scrie:Cred ca cel mai bine ar fi sa dezvolti cateva pasiuni alternative. In momentul in care una din ele intra in colaps (iti pierzi interesul, nu mai ai fonduri, nu gasesti piese noi pentru colectie), mai ai la indemana cateva optiuni.
targ Sutu
Moderatori: Deus, PRONUMISMATICA
Ultima oară modificat 14 Mar 2008, 15:44 de către ZAR, modificat de 6 ori în total.
- andi_codescu

Insa asa e realitatea, la un moment dat ne ducem si piesele noastre se vor indrepta catre alti colectionari.
Sunt momente in care colectia intra in "colaps", spre exemplu cand pur si simplu bugetul la un moment dat nu iti mai permite sa cumperi nici o piesa. Atunci o colectie "de avarie" de lucruri de o mica valoare economica poate fi o solutie.
Da, sunt si cazuri cunoscute de colectii "de avarie" si multor colectionari li s-a intamplat sa aibe nevoie de bani si sa vanda cea mai mare parte din colectie. Si de asemenea, e clar ca nu luam nimic dincolo si coletiile au acelasi regim ca si celelalte componente ale materiei
Dar cred ca suntem constienti toti de asta. Oricum asta nu impiedica de exemplu cazurile in care copiii (urmasii) mostenesc pasiunea (un caz ideal as zice).
Nu am fost niciodata in criza de bani si sper sa nu ajung vreodata, dar in acest caz decat sa cumpar ''nimicuri'' mai bine astept sa ma redresez financiar. 
Ultima oară modificat 14 Mar 2008, 14:36 de către ZAR, modificat 1 dată în total.
- andi_codescu

Intr-adevar, visul cred al multora (inclusiv al meu) ar fi ca unul sau mai multi (de ce nu?
) dintre copii sa mosteneasca pasiunea.
Dar cum spuneam parerea mea este ca pasiunea de a colectiona este nativa (desi inclin sa cred ca poate fi indusa, deoarece fiecare om cred ca are un mic coletionar in el, care se atrofiaza daca nu e cultivat). Daca este nativa, sansele sa mosteneasca unul dintre copii pasiunea sunt determinate de statistica.
Solutia: sa facem cat mai multi copii
.
Solutia: sa facem cat mai multi copii
-Si la mine pasiunea e nativa (am inceput pe la 10 ani) si precizez ca nimeni din familia mea nu a fost pasionat de numismatica, doar nevasta-mea a inceput sa-i prinda gustul in ultima vreme
probabil influentata si de mine, vazandu-ma cum studiez piesele.
-Copii nu am dar sunt in proiect, totusi sunt cam slabe sperante ca generatia viitoare sa mai aiba pasiunile noastre.Majoritatea copiilor au inclinatii catre altele: calculator, jocuri etc...Probabil colectiile noastre vor ajunge in muzee - caz mai bun totusi - decat abandonate printr-un sertar, dar cel mai rau e ca piesele din metal pretios vor fi topite pt. a se face bijuterii.
-Copii nu am dar sunt in proiect, totusi sunt cam slabe sperante ca generatia viitoare sa mai aiba pasiunile noastre.Majoritatea copiilor au inclinatii catre altele: calculator, jocuri etc...Probabil colectiile noastre vor ajunge in muzee - caz mai bun totusi - decat abandonate printr-un sertar, dar cel mai rau e ca piesele din metal pretios vor fi topite pt. a se face bijuterii.
Ultima oară modificat 14 Mar 2008, 14:20 de către ZAR, modificat de 3 ori în total.
- andi_codescu

Eu sunt optimist, indiferent de schimbarile sociale care determina noi zone de interes, colectionari vor fi.
Se spune ca Iulius Caesar colectiona monede. Cu siguranta in sec. al XVIII-lea existau colectionari de monede (si chiar anterior acestui secol). Si iata si in prezent, desi realitatea sociala este cu totul alta decat cu secole in urma exista coletionari. Vor fi, zic eu, si in viitor.
Se spune ca Iulius Caesar colectiona monede. Cu siguranta in sec. al XVIII-lea existau colectionari de monede (si chiar anterior acestui secol). Si iata si in prezent, desi realitatea sociala este cu totul alta decat cu secole in urma exista coletionari. Vor fi, zic eu, si in viitor.
Important si esential in cazul unui hobby este faptul ca acesta trebuie sa fie o sursa de relaxare si placere.Cunosc pe cineva care a fost la un pas de asi distruge casnicia din cauza colectiei.Toti banii si toata atentia era indreptata spre colectionat.Nu mai spun ca facea extrem de multe sacrificii pentru a mai adauga ceva la colectie.Decat sa ajungi asa mai bine ar fi fost sa nu te fi apucat.Preferabil ar fi ca aproximativ 10-20 % din venitul si timpul tau liber sa-l aloci pentru colectie.In rest traieste-ti viata.
- andi_codescu

Intr-adevar este esential ce spuneti, daca pasiunea ajunge sa iti distruga viata este foarte rau. E insa greu insa sa gasesti un echilibru, sa nu cumperi decat in limita a ceea ce iti permiti si sa nu-ti aloci decat o marte a timpul tau liber colectionatului. Insa cine nu reuseste sa gaseasca acest echilibru are foarte mult de pierdut.
si nevasta mea a prins pasiune, dar pentru banii in circulatie,tot asa vazind la mine citi bani dau pe bani!ZAR scrie:-Si la mine pasiunea e nativa (am inceput pe la 10 ani) si precizez ca nimeni din familia mea nu a fost pasionat de numismatica, doar nevasta-mea a inceput sa-i prinda gustul in ultima vremeprobabil influentata si de mine, vazandu-ma cum studiez piesele.
![]()
La mine e invers .Nevasta-mea nu suporta banii .Nu se lasa pana nu cheltuie ultimul banut pe care il are in buzunar.cristi_g scrie:si nevasta mea a prins pasiune, dar pentru banii in circulatie,tot asa vazind la mine citi bani dau pe bani!ZAR scrie:-Si la mine pasiunea e nativa (am inceput pe la 10 ani) si precizez ca nimeni din familia mea nu a fost pasionat de numismatica, doar nevasta-mea a inceput sa-i prinda gustul in ultima vremeprobabil influentata si de mine, vazandu-ma cum studiez piesele.
![]()
Zar, sunt un simplu colectionar amator, asa ca cel putin pentru mine, interesul cunoaste suisuri si coborasuri, in special in momentele cand cad intr-o 'groapa de potential financiar"
Bineinteles vorbim de grade de pasiune. La cei mai avansati, asta inseamna studiu continuu, cercetarea indelungata a propriei colectii, compararea cu colectiile altora (cunosc colectionari care fac din asta o virtute), vanatoarea continua pe net in cautarea unei piese si asa mai departe.
La mine, colectia numismatica este focalizata pe un segment restrans (doar 3 domenii) dar entuziasmul nebun de la inceput a mai palit si s-a transformat in placerea cautarii pe net. Cand gasesc o piesa care imi place ma informez asupra ei. Poate o iau, poate nu...sunt mai multi factori implicati in chestia asta
. Dar daca am reusit sa o iau, o pun in clasor si ma bucur nespus cateva zile ca am reusit sa o am in sfarsit.
Apropo, discutia asta mi-a dat o idee, cred ca am sa dechid un thread nou la moderne.
Bineinteles vorbim de grade de pasiune. La cei mai avansati, asta inseamna studiu continuu, cercetarea indelungata a propriei colectii, compararea cu colectiile altora (cunosc colectionari care fac din asta o virtute), vanatoarea continua pe net in cautarea unei piese si asa mai departe.
La mine, colectia numismatica este focalizata pe un segment restrans (doar 3 domenii) dar entuziasmul nebun de la inceput a mai palit si s-a transformat in placerea cautarii pe net. Cand gasesc o piesa care imi place ma informez asupra ei. Poate o iau, poate nu...sunt mai multi factori implicati in chestia asta
Apropo, discutia asta mi-a dat o idee, cred ca am sa dechid un thread nou la moderne.
- andi_codescu

Am fost la Sutu. Voi merge si maine. La prima vedere, cam putine monede. In schimb erau tot felul de antichitati. Vremea frumoasa, atmosfera placuta, nu am cumparat nimic.
Daca nu voi avea succes cu numismatica, ma gandesc sa ma fac profet. Am avut dreptate, cu temerile mele anterioare. Am primit aceeasi replica pe care am auzit-o in urma cu un an (de la acelasi vanzator). Avea dreptate, asa ca m-am facut mic, mic, si am plecat pe la alte mese. Am uitat sa imi cer scuze ca intrebasem.
Dar cum consecventa trebuie sa dea roade, maine ma gandesc sa il intreb pe vanzator acelasi lucru
.
Daca nu voi avea succes cu numismatica, ma gandesc sa ma fac profet. Am avut dreptate, cu temerile mele anterioare. Am primit aceeasi replica pe care am auzit-o in urma cu un an (de la acelasi vanzator). Avea dreptate, asa ca m-am facut mic, mic, si am plecat pe la alte mese. Am uitat sa imi cer scuze ca intrebasem.
Dar cum consecventa trebuie sa dea roade, maine ma gandesc sa il intreb pe vanzator acelasi lucru
Nici eu n-am gasit nimic din ce m-ar fi interesat. Intr-adevar multa lume, multi care vindeau cate ceva, dar monede putine si scumpe. Oricum vremea frumoasa si varietatea obiectelor au compensat cumva "lipsurile"
@ andi_codescu: daca-mi spuneati despre ce vanzator e vorba, il intrebam si eu, sa fie "masa completa"