Nedumerire

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
laurentiu c

Nedumerire

Mesaj de laurentiu c »

Bun gasit !

Ma intereseaza parerile d-voastra referitoare la aparitia unor pete cu tenta rosiatica ,pe unele monede de aur batute de monetaria romana in ultimii ani.
Nu am vazut asa ceva la monede de aur batute pe alte meleaguri.
Cu stima.
8)
laurentiu c
ZAR

Mesaj de ZAR »

Majoritatea monedelor din Au emise de BNR sunt de puritate maxima (999/1000 = 24K) iar restul sunt tot cu titlu superior (900/1000 = 22K) deci e ciudat sa apara acele pete.Indiferent in ce mediu ar sta, nimic nu ataca aurul, exceptie face doar la interactiunea cu mercurul, in acest caz prinde un strat superficial negru care se curata ulterior fara urme.Doar aurul cu titlu mai slab de 14K (585/1000) poate prinde in timp un fel de oxid, pt. ca are mult cupru in aliaj.Daca aveti posibilitate puneti ceva imagini ca sa ne lamurim despre ce e vorba. :wink:

http://www.bnr.ro/Ro/Numismatica/
vladmario

Mesaj de vladmario »

E vorba cumva de pete rosiatice de genul celor din imaginile de pe pagina de mai jos?
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... cotof.html
vasil

Mesaj de vasil »

Mi-am aruncat ochii prin Nenitescu si se pare ca singurul compus care ar fi responsabil de aparitia culorii rosiatice este clorura aurica AuCl3. Monedele de aur comemorative au suprafata cu relief jos lustruita tip oglinda ceea ce permite observarea cu usurinta a unei decolorari. De unde ar putea proveni clorul? Poate din atmosfera daca capsula protectoare nu este etansa sau chiar din materialul plastic al capsulei. Prin expunere la lumina, molecula de clor se scindeaza in atomi de clor foarte reactivi, care pot ataca suprafata cu aparitia de curcubee rosiatice.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Primul suspect dupa parerea mea e capsula de plastic, care probabil nu e de calitate.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Am observat un fenomen asemanator (la argint de data aceasta, care e bineinteles mult mai reactiv decat aurul, mai ales in conditiile in care are un titlu scazut, dar ingrijorarea e cauzata de calitatea foliilor in care tin respectivele monede). Am niste monede comune de argint, in stare foarte buna. Dupa un an in care le-am tinut in folii de clasor cu "clapita" au prins majoritatea o usoara urma de oxid verde.

Unele din aceste monede au fost tinute mult timp in alte clasoare si nu au avut nimic. Din acest motiv banuiesc ca "vinovatele" sunt respetivele folii.
ZAR

Mesaj de ZAR »

-La Ag este normala oxidarea dupa un timp dar cu tenta cenusie/neagra (patina) oxidul verde e clar ca provine de la folii, apare in special la titlu inferior (500/1000).
-E greu de crezut ca Au reactioneaza cu Cl din atmosfera sau din materialele protectoare, dar probabil asta e singura explicatie a petelor rosiatice.Intrebarea e de ce nu apare si la monedele straine? :?: Eu tin toate monedele din Au in capsule din plastic, ce-i drept nu am decat 20 lei 1868R dintre cele emise de BNR dar nu am aceasta problema.
---
-Poate BNR trage tepe si e Au cu titlu inferior, sa zicem de 9K (333/1000) :lol: Se bazeaza pe faptul ca nu vor fi verificate la bijutier pt. ca asta implica sa pilesti putin din piesa. :wink: Am glumit, sper ca nu puneti in practica. :)
laurentiu c

Mesaj de laurentiu c »

Intr-adevar, problema se manifesta sub aspectul indicat de "vladmario".Acelasi
gen de capsule i-l folosesc si pentru alte monede de aur noi sau mai putin noi,
romanesti sau straine.Doar 4 dintre ele sint afectate de aceasta problema,
toate emisiuni BNR noi. Am reusit sa contactez telefonic ,un inginer din sectorul productie al monetariei si explicatia acestuia a fost urmatoarea:
tenta rosiatica care apare ulterior ( spun ulterior pentru faptul ca in momentul cind le-am cumparat ,aceste pete nu erau )se datoreaza particulelor de magneziu care probabil ramin lipite de moneda , dupa baterea monedei si in
momentul scoaterii acesteia din matrita!!!??? Mi-e greu sa cred ca monetaria
lucreaza cu foc continu la capitolul aur si sint atit de presati incit sa nu poata
urma un proces tehnologic corect. Trebuie sa recunosc faptul ca am si monede
care arata impecabil, sper sa ramina asa,altfel voi inceta sa mai colectionez astfel de piese.Multumesc pentru interesul aratat acestui subiect. Din pacate , calitatea imaginilor nu este prea grozava ,voi posta altele curind.
Fişiere ataşate
11.jpg
11.jpg (89.73 KiB) Vizualizat de 9652 ori
7.jpg
7.jpg (33.67 KiB) Vizualizat de 9652 ori
5.jpg
5.jpg (36.94 KiB) Vizualizat de 9652 ori
laurentiu c
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Eu am vazut mai multe monede de aur, vechi (20 franci 1850-1890) care aveau o patina rosietica mai ales in zona cu scris. Banuiesc ca ar fi o patina datorata vechimii pieselor, la cele noi am vazut si eu pete rosietice mai ales pe monedele de gramaj mic (1,224) romanesti. Cineva chiar a stricat o piesa (vultur Apahida) incercand sa curete "mizeria". Eu personal le-as pastra asa decat sa incerc sa le fac ceva.
Cei de la monetarie or fi inventat vreo patina ce se formeaza repede incercand sa invecheasca repede piesele :wink:
DEUS FORTITUDO MEI
Scrie răspuns