intrebare

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

laurentiu c

intrebare

Mesaj de laurentiu c »

Poate fi aceasta o moneda cu defect de batere ?
Ma refer E-ul care lipseste din inscriptia REGE.
Fişiere ataşate
22.jpg
22.jpg (59.21 KiB) Vizualizat de 11874 ori
laurentiu c
ZAR

Mesaj de ZAR »

-Va puteti lamuri cu o lupa puternica (10X) daca a existat initial si a fost pilit ulterior acel E.
-Daca nu exista semne ca s-a intervenit asupra monedei atunci e eroare de batere. :wink:
Ultima oară modificat 20 Mar 2008, 14:12 de către ZAR, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Daca fac o paralela cu monedele romane, acel E se poate sa nu fi fost batut datorita infundarii literei in matrita cu metal de la monedele dinainte. Mai exista si posibilitatea ca litera sa fi fost batuta si apoi sa se fi retezat de pe flan (exista cazuri mai ales cand metalul este insuficient pregatit pentru batere sau are o portiune cu alta temperatura sau compozitie decat restul).
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Gradul de uzura ma duce cu gandul ca este extrem de posibil sa fi existat acel "E". Totusi, din imagine parca se vede o urma. De fapt si catre sfarsitul inscriptiei literele incep sa se vada din ce in ce mai slab.
cristoph

Mesaj de cristoph »

aceasi parere o am si eu , din cauza uzuri a fost sters de tot acel E , daca se observa si la ultimul E din ROMANIEI , partea de jos nu se mai vede deloc
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Asta spuneam, catre sfarsitul inscriptiei "NIEI" este o uzura mare.
Probabil ca la o examinare atenta cu o lupa buna sa se vada.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Singura diferenta este ca la sfarsitul cuvantului ROMANIEI literele sunt sterse progresiv, pe cand E-ul de la REGE dispare brusc. Mie mi se pare lovit deoarece, in acel loc apare o zona oarecum rectangulara, inaltata fata de relieful jos al monedei, ca si cum E-ul ar fi fost apasat cu ceva dur.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

andi_codescu scrie:Singura diferenta este ca la sfarsitul cuvantului ROMANIEI literele sunt sterse progresiv, pe cand E-ul de la REGE dispare brusc. Mie mi se pare lovit deoarece, in acel loc apare o zona oarecum rectangulara, inaltata fata de relieful jos al monedei, ca si cum E-ul ar fi fost apasat cu ceva dur.
Tocmai de aceea
vlahul scrie: Probabil ca la o examinare atenta cu o lupa buna sa se vada.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

vlahul scrie: Tocmai de aceea
vlahul scrie: Probabil ca la o examinare atenta cu o lupa buna sa se vada.
... cu o lupa buna si un ochi exersat :) .
laurentiu c

Mesaj de laurentiu c »

Este adevarat , spre final apare un grad ridicat de uzura dar "E"- ul despre care vorbeam apare ca o umbra si dimensiunile sint foarte mari , aproximativ o data si jumatate din dimensiunile normale ale literei. Acea umbra de litera este prea apropiata de litera G comparativ cu distanta dintre restul de litere din inscriptie. Urme de presare sau razuire nu sint, cercul perlat nu este afectat
si inclin sa cred ca un soc ( izbire ) aplicat monedei ar fi deformat-o.Cred de asemeni, ca spatiul este destul de mic ca sa poata fi vorba de o uzura asa de accentuata in acel loc. Am marit aceasta imagine destul de mult , pe computer
dar tot nu ma pot pronunta cu exactitate. Voi fi bucuros , ca in cazul unei posibile intilniri , vre-o data, sa o pot da spre examinare si altcuiva, chiar daca la urma urme-i este o piesa relativ modesta.
Am sa postez si avers-ul monedei pentru o eventuala comparatie.
Va multumesc pentru detalii , opinii si interes.
Cu stima 8)
Fişiere ataşate
20 001.jpg
20 001.jpg (61.45 KiB) Vizualizat de 11705 ori
laurentiu c
banivechi

Mesaj de banivechi »

Poate fi o combinatie de weak strike (imprimare slaba pe alocuri datorata unui flan ceva mai subtire, a unei bateri la presiune mai mica sau chiar a unei matrite uzate) si uzura.
Parerea mea e ca sint extrem de mici sanse ca o litera sa dispara cu totul datorita vaselinei din matrita sau a mizeriei. Nici "ruperea" reliefului nu cred ca e o ipoteza buna, daca era un punct sau un I intelegeam dar o litera cu asa suprafata mare de contact nu cred... Uzura cred eu ca e de vina
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Unzura nu se face pe portiuni strict delimitate. Este putin probabil sa fi disparut din cauza ei. Doar nu va imaginati ca s-a dat din mana in mana tinand-o numai de litera aia :D Apoi legat de matrita nici nu m-as fi gandit la infundarea ei cu vaselina, e chiar amuzanta ipoteza. Ci cu metal de la monedele batute pana atunci. Pilitura presata in procesul de batere a mii de monede devine material solid la presiune puternica. Cu retezarea sunt de acord ca e mai probabil al o litera gen I, insa la monedele romane se intalneste la orice litera.
banivechi

Mesaj de banivechi »

berserkr scrie: Apoi legat de matrita nici nu m-as fi gandit la infundarea ei cu vaselina, e chiar amuzanta ipoteza.
Nu stiu cit de amuzant pare, insa presa are componente in miscare, care trebuie unse. Daca accidental un strop de ulei sau vaselina ajunge pe matrita (literele sint scobite in matrita pentru a fi in relief pe moneda) zona aceea iasa plana dupa batere.
dorelb

Mesaj de dorelb »

eu inclin sa cred ca a fost intentionat sters de cineva pus pe sotii, sau inventat variante.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

banivechi scrie:
berserkr scrie: Apoi legat de matrita nici nu m-as fi gandit la infundarea ei cu vaselina, e chiar amuzanta ipoteza.
Nu stiu cit de amuzant pare, insa presa are componente in miscare, care trebuie unse. Daca accidental un strop de ulei sau vaselina ajunge pe matrita (literele sint scobite in matrita pentru a fi in relief pe moneda) zona aceea iasa plana dupa batere.
Adica metalul nu mai intra in negativul matritei datorita vaselinei? Eu credeam ca vaselina are "duritate" mica comparativ cu metalul....
Scrie răspuns