intrebare

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

banivechi

Mesaj de banivechi »

berserkr scrie:
vasil scrie:............ si apa este incompresibila
Da dar numai apa. Iar "anumite conditii" nu incap intr-o discutie despre ceva foarte clar.
Adica sistemele hidraulice ar trebui sa foloseasca apa si nu ulei? Presiunea intr-un piston al oricariu dispozitiv hidraulic e al dracului de mare... spre sute de atmosfere. Daca numai apa ar fi incompresibila uleiul hidraulic n-ar mai exista. Si referitor la incredibila putere a lichidelor, intrebati orice mecanic auto ce se intimpla daca suruburile care prind chiuloasa de blocul motor au o singura picatura de ulei in virf la montaj, si o sa va raspunda ca acea picatura va va sparge blocul motor din cauza ca nu are pe unde sa iasa.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da, si matrita se deplaseaza, formeaza celalate litere si una ramane neformata din cauza vaselinei. Si atunci fie se sparge matrita (pentru ca inainteaza nu?) fie se deformeaza moneda. Deci ....cum ramane? E logica simpla, desenati miscarea pe hartie si o sa vedeti ca-i absurd. Lichidele au un factor de compresibilitate diferit de zero (deci chiar si putin, tot sunt compresibile, mai putin apa). Apa nu se foloseste la pistoane din mai multe motive, inclusiv lipsa scaderii coeficientului de frecare in piston care apare la ulei ca si faptul ca este un agent coroziv puternic. In plus uleiul e una si vaselina e alta. Stiu despre ce se intampla cand sunt comprimate lichide, nu trebuie sa-mi spuna un mecanic, dar aici e alta problema.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Ce vreau eu sa zic e ca o matrita cu o litera umpluta cu vaselina se comporta ca si o matrita cu o litera negravata. Sau plina cu pilitura. Vaselina fiind in mediu etans e ca si cum ar fi un corp dur (ca si o matrita "plina"). Deci litera nu va apare pe moneda. Daca bati o moneda cu o matrita plina in comparatie cu o matrita gravata va rezulta doar o infima diferenta de grosime. Volumul literei care nu iese in relief e mult sub 1% din volumul monedei. Insesizabil...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu e ca un corp dur pentru ca n-a umplut cavitatea (tot cf teoriei initiale), e ca un dop care formeaza presiune in miscare.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Iar eu garantez ca pot comprima apa doar umblind la temperatura. Proprietatea de incompresibilitate are o conditie: temperatura constanta.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Iar accidentul asta are si o denumire : strike through:
http://www.coinpeople.com/index.php?sho ... &hl=grease
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

:)) Apa e incompresibila in stare lichida (ca doar de-aia e apa). Daca vorbim de aburi, nu mai vorbim de apa ci de un amestec apa-aer.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

banivechi scrie:Iar accidentul asta are si o denumire : strike through:
http://www.coinpeople.com/index.php?sho ... &hl=grease
Ma scuzi, piesa aia arata cu totul altfel, nu lipseste fix o litera. Compresia pe majoritatea pastilei poate fi considerata dar nu pe-o litera. SI eu nu cred ca nu s-ar vedea nimic, poate relieful ar fi vag diminuat. Oricum faptul ca spune cineva dintr-un forum nu-i o garantie ca stie ce spune. As prefera pe cineva de la o monetarie. E o problema foarte clar definita.
banivechi

Mesaj de banivechi »

No more comments.
Scrie răspuns