Mihai Viteazul

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

GLV scrie:
andi_codescu scrie:
GLV scrie: Mare parte din istoria monetara a tarii noastre este oglindita in cel site. :wink:
Pai un motiv foarte bun sa il studiez mai temeinic.
In alta ordine de idei, poate ne vedem maine la targ. :wink:
GLV

Mesaj de GLV »

andi_codescu scrie:
GLV scrie:
andi_codescu scrie: Pai un motiv foarte bun sa il studiez mai temeinic.
In alta ordine de idei, poate ne vedem maine la targ. :wink:

Sigur ca da.Maine voi fi la targ.
sigillum2008

Mesaj de sigillum2008 »

Tabloul este nesemnat, nedatat... Chiar nu-mi dau seama cine i-ar fi sugerat vanzatorului ca e vorba de Mihai Viteazul :?:

Cum bine spunea un prieten de-al meu... ,,obiectul,, ce-l poarta pe cap nu seamana deloc cu caciula lui Mihai Viteazul ci mai degraba cu un potcap calugaro-fanariot.

Cat despre pretul tabloului... a fost putin peste 500 Euro.
nero

Mesaj de nero »

nu este mihai viteazul.
portretul e al unui personaj de secol 18-19.
ceea ce poarta el pe cap este "islic", o caciula rotunda care a fost introdusa odata cu venirea fanariotilor in tarile romane.
termenul e grecesc.
poate sa scrie pe tablou si decebal, ca tot personaj de 18-19 este.
nero

Mesaj de nero »

scuzati nu grecesc ste termenul ci turcesc.
banivechi

Mesaj de banivechi »

O fi vre-un stranepot de-al lui Misu...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

picard scrie:Caciula pare turceasca, si ma gandesc ca portul turcesc a patruns mai tarziu la noi ..... (poate gresec)
Caciula nu este turceasca, doar seamana cu cele fanariote de mai tarziu, Ea este inspirata (ca descendenta stilistica chiar si pentru turci) mai degraba din coroana bizantina (se poate vedea pe monede incepand cu Arcadius ceva asemanator ca forma - monedele cu portret din fata) perpetuat mai apoi la imparatii bizantini, care aveau o bogata impodobire a capului (oricum poate fi si pur si simplu o caciula a vremii respective, nu cred ca Mihai Viteazul agrea prea mult imbracamintea turceasca :) ):
http://www.forumancientcoins.com/catalo ... 9&zpg=6760
In general spiritul de autoflagelare al romanilor se manifesta si prin a considera ca multe sunt de inspiratie turceasca :) Nu-i asa, sa nu uitam ca romanii au fost adversari redutabili pentru turci, terminand prin a-i invinge in cateva mari batalii si a obtine independenta intr-un razboi, care si acum in occident este considerat ruso-turc exclusiv.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

sigillum2008 scrie:Tabloul este nesemnat, nedatat... Chiar nu-mi dau seama cine i-ar fi sugerat vanzatorului ca e vorba de Mihai Viteazul :?:

Cum bine spunea un prieten de-al meu... ,,obiectul,, ce-l poarta pe cap nu seamana deloc cu caciula lui Mihai Viteazul ci mai degraba cu un potcap calugaro-fanariot.

Cat despre pretul tabloului... a fost putin peste 500 Euro.
Potcapul "calugaro-fanariot" este potcapul purtat si azi de preotii ortodocsi, si nu seamana deloc cu ce poarta Mihai Viteazul pe cap. Este cilindric si mult mai mic.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Am doua intrebari: pana la urma ce este ceea ce poarta Mihai pe cap (in gravura lui Sadeler)? E vorba cumva de "cuca", acea caciula inalta pe care sultanul o daruia domnitorului la urcarea pe tron, sau putem sa-i spunem pur si simplu "cusma" specifica portului vremii, cu "surguci" (panas impodobit cu pietre pretioase)?
In al doilea rand, daca tot suntem la capitolul acoperaminte pentru cap, m-am intrebat mereu cum se explica acea "palarie nemteasca" pe care Ion Voda o poarta pe aversul monedei sale? A fost o reprezentare fantezista? In monografia lui Hasdeu domnitorul apare cu o cusma pe cap, iar alte infatisari nu mai cunosc....
Scrie răspuns