Metode de analiza a monedelor?!

Moderatori: Deus, Comboloi

mariko

Metode de analiza a monedelor?!

Mesaj de mariko »

Sper sa nu va amuzati prea tare pe seama mea, dar astazi la serviciu mi-a venit o ideie si doresc sa stiu daca cineva a mai incercat asa ceva, sau daca exista literatura accesibila in acest domeniu!
Este vorba de metode de analiza a obiectelor cu ajutorul fenomenelor de reflexie si de fluorescenta in infrarosul apropiat, lumina polarizata.
Intreb pentru ca posed, din cauza altor hobby-uri, un aparat de fotografiat digital in infrarosul apropiat (cu rezolutie destul de mare si lentile Carl Zeiss), microscop, filtre de polarizare, filtre pentru infrarosul apropiat (720 nm si 900 nm), oglinzi fierbinti (ferestre de sticla care nu lasa radiatia infrarosie sa treaca si care sunt necesare pentru obtinerea efectului de fluorescenta), surse de lumina pe diferite lungimi de unda si chiar si o sursa de radiatii beta (corn cu tritiu).
Fenomenul de reflexie este usor de obtinut si rezultatele sunt pe masura (in domeniul meu de interes: identificarea camuflajului intr-un mediu natrural).
Cel de fluorescenta este mai dificil de realizat, dar rezultatele sunt si mai spectaculoase. Se poate fotografia, de exemplu, o inscripie, intr-un document, chiar daca este acoperita de o pata solida de cerneala/tus.
Ideia sau intrebarea mea: se poate folosi aceasta metoda si la studiul monedelor (identificare, fals/autentic etc.)?
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Pai eu as zice ca ar trebui sa experimentati, cumparand pentru analiza doua piese: una despre care stiti (aproape) sigur ce a ok si alta falsa (din acelasi tip de moneda) si sa comparati rezultatele. Apoi sa verificati rezultatele prin marirea esantionului (mai multe monede de acelasi tip, unele false, altele ok.).

S-ar putea sa iasa ceva util din treaba asta.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Cred c-am mai dat odata linkul, ce-i drept mai demult. Cineva se ocupa cu asta deja (si chiar abordand metode mai specializate - mai greu accesibile omului de rand), iar rezultatele de la noi sunt citate de surse de prestigiu:
http://www.arheomet.ro/ro/prezentare-pr ... le.html#05
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

De asemenea, exista in publicatiile numismatice (spre exemplu Cercatari Numismatice) aparute in ultimii ani, o atentie destul de pronuntata cu privire la analiza monedelor prin metode ale fizicii.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Pai rezultatele sunt chiar de la arheomet. Vezi sectiunea de rapoarte si studii. Ca exemplu (incitant sper eu):
"# etapa II - 30 septembrie 2006 (Elaborarea unei baze de date cu compoziţii ale monedelor medievale de argint moldoveneşti)
# etapa III - 31 decembrie 2006 (Elaborarea unei baze de date cu compoziţii ale obiectelor şi monedelor de argint dacice)"
cristi_g

Re: Metode de analiza a monedelor?!

Mesaj de cristi_g »

mariko scrie:Sper sa nu va amuzati prea tare pe seama mea, dar astazi la serviciu mi-a venit o ideie si doresc sa stiu daca cineva a mai incercat asa ceva,.....
Cel de fluorescenta este mai dificil de realizat, dar rezultatele sunt si mai spectaculoase. Se poate fotografia, de exemplu, o inscripie, intr-un document, chiar daca este acoperita de o pata solida de cerneala/tus.
Ideia sau intrebarea mea: se poate folosi aceasta metoda si la studiul monedelor (identificare, fals/autentic etc.)?

Dar cu loz in plic sau cartele reincarcabile ptr telefonie mobila ati incercat? :twisted: Oare o merge? :noidea: :whistle:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Haideti sa ne pastram on-topic.
cristi_g

Mesaj de cristi_g »

berserkr scrie:Haideti sa ne pastram on-topic.
Imi cer scuze de interventia mea neinspirata! :oops:
mariko

Mesaj de mariko »

berserkr scrie:Pai rezultatele sunt chiar de la arheomet. Vezi sectiunea de rapoarte si studii. Ca exemplu (incitant sper eu):
"# etapa II - 30 septembrie 2006 (Elaborarea unei baze de date cu compoziţii ale monedelor medievale de argint moldoveneşti)
# etapa III - 31 decembrie 2006 (Elaborarea unei baze de date cu compoziţii ale obiectelor şi monedelor de argint dacice)"
Foarte fein si foarte bine ca se intampla in ROMANIA. Dar asta este deja un vis, nici nu vreau sa stiu cat costa aparatura pe care o au (am vizitat aici in elvetia un accelerator mic de particule si doresc sa merg odata la Cern). Metodele de care am vorbit eu sunt mai de suprafata (cu toate ca teoretic ar trebui prin fluorescenta sa devina vizibil stratul de sub patina sau sub posibile impuritati care acopera moneda).
Pe de o alta parte, ceea ce am descris in postul de mai sus m-a costat aproape 5 mii de euro. Ceea ce folosesc cei de la institutul acela probabil necesita cateva zerouri in plus.
Ultima oară modificat 25 Mar 2008, 21:03 de către mariko, modificat 1 dată în total.
mariko

Re: Metode de analiza a monedelor?!

Mesaj de mariko »

cristi_g scrie:
mariko scrie:Sper sa nu va amuzati prea tare pe seama mea, dar astazi la serviciu mi-a venit o ideie si doresc sa stiu daca cineva a mai incercat asa ceva,.....

Dar cu loz in plic sau cartele reincarcabile ptr telefonie mobila ati incercat? :twisted: Oare o merge? :noidea: :whistle:
Cand (daca) voi obtine o imagine concludenta cu aceste metode, o sa v-o trimit dumneavoastra cu dedicatie! :D
Ce parere aveti dumneavoastra despre aceste metode?
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

mariko scrie:................................................
Foarte fein si foarte bine ca se intampla in romania.......................
O singura observatie: NU romania CI Romania In rest, de acord, aparatura e scumpa dar baza de cercetare este unica in lume prin tezaurele de monede pe care le au la dispozitie (ma refer la cele geto-dacice - care probabil in proportie de 99% se afla in tara si la cele medievale romanesti - probabil cam in aceeasi situatie). Am prieteni care folosesc deja rezultatele in publicatii :)
banivechi

Mesaj de banivechi »

Cele mai la indemina monede pentru un asemenea experiment cred ca sint 100 lei 1932. Falsurile sint remarcabile si mult mai des intilnite decit s-ar crede. Daca aveti doua asemenea monede in colectie si una e mai "lejera" in greutate, aveti obiecte de studiu.
mariko

Mesaj de mariko »

banivechi scrie:Cele mai la indemina monede pentru un asemenea experiment cred ca sint 100 lei 1932. Falsurile sint remarcabile si mult mai des intilnite decit s-ar crede. Daca aveti doua asemenea monede in colectie si una e mai "lejera" in greutate, aveti obiecte de studiu.
Am foarte putine monede, nici una romaneasca :oops:, iar celelalte sunt definitiv autentice, au certificat. (Am fost astazi la un magazin de numismatica si l-am intrebat pe vanzator daca are o moneda falsa si una autentica. Dupa cum m-a privit, sigur avea, dar raspunsul a fost politicos nu!)
banivechi

Mesaj de banivechi »

Falsurile de 100 lei 1932 sint excelent facute, fac pariu ca multi au piese din astea in colectie fiind convinsi ca sint bune. Au sunet, sint din argint (poate ceva mai slab, poate chiar mai bun) muchia e ok, doar ca greutatea si uneori diametrul difera putin. Puterea de cumparare a lor era mult superioara valorii argintului continut, de aceea exista si falsuri din argint cu titlu superior originalelor. Ar fi interesant un studiu asupra acestor monede din perioada marii crize economice.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

mariko scrie:Sper sa nu va amuzati prea tare pe seama mea, dar astazi la serviciu mi-a venit o ideie si doresc sa stiu daca cineva a mai incercat asa ceva, sau daca exista literatura accesibila in acest domeniu! Este vorba de metode de analiza a obiectelor cu ajutorul fenomenelor de reflexie si de fluorescenta in infrarosul apropiat, lumina polarizata.
Parerea mea este ca radiatiile infrarosii si beta nu permit decat o investigatie de suprafata, energiile lor fiind prea scazute pentru penetrarea in volum a monedelor. Pentru o astfel de analiza ati avea nevoie de radiatii cu energii mult mai mari, de genul celor folosite in arheometrie (ca in linkul pus de berserker). Cea mai ieftina metoda este probabil excitarea cu radiatie X de la un tub obisnuit, dar indiferent de sursa de excitare folosita aveti nevoie si de un detector de spectroscopie si un analizor multicanal performant. Oricum, fiind vorba de radiatie ionizanta echipamentul trebuie operat sub o licenta speciala si in plus trebuie respectate reguli stricte de radioprotectie. Deci nu prea pare ceva ce poate fi facut in camera de hobby.
Scrie răspuns