Metode de analiza a monedelor?!

Moderatori: Deus, Comboloi

mariko

Mesaj de mariko »

Alex scrie:
mariko scrie:Parerea mea este ca radiatiile infrarosii si beta nu permit decat o investigatie de suprafata, energiile lor fiind prea scazute pentru penetrarea in volum a monedelor. Pentru o astfel de analiza ati avea nevoie de radiatii cu energii mult mai mari, de genul celor folosite in arheometrie (ca in linkul pus de berserker). Cea mai ieftina metoda este probabil excitarea cu radiatie X de la un tub obisnuit, dar indiferent de sursa de excitare folosita aveti nevoie si de un detector de spectroscopie si un analizor multicanal performant. Oricum, fiind vorba de radiatie ionizanta echipamentul trebuie operat sub o licenta speciala si in plus trebuie respectate reguli stricte de radioprotectie. Deci nu prea pare ceva ce poate fi facut in camera de hobby.
Asa este, insa asta e si scopul meu: suprafata plus stratul spuerficial care acopera monedele. Cat priveste radiatiile X nu mai este o problema atat de mare, exista diode care emit radiatii X si care sunt putin mai mari decat o dioda laser obisnuita, bine impachetate intr-un invelis protector, iar analizatorul spectral este la fel de mic (portabil), memoreaza datele pe un SD Flash, date care pot fi prelucrate mai tarziu in calculator. Nici pretul nu e prea deplasat (tinand cont de preturile pentru aparatele care inca folosesc tuburi), totul costa undeva pe la 9000-10000 de euro. Problema este la o asemenea investitie daca ai nevoie intradevar de asa ceva (eventual a oferi servicii) si daca ai nevoie trebuie sa mai studiezi si fizica/arheologie la nivel academic.
Am inteles ca s-au analizat unele picturi de curand prin metoda reflexiei cu rezultate interesante. O sa caut articolul.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aveti ceva linkuri cu generatoare de raze X - LED? Si cu analizoare spectrale portabile? Multumesc!
mariko

Mesaj de mariko »

berserkr scrie:Aveti ceva linkuri cu generatoare de raze X - LED? Si cu analizoare spectrale portabile? Multumesc!
Diodele X aici, de exemplu:
http://www.amptek.com/coolx.html
Le-am vazut functionand!
Analizorul l-am vazut direct la persoana care il foloseste. O sa dau detalii cand ii stiu datele exacte si gasesc un link.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

mariko scrie:Diodele X aici, de exemplu:
http://www.amptek.com/coolx.html
Le-am vazut functionand!
Analizorul l-am vazut direct la persoana care il foloseste. O sa dau detalii cand ii stiu datele exacte si gasesc un link.
Nu este o dioda, ci un generator miniatural. Oricum, este interesant, desi cred ca acuratetea unei analize spectroscopice poate fi influentata de spectrul radiatiei emise sau de variatia puterii de emisie.

Analizorul cred ca este cel marcat XR-100CR in fotografia de mai jos.

Imagine
mariko

Mesaj de mariko »

Acela este doar detectorul si o treapta de amplificare. Puterea este f mica in comparatie cu cele cu tuburi, dar acesta cel putin poate fi cumparat (pretul accesibil).
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

@mariko Multumesc, interesant! Oricum ideea e ca o analiza spectrala a materialelor are nevoie de acuratete. Nu mai vorbesc de aparatura (chiar si asta miniaturala este scumpa pentru colectionarii de rand), cunostinte, un catalog de spectre, si o baza de monede destul de mare pentru statistica. Plus cataloage de monede multe si scumpe din care sa poti localiza locul de emisiune a unei monede anume. E vorba de cercetare serioasa aici.
mariko

Mesaj de mariko »

berserkr scrie:Aveti ceva linkuri cu generatoare de raze X - LED? Si cu analizoare spectrale portabile? Multumesc!
Ceea ce are cunostinta mea este o varianta custom (se poate insista pe un anume metal sau element chimic) de la aceasta firma http://www.innovxsys.com/products/alpha . Nu sunt necesare licente (pt radiatii ionizante) si se poate calatori cu el fara aprobari speciale.
sigillum2008

Portretul unei femei misterioase - ascuns sub o alta pictura

Mesaj de sigillum2008 »

,,Noua tehnica are avantajul ca fluorescenta masurata este specifica fiecarui element chimic, prin urmare fiecare tip de atom si fiecare pigment al vopselei poate fi indivualizat.,,

http://www.descopera.ro/dnews/2838944-v ... ta-pictura
Fişiere ataşate
femeia misterioasa.jpg
femeia misterioasa.jpg (41.79 KiB) Vizualizat de 8913 ori
http://www.youtube.com/watch?feature=re ... NXIP4QybiQ
Nu spinii trandafirilor rănesc, ci petalele călcate în picioare
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

La monede nu cred ca se aplica.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
valentinian

Mesaj de valentinian »

andi_codescu scrie:Pai eu as zice ca ar trebui sa experimentati, cumparand pentru analiza doua piese: una despre care stiti (aproape) sigur ce a ok si alta falsa (din acelasi tip de moneda) si sa comparati rezultatele. Apoi sa verificati rezultatele prin marirea esantionului (mai multe monede de acelasi tip, unele false, altele ok.).

S-ar putea sa iasa ceva util din treaba asta.
mariko - eu chiar as vrea sa iti dau cateva monede exact cum ai zis una falsa/una autentica , dacice sau grecesti sa le ''fotografiezi'' si poate sa vedem o diferenta sau diferente concludente ... mie mi se pare interesant ...
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

mariko- sfatul lui andi codescu este foarte bun, l-am aplicat deja de o vreme buna, e drept ca nu am avut si un microscop la indemana ci doar un aparat foto deosebit ca rezolutie si macro. Te asigur ca diferentele pe care le vei observa in campul monedelor vor fi spectaculoase si relevante. Este drept ca aceasta metoda am aplicat-o cu brio la cele romane care au caracteristici clare (pentru mine) in tehnica baterii, dar asta nu inseamna ca nu se pot aplica si la cele dacice sau altele.
Scrie răspuns