pret record pentru o moneda non-americana

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

vlahul scrie:
valentina scrie:as fi curioasa care e cea mai scumpa moneda vanduta in ultima suta de ani. :?:
Nu este concludent pentru-ca o valoarea avea 1 $ sau 1 milion $ in 1914, alta in 1928, alta in 1950 s.a.m.d....
Cu toate astea cred ca rata de crestere a pretului monedelor (calculat in dolari) este cu mult mai mare decat rata inflatiei dolarului. Astfel, cele mai mari preturi si la nivel absolut si relativ dateaza cred din perioade recente.

Intr-adevar, fara a lua in calcul inflatia cel putin, nu se poate realiza cu acuratete o analiza comparativa a preturilor.

Insa la nivel informativ, cel mai mare pret al unei monede cred ca este relevant, chiar daca e realizat intr-o perioada recenta.

Astfel, daca am ajusta pretul de 5 milioane $, la care s-a facut referire mai sus, cu rata inflatiei (pentru fiecare an dintre cei 100) nu cred ca vom gasi in vreunul dintre cei o suta de ani o moneda mai scumpa.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Bogdan R scrie:
Aldor scrie:Sunt curios ce pret ar prinde la licitatie o piesa de 100 ducati de Apafi. :roll:
Mi-a zis un colectionar elvetian ca a auzit de o piesa de 100 ducati Apafi, vanduta la o licitatie in Elvetia prin 1996 sau 1997, cu 600 000 SFR + taxe dar nu mi-a putut da nici o sursa verificabila.
Fara o astfel de sursa, informatia respectiva ramane la stadiul de barfa numismatica...parerea mea.
Eu cred ca-i vorba mai degraba de o barfa numismatica. Din cate stiu singurul exemplar care a aparut la o licitatie a fost vandut cu cateva decenii mai devreme.
ZAR

Mesaj de ZAR »

vlahul scrie:
valentina scrie:as fi curioasa care e cea mai scumpa moneda vanduta in ultima suta de ani. :?:
Nu este concludent pentru-ca o valoarea avea 1 $ sau 1 milion $ in 1914, alta in 1928, alta in 1950 s.a.m.d....
andi_codescu scrie: (...)
Astfel, daca am ajusta pretul de 5 milioane $, la care s-a facut referire mai sus, cu rata inflatiei (pentru fiecare an dintre cei 100) nu cred ca vom gasi in vreunul dintre cei o suta de ani o moneda mai scumpa.
-De acord cu dl. andi_codescu, similar am vrut sa explic si eu dar dansul a fost mai rapid. :)
-Suma de 5 milioane USD este imensa ca putere de cumparare, indiferent de perioada. :wink:
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

Ia sa emit cateva platitudini :D Banii nu au valoare in sine, ci putere de cumparare. Poti sa ai 5 sau 100 mil.$ in banca si orgoliul tau de colectionar (deh!) sa nu fie deloc satisfacut. Asa ca este suficient ca niste indivizi cu destui bani sa intre in competitie pentru un obiect, si reperele anterioare de pret dispar. Un fel de axioma comerciala spune ca un obiect valoreaza exact atat cat se poate obtine pentru el. Asa ca ar trebui sa ne asteptam mereu la explozii de pret la obiectele 'deosebite'. Iar pe americani ii incanta povestile 'senzationale', cum e si cea a monedei de 20$ aur vanduta la pretul acela record.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aldor scrie:
Bogdan R scrie:
Aldor scrie:Sunt curios ce pret ar prinde la licitatie o piesa de 100 ducati de Apafi. :roll:
Mi-a zis un colectionar elvetian ca a auzit de o piesa de 100 ducati Apafi, vanduta la o licitatie in Elvetia prin 1996 sau 1997, cu 600 000 SFR + taxe dar nu mi-a putut da nici o sursa verificabila.
Fara o astfel de sursa, informatia respectiva ramane la stadiul de barfa numismatica...parerea mea.
Eu cred ca-i vorba mai degraba de o barfa numismatica. Din cate stiu singurul exemplar care a aparut la o licitatie a fost vandut cu cateva decenii mai devreme.
In anul 1880 s-a vandut o piesa de 100 de ducati Apafi cu 3500 marci (piesa din colectia Montenuovo). Ar fi interesant de actualizat acest pret (bineinteles estimativ) luand in considerare ca etalon aurul (banuiesc ca alt etalon ar fi mai greu de luat in considerare).
banivechi

Mesaj de banivechi »

Si de ce nu actualizati? 100 ducati=350g aur x 0.986 = 345g aur fin
3500 mark = 1400g x 0.900 = 1260g aur fin
1260:345=3,65 ori pretul metalului.
Ieftin.
Maritud77

Mesaj de Maritud77 »

andi_codescu scrie:In anul 1880 s-a vandut o piesa de 100 de ducati Apafi cu 3500 marci (piesa din colectia Montenuovo). Ar fi interesant de actualizat acest pret (bineinteles estimativ) luand in considerare ca etalon aurul (banuiesc ca alt etalon ar fi mai greu de luat in considerare).
andi_codescu a vrut probabil să actualizeze preţul de la 1880 cu cel de astăzi. In acest fel preţul monedei astăzi ar fi de aproximativ 22000 €.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

banivechi scrie:Si de ce nu actualizati? 100 ducati=350g aur x 0.986 = 345g aur fin
3500 mark = 1400g x 0.900 = 1260g aur fin
1260:345=3,65 ori pretul metalului.
Ieftin.
Multumesc, intr-adevar ieftin. Ieftin mai ales cand ne gandim ca din cate stiu, acesta piesa a "scos" pretul cel mai mare dintre toate piesele din colectia Montenuovo. Ieftin si daca luam in considerare ca la vremea aceea (nu stiu daca si in prezent este la fel) am senzatia ca se cunosteau doar doua astfel de piese: una in colectia Montenuovo si alta in cabinetul numismatic de la Viena.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Maritud77 scrie:
andi_codescu scrie:In anul 1880 s-a vandut o piesa de 100 de ducati Apafi cu 3500 marci (piesa din colectia Montenuovo). Ar fi interesant de actualizat acest pret (bineinteles estimativ) luand in considerare ca etalon aurul (banuiesc ca alt etalon ar fi mai greu de luat in considerare).
andi_codescu a vrut probabil să actualizeze preţul de la 1880 cu cel de astăzi. In acest fel preţul monedei astăzi ar fi de aproximativ 22000 €.
Asa este. In orice caz extrem de ieftin. Daca aceasta piesa ar aparea intr-o licitatie acum, subscriu la parerea d-lui Aldor, ar "scoate" probabil un pret enorm.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

S-a mai discutat ca nu se poate calcula o suma veche prin corespondenta cu aur/argint. Astfel 5 lei vechi (sec 19) valoreaza azi 25 de lei maxim. Daca o chirie din anii '80 ai sec 19 era de circa 40 de lei/luna, asta ar insemna ca o chirie azi (in Bucuresti) sa fie 200 lei/luna. Asa credeti ca este? Nu e simplu sa calculezi un pret de acum peste 120 de ani in bani moderni. Daca s-ar calcula corect probabil ar reprezenta cu mult mai mult in banii de azi. E suficient sa va uitati la pretul monedelor romane in cataloagele vechi (tot sec 19) si va veti da seama ca n-au nicio legatura cu cele de azi.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Asa este.
22.000 euro ar fi pret normal doar eventual pentru o piesa de 10 ducati de Apafi. Se mai poate adauga linistit un zero la suma. :)
Cred ca in acele timpuri se cunosteau deja 3 exemplare - a treia fiind cea din colectia Brukenthal.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Prima piesa de aici
http://www.transylvanian-numismatics.co ... rx-fogaras
tot din colectia Montenuovo provine. Una similara s-a vandut in februarie cu 23.500 euro, dar n-am putut sa public imaginea pe site, pentru ca firma respectiva nu mi-a dat permisiunea.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Numai un noroc chior sa ai ca sa poti detine asa ceva....
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:S-a mai discutat ca nu se poate calcula o suma veche prin corespondenta cu aur/argint. Astfel 5 lei vechi (sec 19) valoreaza azi 25 de lei maxim. Daca o chirie din anii '80 ai sec 19 era de circa 40 de lei/luna, asta ar insemna ca o chirie azi (in Bucuresti) sa fie 200 lei/luna. Asa credeti ca este? Nu e simplu sa calculezi un pret de acum peste 120 de ani in bani moderni. Daca s-ar calcula corect probabil ar reprezenta cu mult mai mult in banii de azi. E suficient sa va uitati la pretul monedelor romane in cataloagele vechi (tot sec 19) si va veti da seama ca n-au nicio legatura cu cele de azi.
Asa este, puterea de cumparare nu a evoluat in dirrecta corespondenta cu aurul. Dar un exercitiu comparativ chiar daca nu da rezultate relevante la nivel "absolut", poate insa sa ofere, fie si partial o imagine.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aldor scrie:Asa este.
22.000 euro ar fi pret normal doar eventual pentru o piesa de 10 ducati de Apafi. Se mai poate adauga linistit un zero la suma. :)
Cred ca in acele timpuri se cunosteau deja 3 exemplare - a treia fiind cea din colectia Brukenthal.
:D Eu de al treilea nu stiam si se pare ca nici editorii catalogului Montenuovo nu stiau.

Ma intreb cate or fi in total?
Scrie răspuns