Nu prea inteleg...Numarul ala de telefon e de Spania. OK, si? Kosoni am vazut la vanzare si din SUA, Germania, Franta, Israel...Nu toti au fost descoperiti pe teritoriul tarii noastre din cate stiu.
anuntul daca nu ma inseala ochii este de cumparare ... probabil un roman caruia ii este dor de tara doreste sa investeasca in aceste monede mie personal, mi se pare un lucru bun si sunt sigur ca indiferent din ce tara le cumpara vor ajunge tot in romania.
Anuntul e dat pe un site din Romania, in limba romana, de catre un roman care locuieste (probabil) in Spania. Si selleri din Spania vand kosoni pe eBay. La asta se referea autorul topicului.
Domnilor ceea ce am vrut sa arat este ca:
1. Un roman "om de bine" plecat in Spania cumpara Kosonii de prin tara la un pret foarte mic - citez "aceasta moneda nu are cautare prea mare acum asa ca nu pot sa ofer un pret mai mare"
2. Koson-ul ajuns in Spania este vandut mai pe nimic la negustor, dupa care urmeaza postarea pe eBay.
3. Nu mai ajung in tara!!! Majoritatea licitatiilor sunt castigate in US.
Credeati ca n-am inteles ce-ati vrut sa spuneti? Problema este ca toata urzeala asta de idei este imaginara. Aveti un caz in care respectivul sa fi reusit sa cumpere un koson pe nimic si sa-l scoata la vanzare din Spania? Credeti ca aici nu-s scumpi? Mie mi s-a parut nitel naiv mesajul tipului. Iar faptul ca se vand din Spania nu este ciudat, pentru ca (dupa cum am spus mai sus) se vand si din alte tari. Si tot dupa cum am spus mai sus, n-au fost gasiti numai in Romania ca sa putem presupune ca tot ce-i de vanzare pe afara provine de aici. Despre asta era vorba. Cat despre ce ne-am dori, asta este altceva.
KING_KOSON scrie:Eu as vrea sa ramana cat mai multe monede posibil in Romania Nu conteaza la particular sau stat Sa ramana in Romania asta este important
Eu va inteleg dar daca toti colectionarii din lume ar gandi asa, nu s-ar mai colectiona decat monedele nationale ale tarii respective si atat, ceea ce nu se poate aplica.In general sunt putini colectionari profilati strict pe moneda nationala.Ganditi-va ca multe monede de mare valoare (foarte rare) nu sunt in colectiile (particulare/stat) din tarile care le-au emis.
KING_KOSON scrie:Eu as vrea sa ramana cat mai multe monede posibil in Romania Nu conteaza la particular sau stat Sa ramana in Romania asta este important
Eu va inteleg dar daca toti colectionarii din lume ar gandi asa, nu s-ar mai colectiona decat monedele nationale ale tarii respective si atat, ceea ce nu se poate aplica.In general sunt putini colectionari profilati strict pe moneda nationala.Ganditi-va ca multe monede de mare valoare (foarte rare) nu sunt in colectiile (particulare/stat) din tarile care le-au emis.
Subscriu. Este important ca monedele sa circule si sa fie colectionate. De multe ori colectionarii protejeaza monedele de mare valoare mai bine decat multe muzee unde ajung rapid in cuva cu acid pentru curatare.
Insa e de asemenea important ca monedele care circula sa nu fie obtinute prin braconaj arheologic.
Subiectul (asa zisul "trafic de monede") a facut obiectul unor topicuri, cert e ca daca in vest monedele circula fara probleme in mod legal peste granite, iar clectionarii sunt bine vazuti, la noi lucrurile stau altfel si in orice caz nu as sfatui pe nimeni sa scoata piese numismatice (fie ele piese comune sau rare) afara din tara fara autorizatie de export.
Dle berserkr, afirmatzi ca au fost gasitzi (NU VANDUTZI!) kosoni si IN AFARA ROMANIEI. Avetzi vreo informatzie sigura? Putetzi sa ne-o devoalatzi? Eu nu am auzit sau citit de nici o descoperire in afara Romaniei.
Poate am fost imprecis. Kosoni s-au gasit pe teritoriul austro-ungar inainte de unire, in consecinta dincolo de controlul Romaniei. De aceea este foarte probabil sa fi ajuns in afara granitelor de azi ale tarii. Ori asta ne spune ca exista exemplare in colectii din afara, care n-au fost scoase peste granita in mod ilicit in zilele noastre.
Corect. Numai ca Bahrfeldt numarase parca cca 200 peste tot la inceputul secolului si acum pe internet gasesti la licitatzii peste O MIE in ultimii ani. Explicatzia nu poate fi decat trafic ilegal din Romania, fie ca e vorba de piese descoperite inainte sau dupa 89.
bconst scrie:Eu nu am auzit sau citit de nici o descoperire in afara Romaniei.
In monografia "Monede si bancnote romanesti" din 1977 la pagina XXXVII scrie ca un koson s-a gasit la Vrsac in Iugoslavia (probabil la Vîrşeţ, zic eu, adica tot in Banat).
Tot acolo scrie ca s-au gasit kosoni in "citeva alte localitati mult departate de teritoriul Daciei". Dar nu spune in care.
bconst scrie:Corect. Numai ca Bahrfeldt numarase parca cca 200 peste tot la inceputul secolului si acum pe internet gasesti la licitatzii peste O MIE in ultimii ani. Explicatzia nu poate fi decat trafic ilegal din Romania, fie ca e vorba de piese descoperite inainte sau dupa 89.
Am in fata MGD. N-as scrie tot capitolul dar regretatul C Preda ne spune ca la Gradistea Muncelului s-au gasit in (nota bene) 1803 circa 1000 de bucati. 400 de piese au fost trimise la topit in Alba Iulia iar restul s-au vandut nu se stie cui si in cate transe. La Friua (fost) in Sibiu alte 20 de bucati. Nu mai spun de cle Bahrfeldt pentru ca si Preda le considera nesigure. Dar va dati seama, 600 de bucati carora li s-au pierdut urma. Pai pe net eu n-am vazut mai mult de 20-30 in ultimii 10 ani, si asta incluzand pe cele de la case de licitatii mari. Si am avut acces mereu de 12 ani incoace...Atentie! nu vorbesc de ebay ca nu stiu cate-au fost pe-acolo, DAR pe ebay de multe ori aceeasi moneda este vanduta de multe ori, deci daca Dvs stiti de 1000, ar fi bine sa verificati daca nu cumva fiecare este pomenita de mai multe ori in licitatii separate.
Din pacate e numai folclor. Asa se spune de un koson gasit la Tyras (zona Nistrului), unul - la muzeul Craiova - gasit in Gorj, dar fara nici o dovada credibila. Repet, doar Tirsa Luncani are o istorie cat de cat plauzibila, chiar daca nu se stie nici aici precis locul descoperirii. Ramane doar statistica: peste o mie de kosoni scosi pe internet dupa anii 90. De unde? S-au apucat colectzionarii de dinainte de 89 sa-si lichideze piesele? Haida-de.