Unusual Coins

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Tudor C

Mesaj de Tudor C »

mai bine o motocicleta si o chitara decat ale noastre "cioplite cu dalta", dupa cum zicea cineva intr-un alt topic
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Da , dar monedele noastre urate sunt monede care merita sau nu colectionate, in timp ce monedele-fantezie dau senzatia ca sunt emise in scop comercial, un fel de marfa de consum pentru colectionari.

Mai mult, aceste "monede de consum" dau senzatia ca strangi ceva virtual nelimitat (deoarece se pot emite jucarioare la nesfarsit). Acest tip de a colectiona mi se pare usor indepartat de numismatica. Eu vad numismatica strict legata de colectionarea unor monede din categorii limitate. Si piesele de 100 de lei 1944, chiar daca sunt banale si s-au batut cu milioanele, sunt o cantitate limitata si fac parte din categorii limitate. Pentru acest motiv nu mi-ar placea sa colectionez spre exemplu piese comemorative contemporane: deoarece reprezinta o categorie virtual nelimitata (chiar daca sunt emise in tiraje limitate, categoria lor de monede contemporane comemorative este nelimitata, deoarece se emit continuu).
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Aici ramane la latitudinea fiecaruia. Mie cel putin imi plac si cred ca cei ce au conceput acele monede ar trebui laudati, macar pentru idee, daca nu pentru utilitatea lor. Cat despre monedele noastre, reiterez ideea ca sunt jalnice. Nu inteleg cum pana si unele din cele mai sarace tari sunt capabile sa emita monede care sa arate a monede, nu a jetoane, iar bnr n-are nicio treaba.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aici depinde ce intelege fiecare prin numismatica. Ca atare numismatica este o stiinta care apartine istoriei. Mie mi se par (desi nu ma atrag) mult mai interesante chiar si "jetoanele" noastre decat chitarele alea, din pdv numismatic. Studiind o moneda oficiala a unei tari trebuie sa poti extrage informatii despre perioada de emisiune si chiar despre trecutul tarii respective, Ori, ce legatura are Togo-Togo cu o chitara Stratocaster? In general am observat ca in tarile africane se emit tot felul de aiureli pe post de monede sau bancnote. Asta pentru ca multe dintre ele au la conducere dictatori puerili (si de cele mai multe ori cruzi si sariti de pe fix). In afara de a reprezenta o curiozitate mai degraba legata de psihiatrie nu vad ce-ar fi in plus aceste emisiuni. A da, si niste obicte colorate atragatoare pentru copii.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

:)
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

Tipul acesta monetar sunt emise in scop publicitar... altfel cine s-ar interesa de monedele din tarile exotice.
Ok... si eu incerc sa imi adaug la colectie cate o moneda din fiecare tara, dar pentru fantezii raman la Kinder :D
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

muresanhd scrie:Tipul acesta monetar sunt emise in scop publicitar... altfel cine s-ar interesa de monedele din tarile exotice.
Ok... si eu incerc sa imi adaug la colectie cate o moneda din fiecare tara, dar pentru fantezii raman la Kinder :D
Mie mi se pare ca monedele din tarile exotice sunt atractive tocmai pentru ca provin din tari exotice, si preiau din exotismul emitentului lor.

De aceea nu vad de ce trebuie sa emita aiureli. E posibil sa fie in scop publicitar, dar nu pentru a face monedele repectivelor tari mai atractive din punctul de vedere al colectionarilor ci din punct de vedere politic, pentru a atrage atentia asupra tarii emitente sau asupra conducatorului. Iar in privinta conducatorilor, dl. berserkr are dreptate cand spune ca unii sunt disctatori cruzi si sariti de pe fix.

In concluzie poate ca sunt emise in scop publicitar, dar nu in folosul numismaticii acelei tari, ci in folosul conducatorilor (folos fiind in acest caz notorietatea vizata).
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aveti perfecta dreptate, exista si colectionari ai uneltelor folosite de Bokassa :D (evident aici exagerez) dar nu prea au de-a face cu numismatica....
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:Aveti perfecta dreptate, exista si colectionari ai uneltelor folosite de Bokassa :D (evident aici exagerez) dar nu prea au de-a face cu numismatica....
Se pare ca personajul era putin canibal, deci probabil ca uneltele cele mai cautate de colectionari sunt cele de bucatarie si un set de tacamuri (bineinteles incapsulate) :) .
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

:lol: Pai chiar sunt comerciale temele..
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

:lol:
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

andi_codescu scrie::lol:
Andi, se pare ca forumul are ceva erori :)
Scrie răspuns