1 LEU 1906 colt rotund - colt drept ? !
-
roantichitati

1 LEU 1906 colt rotund - colt drept ? !
Am intalnit o varietate interesanta la monedele de 1 LEU 1906 , as vrea sa stiu cat este de raspandita sau daca e numai o eroare . Ce parere aveti ? Ambele monede sunt in stare destul de buna VF++XF , iar marginea rotunjita nu e rodul unei interventii ulterioare , am studiat cu atentie suprafata materialului .
- Fişiere ataşate
-
- (1906).JPG (24.63 KiB) Vizualizat de 8853 ori
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
-
roantichitati

Da , am numarat ( scuze pentru intarziere ...timpul meu acordat numismaticii este deseori foarte limitat ) . La ambele monede numarul de zimti este acelas FIX 100 ....deci nu au nici 102 nici 106 cum au cele din 1910 - 1914 !!! Ca o particularitate am observat insa ca exista la unele monede de 1 Leu 1906 rotunjiri , dar asta doar pe o anumita portiune a muchiei si la unele doar pe o singura muchie .De ex moneda de mai jos este una necirculata si are pe o portiune de aprox 25 % muchia rotunjita ( pe o singura parte a muchiei ) . Inca nu am reusit sa-mi explic cum pot aparea aceste "rotunjiri" in timpul de productiei si daca sunt rezultatul unui proces "controlat" !!! Ce parere aveti ?Aldor scrie:Ati numarat zimtii, care e rezultatul?
- Fişiere ataşate
-
- DSC44444.JPG (22.03 KiB) Vizualizat de 8673 ori
Rotunjirile apar in procesul de obtinere a blancului.
Dupa stantare , este prelucrata un pic muchia prin rulare. Daca diametrul difera ( de odinul sutimilor sau 1 zecime de mm ) rotunjirea nu mai e asa pronuntata.
Acelasi fenomen l-am intalnit la 10 bani 2005-2008 , unele au colt drept , unele usor rotund , altele mai rotund in functie de diametrul blancului.
Daca nr-ul de zimti este egal inseamna ca nu este vorba de o varianta ci de o usoara abatere de la diametru.
Masurati de curiozitate si diametrele, de preferinta cu un micrometru, pentru mai multe piese si comparati rezultatele.
Dupa stantare , este prelucrata un pic muchia prin rulare. Daca diametrul difera ( de odinul sutimilor sau 1 zecime de mm ) rotunjirea nu mai e asa pronuntata.
Acelasi fenomen l-am intalnit la 10 bani 2005-2008 , unele au colt drept , unele usor rotund , altele mai rotund in functie de diametrul blancului.
Daca nr-ul de zimti este egal inseamna ca nu este vorba de o varianta ci de o usoara abatere de la diametru.
Masurati de curiozitate si diametrele, de preferinta cu un micrometru, pentru mai multe piese si comparati rezultatele.
-
roantichitati

Da , exista posibilitatea ca aceasta "rotunjire" sa apara pe blanc inainte de baterea monedei dar nu in contextulsorin70 scrie:Rotunjirile apar in procesul de obtinere a blancului.
mentionat mai sus . Am sa incerc in continuare sa fiu mai explicit .Nu exista similitudine intre "rotunjimile " monedelor de 10 bani si al celor de 1 Leu 1906 . Aceste "rotunjiri" ale monedelor de argint sunt neuniforme si apar in mai toate cazurile pe care le-am intalnit pe 25 - 50% din partea unei singure muchii .In cazul monedelor de 10 bani situatia este una normala , uniforma . Tabla este stantata iar blancurile sunt randalinate . In cazul in care randalina are un model concav, blancul va avea dupa operatia de randalinare o muchie rotunjita , in cazul in care randalina va fi una dreapta blancul ishi va indrepta anumitele neregularitati prin presare si va ramane drept , bineinteles si cu acei zimti care i se vor imprima - deci aici este clar ca rotunjirea este un procedeu controlat nu unul accidental . Singura explicatie plauzibila care am gasit-o pana acum (nu neaparat cea reala ) ar fi aceea ca in timpul operatiei de stantare , cutitul stantei sa fi cazut cumva oblic in anumite cazuri ...iar apoi dupa procesul de randalinare sa nu mai fie vizibila decat pe coltul muchiei aceasta mica neregularitate ...iar aceste neregularitati bineinteles , nu sunt variante ...ci doar mici erori in procesul de productie .
Zimtii se fac trecindu-se moneda printre doua cremaliere. Daca moneda sta putin oblic e posibil ca muchia sa iasa tesita pe o parte. Sau uzura neuniforma a cremalierei sa imprime zimti diferiti. Cred ca toata lumea care a avut Dacie a vazut pinioane tocite la electromotor si coroana. Si electromotorul nu e folosit in regimul unei masinarii de facut monede...
-
roantichitati

1 ) Zimtii , dugile , diverse ornamente se executa prin procesul de randalinare iar randalina are diverse modele in functie de modelul care se vrea a se imprima .Cremaliera sau cremalierele n-au nici un amestec in acest proces ! Chiar teoretic trecand o moneda oblic printre doua cremaliere "rotunjirea" s-ar face pe doua muchii opuse , nu pe una singura si doar pe 25% din suprafata ( cum e moneda din foto ) .banivechi scrie:Zimtii se fac trecindu-se moneda printre doua cremaliere. Daca moneda sta putin oblic e posibil ca muchia sa iasa tesita pe o parte. Sau uzura neuniforma a cremalierei sa imprime zimti diferiti. Cred ca toata lumea care a avut Dacie a vazut pinioane tocite la electromotor si coroana. Si electromotorul nu e folosit in regimul unei masinarii de facut monede...
RANDALINÁ, randalinez, vb. I. Tranz. A imprima, prin deformare plastică, zimţi, striuri, desene, motive ornamentale sau inscripţii pe suprafaţa laterală a unei piese cilindrice, conice etc.; moletare cu ajutorul randalinei. – Din germ. randalieren. ( dexonline.ro)
CREMALIÉRĂ, cremaliere, s.f. Organ de maşină având forma unei bare dinţate pe care se angrenează o roată cilindrică dinţată, pentru a transforma o mişcare de rotaţie într-o mişcare de translaţie şi invers. [Pr.: -li-e-] – Din fr. crémaillère. (dexonline.ro )
.