Preturi piata - monede romanesti
A cere 2.000 Euro pe doua monede, fie ele si de aur - 20 lei 1883 si 1890, mi se pare o obrasnicie si o nesimtire care intrec orice limita.
Goana dupa un cistig cit mai mare, obtinut cit mai repede si prin orice mijloace, inclusiv profitind de naivitatea unora, a afectat, din pacate, si acest domeniu.
Consider ca afacerile, inclusiv cele numismatice, ar trebui sa tina seama nu doar de aspectele pur economice, ci si de cele morale. Poate e mult spus "morale", dar un minimum de respect si consideratie intre parteneri cred ca se impune. A cere 2.000 de euro pe niste monede care valoreaza cel mult 600 euro, mi se pare o lipsa de respect si desconsiderarea virtualului partener.
A vorbi de moralitate intr-o lume care a uitat semnificatia acestui cuvint e sinucidere curata.
Vorba unui "batrin" : "in vremuri ale minciunii universale, a spune adevărul este un act revolutionar” - George Orwell.
Deci ... astept sa fiu "sinucis" !
Goana dupa un cistig cit mai mare, obtinut cit mai repede si prin orice mijloace, inclusiv profitind de naivitatea unora, a afectat, din pacate, si acest domeniu.
Consider ca afacerile, inclusiv cele numismatice, ar trebui sa tina seama nu doar de aspectele pur economice, ci si de cele morale. Poate e mult spus "morale", dar un minimum de respect si consideratie intre parteneri cred ca se impune. A cere 2.000 de euro pe niste monede care valoreaza cel mult 600 euro, mi se pare o lipsa de respect si desconsiderarea virtualului partener.
A vorbi de moralitate intr-o lume care a uitat semnificatia acestui cuvint e sinucidere curata.
Vorba unui "batrin" : "in vremuri ale minciunii universale, a spune adevărul este un act revolutionar” - George Orwell.
Deci ... astept sa fiu "sinucis" !
Mischu
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Dupa parerea mea nu prea merita sa va certati, faceti nervi, etc. cu asemenea persoane. Eu am renuntat sa fac asta pe okazii. Sunt convins ca la orice ora as putea gasi usor in cateva minute cateva zeci de licitatii asemanatoare cu monede/bancnote la preturi cel putin exagerate.Mischu scrie:Un exemplu edificator, care intrece orice imaginatie.
O licitatie a unui "smecheras" cu dedicatie speciala pentru "fraieri" !
Omu' s-a cam suparat cind planurile i-au fost stricate.
http://www.okazii.ro/catalog/1643759/ob ... 32#1787932
Nu cred ca lucrurile stau chiar asa !
Nu oricine poate sa ceara orice sau oricit !
A fi un om liber nu inseamna ca poti face orice.
Prin o astfel de cerere, eu, unul, m-am simtit luat drept fraier.
Nu dau dreptul nimanui sa ma considere fraier.
O astfel de cerere il descalifica din start pe cel care o lanseaza si ii releva adevaratul caracter.
Cred ca ar trebui luata o atitudine ferma fata de astfel de "afaceristi" si mi-ar pare rau sa constat ca numai eu gindesc asa.
Intr-o lume selecta, mica si relativ inchisa, precum cea a numismatilor,
astfel de oameni nu-si au locul si nu si-l vor gasi niciodata.
Altele sunt valorile care-i unesc pe acesti oameni pasionati de numismatica.
O astfel de cerere il descalifica din start pe cel care o lanseaza si ii releva adevaratul caracter.
Cred ca ar trebui luata o atitudine ferma fata de astfel de "afaceristi" si mi-ar pare rau sa constat ca numai eu gindesc asa.
Mischu
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Aceeasi situatie o gasesti si pe la targuri. Unii (in special batrani) cand cer de 5-10 ori pretul normal pe cate o piesa, nu cred ca o fac din obraznicie, sau rea-vointa sau stiu eu ce alte motive.. o fac pur si simplu pentru ca sunt rupti de realitate.
Tin minte un batranel acum cativa ani cand l-am intrebat de piese medievale imi arata un taler comun de Leopold, in stare nu prea grozava, piesa de 100euro pe vremea aceea si cand intreb de pret batranelul imi zice 2000euro..
Era un mos simpatic dealtfel, trecut de 70 ani, dar putin rupt de realitate.
Tin minte un batranel acum cativa ani cand l-am intrebat de piese medievale imi arata un taler comun de Leopold, in stare nu prea grozava, piesa de 100euro pe vremea aceea si cand intreb de pret batranelul imi zice 2000euro..
Era un mos simpatic dealtfel, trecut de 70 ani, dar putin rupt de realitate.
-
cartelcoserv

stimate domn,regret ca intru in controversa cu dumneavoastra,dar ,de data asta ,nu ma pot abtine.daca eu am o moneda de 5 bani 1966 batuta cu ciocanul si vreau pe ea 1000 de euro,e problema mea si nu este nimic nelalocul lui in asta.nenalocul lui este chiar sa imi dea cineva acel pret...Mischu scrie:Nu cred ca lucrurile stau chiar asa !
prin pretul respectiv,nu e neaparata nevoie sa va consider fraier.tin minte o faza dintr-un film,in care danny de vito ii prezenta altcuiva colectia lui numismatica , nepretuita dupa spusele lui.colectia consta dintr-un numar oarecare de monede de 25 centi americani , mai mult decat comuni.numai ca fiecare avea o anumita semnificatie pentru el ,personal.
deasemenea,referitor la cotele de catalog ,stiti,la fel de bine ca toti dintre noi,ca aceste cote sunt cote pur orientative.
referitor la faptul ca v-ati simtit luat de fraier de persoana respectiva,regret ca va contrazic,dar nu am vazut nicaieri in descrierea licitatiei faptul ca pentru domnul cutare,pretul este de...
omul are un pret si cu asta,basta,nu cred ca trebuie sa ii comentam noi preturile.eu,daca vad un pret exagerat la ceva (nu conteaza ca este vorba de o moneda sau alt produs ) ,intreb daca acela este pretul intr-adevar si,daca mi se confirma,multumesc si trec mai departe...
pe de alta parte,sunt convins ca daca persoana respectiva ar fi avut pret blitz la ele 20 euro,ati fi licitat instantaneu.va rog sa ma contraziceti...chiar m-as bucura sa o faceti.
numai bine si sper sa nu va fi plictisit prea mult cu divagatia mea..
-
cartelcoserv

ca un ps...
nu mai departe de acum o luna,a venit cineva la mine sa vanda niste bancnote.in prealabil,fusese cu ele la muzeul de istorie din localitate ,pentru o evaluare.pe o bancnota de 100 lei 1945,stare jalnica (cred ca good e mult spus),uzata in ultimul hal si cu colturi lipsa,cei de la muzeu au facut o evaluare de 2 usd...cand i-am spus ca bancnota respectiva poate sa o arunce pur si simplu,m-a facut smecher.nu a mai avut insa replica cand i-am facut cadou 10 asemenea bancnote,in stare mult mai buna ca a lui.
nu mai departe de acum o luna,a venit cineva la mine sa vanda niste bancnote.in prealabil,fusese cu ele la muzeul de istorie din localitate ,pentru o evaluare.pe o bancnota de 100 lei 1945,stare jalnica (cred ca good e mult spus),uzata in ultimul hal si cu colturi lipsa,cei de la muzeu au facut o evaluare de 2 usd...cand i-am spus ca bancnota respectiva poate sa o arunce pur si simplu,m-a facut smecher.nu a mai avut insa replica cand i-am facut cadou 10 asemenea bancnote,in stare mult mai buna ca a lui.
-
cartelcoserv

pentru cei interesati de 3 bani 1954
http://www.okazii.ro/catalog/1739660/ob ... #div_photo
http://www.okazii.ro/catalog/1739660/ob ... #div_photo
Nu doresc sa intru intr-o polemica care n-ar avea nici o finalitate. Nu doresc sa conving pe nimeni de nimic.
Cu acest raspuns ma voi opri in a mai dezvolta subiectul. Consider ca m-am facut bine inteles.
Din punct de vedere pur economic, al afacerilor, al cererii si ofertei poate aveti dreptate.
Eu vorbeam din punct de vedere strict moral.
Este moral, fata de cunoscatori, fata de ceilalti numismati care te privesc sa ceri un pret aberant ? Nu credeti ca respectivului ar trebui sa i se bata obrazul si sa i se spuna "rusinica" ?
La intrebarea punctuala adresata, raspunsul meu este NU.
N-as fi licitat nici daca pretul blitz ar fi fost de 20 euro.
Pentru ca, dupa cum bine cred ca stiti, orice pret care depaseste anumite limite, fie e prea mare, fie e prea mic, naste suspiciuni.
Numai bine.
Cu acest raspuns ma voi opri in a mai dezvolta subiectul. Consider ca m-am facut bine inteles.
Din punct de vedere pur economic, al afacerilor, al cererii si ofertei poate aveti dreptate.
Eu vorbeam din punct de vedere strict moral.
Este moral, fata de cunoscatori, fata de ceilalti numismati care te privesc sa ceri un pret aberant ? Nu credeti ca respectivului ar trebui sa i se bata obrazul si sa i se spuna "rusinica" ?
La intrebarea punctuala adresata, raspunsul meu este NU.
N-as fi licitat nici daca pretul blitz ar fi fost de 20 euro.
Pentru ca, dupa cum bine cred ca stiti, orice pret care depaseste anumite limite, fie e prea mare, fie e prea mic, naste suspiciuni.
Numai bine.
Mischu
Nu erau numai de 25 de centi, erau si de 5 si 10cartelcoserv scrie:r.tin minte o faza dintr-un film,in care danny de vito ii prezenta altcuiva colectia lui numismatica , nepretuita dupa spusele lui.colectia consta dintr-un numar oarecare de monede de 25 centi americani , mai mult decat comuni.numai ca fiecare avea o anumita semnificatie pentru el ,personal.
NIci eu nu doresc sa intru intr-o polemica fara finalitate, dar daca tot s-a deschis subiectul imi voi aduce si eu "contributia", poate reusim sa cristalizam mai bine niste puncte de vedere.
Inclin sa fiu de acord cu cartelcoserv in ceea ce a spus. Chiar cred ca ar fi destul de nesanatos (pentru functionarea pietei obiectelor de colectie sau monedelor) daca preturile nu s-ar forma la intalnirea ofertei cu cererea; ar fi gresit - cred eu - daca ne-am considera moral obligati sa vindem sau sa cumparam doar in palierul de pret acoperit de cataloage sau tranzactii anterioare.
Bineinteles, dl mischu a ridicat problema moralitatii unei tranzactii care se bazeaza pe gasirea unui fraier care sa accepte un pret evident prea mare, ceea ce nu este tocmai in ordine. As vrea insa sa atrag atentia asupra faptului ca astfel de situatii sunt foarte frecvente, chiar si intre numismati.
Imoral mi s-ar parea sa incerci sa convingi pe cineva, profitand de lipsa de informatii sau experienta a persoanei respective, ca face o afacere acceptand un astfel de pret. A-ti anunta disponibilitatea de a vinde ceva la un anumit pret insa cred ca este o simpla contributie la mersul pietei.
Inclin sa fiu de acord cu cartelcoserv in ceea ce a spus. Chiar cred ca ar fi destul de nesanatos (pentru functionarea pietei obiectelor de colectie sau monedelor) daca preturile nu s-ar forma la intalnirea ofertei cu cererea; ar fi gresit - cred eu - daca ne-am considera moral obligati sa vindem sau sa cumparam doar in palierul de pret acoperit de cataloage sau tranzactii anterioare.
Bineinteles, dl mischu a ridicat problema moralitatii unei tranzactii care se bazeaza pe gasirea unui fraier care sa accepte un pret evident prea mare, ceea ce nu este tocmai in ordine. As vrea insa sa atrag atentia asupra faptului ca astfel de situatii sunt foarte frecvente, chiar si intre numismati.
Imoral mi s-ar parea sa incerci sa convingi pe cineva, profitand de lipsa de informatii sau experienta a persoanei respective, ca face o afacere acceptand un astfel de pret. A-ti anunta disponibilitatea de a vinde ceva la un anumit pret insa cred ca este o simpla contributie la mersul pietei.
-
cartelcoserv

Daca nu ma insel, aceeasi discutie a mai avut loc cu ceva timp in urma. Si Ticuzz a avut destule argumente pro. In cazul in care e greoi de cautat in urma, aveti linkul: http://transylvanian-numismatics.com/ph ... .php?t=199
Ca o parere pur personala, nu ma intereseaza de ce se cere un pret mare. Marfa omului, poate practica ce pret doreste. Cand stiu ca pot gasi mult mai ieftin, de ce sa nu profit si sa caut in alte surse, ca deh ... inca mai e peste in balta. Si atunci, de ce sa fiu eu cel ce da cu bata...
Ca o parere pur personala, nu ma intereseaza de ce se cere un pret mare. Marfa omului, poate practica ce pret doreste. Cand stiu ca pot gasi mult mai ieftin, de ce sa nu profit si sa caut in alte surse, ca deh ... inca mai e peste in balta. Si atunci, de ce sa fiu eu cel ce da cu bata...