Moneda de 2 franci Elvetia 1920.

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL

Moneda de 2 franci Elvetia 1920.

Mesaj de GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL »

Are aceleasi imagini si fata si verso ca si moneda de 2 franci elvetieni din 1963 sau 1965 sau 1979 sau 1993, dar difera prin faptul ca in 1920 baterea piesei de 2 franci elvetieni era de argint si in anul 1993 nu.
Detin o moneda de 2 franci elvetieni din 1920 si o moneda de 2 franci elvetieni din anul 1993.
DuMy yo

Mesaj de DuMy yo »

Si care-i "baiul"? :lol:
-- DuMy --
stefan vasilita

Re: Moneda de 2 franci Elvetia 1920.

Mesaj de stefan vasilita »

GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL scrie:Are aceleasi imagini si fata si verso ca si moneda de 2 franci elvetieni din 1963 sau 1965 sau 1979 sau 1993, dar difera prin faptul ca in 1920 baterea piesei de 2 franci elvetieni era de argint si in anul 1993 nu.
Detin o moneda de 2 franci elvetieni din 1920 si o moneda de 2 franci elvetieni din anul 1993.
ca si francezii, elvetienii sunt destul de traditionalisti. au pastrat tipul chit ca in 1920 ca si in 1965 bateau in argint iar in 1993 in metal comun.
e ceva normal intro tara cu o econiomie sanatoasa si o moneda puternica. si in SUA e o situatie asemanatore.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu vad "sanatatea" in pastrarea designului pieselor, dar nici curiozitatea din niciun punct de vedere. Mie englezii imi plac cel mai mult la design, si nu se poate spune c-au batut foarte monoton din punctul asta de vedere.
carpatic
**
**

Mesaj de carpatic »

Daca e sa cautam "baiuri", a colectiona moderne Elvetia ar putea fi plicticos, toate sunt la fel, dar a colectiona moderne Germania sau Belgia ar putea fi enervant, au emis aproape toti anii si pe fiecare an au cateva variante. O perioada din Spania moderna e descurajanta de asemenea, prin faptul ca trebuie sa folosesti o lupa buna pt a identifica anul (iar daca moneda e VF sau sub, uneori lupa nici nu-ti mai foloseste), iar pt anumite tari (Suedia, Danemarca, Belgia...) a pune la colectie un 1928/3 de exemplu e challenging, nu pentru ca nu-l gasesti ci pentru ca trebuie sa il identifici fata de un 1928.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu caut baiuri, imi exprim opinia. Daca nu sunteti de acord cu ea, niciun "bai" :D Pentru mine moneda contemporana este ceva plictisitor si conventional dus la extrem. Practic nu mai are nicio legatura cu aspiratiile sau realitatea unui popor, reprezinta numai spinoasa cale catre afirmare a unui designer, in relatie cu monetaria tarii respective. Ori, de ce m-ar interesa o chestie atat de personala? :D
cristoph

Mesaj de cristoph »

tot e discutia aici , si mie imi place de americani cand se mai lauda ca au prins ei un dime anul 1984 cu litera s sau ce au ei pe acolo :D e nostima faza
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da, e cool de tot! Va dati seama cate lucruri noi si minunate spune S-ul ala despre ei? :D Practic e dovada c-au descoperit o noua litera in alfabet...Ceea ce pentru americani e ceva! :lol:
cristoph

Mesaj de cristoph »

berserkr scrie:Da, e cool de tot! Va dati seama cate lucruri noi si minunate spune S-ul ala despre ei? :D Practic e dovada c-au descoperit o noua litera in alfabet...
:twisted:

dar cand arata o cloectie de 200 monede identice si vor spune ca defapt sunt toate diferite :D

eu nu am nimci cu ei , dar imi plac fazele din filme cand zic ca au si ei colectii 10 bucati de 25 centi si 10 centi anii 1960-2004 :D
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Da...e un fel de ....dar mi-e rusine sa spun. Oricum un lucru urat :D
sorin70

Mesaj de sorin70 »

E adevarat ca la Germania 1948-2008 spre exemplu sunt foarte multe emisiuni, iar colac peste pupaza mai sunt si 5 monetarii A, D , F , G , J, ca sa nu mai vorbim de E. Dar frumusetea consta intr-o colectie completa nu-i asa ? Mai ales pentru un neamt meticulos.
Iar noi de ce ne dorim 2 lei 1901 daca avem 1900 sau 3 bani 1954 daca avem 1952 ? Sau 100 lei Paris daca avem Heaton ? Si exemple ar mai fi .
Apropos de emisiuni si litere , de ce sa-i catalogam pe altii drept chitibusari pentru ca urmaresc un anumit an sau o anumita monetarie ?
Era mai bine la noi cand in perioada 1966 - 1989 au fost doar 9 monede emise ?
Nu va suparati dar ne-ar place si noua sa avem atatea variante caci in lipsa diversitatii despicam si noi firu'n patru si gasim "variante" : litere intrerupte, "crengute", lacrimi, riduri , rizuri , in fapt niste simple defecte de matrita sau de batere.
In opinia mea cine abordeaza o tara cronologic trebuie sa tinda sa aiba toate emisiunile si variantele.
Daca facem doar colectie tematica sau o zona geografica mai intinsa atunci putem lua o singura emisiune sau varianta pentru fiecare valoare.
vasil

Mesaj de vasil »

Corect. Nu colectia in sine conteaza ci "vanatoarea" variantei si gradul de satisfactie pe care il ai atunci cand reusesti sa dai de ea. In plus, fiecare colectioneaza ce ii place, parerile despre acest subiect sunt superflue. E adevarat ca la moderne in afara de monetarii, ani diferiti, diferente de design sau erori altceva nu prea ai. Dar....cati colectionari, atatea colectii...
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Corect pentru Dvs. Eu mi-am spus punctul meu de vedere. Asa cum Dvs nu ma puteti reprezenta pe mine, nici eu nu-i pot reprezenta pe altii. "Superfluu" e orice, dar hai sa desfiintam forumul atunci :D Vanatoarea imi place daca ma aleg cu ceva interesant la sfarsit. Mie-mi place mai mult numismatica :D Si anume chiar stiinta aceea legata de istorie. Simpla colectionare de obiecte ma lasa rece.
vasil

Mesaj de vasil »

OK.Perfect, fiecare cu ale lui. Dar atunci de unde caracterizare asta?
Da...e un fel de ....dar mi-e rusine sa spun. Oricum un lucru urat
Sau simplii colectionari sunt un fel de....si mie mi-e rusine sa o spun.
GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL

Mesaj de GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL »

Fiecare cu parerea lui, dar depinde ce fel de colectionar esti : daca acumulezi numai monede din Romania, sau numai monede dintr-o anume tara sau epoca sau monede din Europa sau monede din toate continentele.
Eu , prefer sa adun monede din toate continentele si din epoci diferite.
S-a scris anterior pe forum, ca monedele din Belgia sunt mult mai variate ca aspect si nu cred ca este asa ; de exemplu am monede de 1 franc din anii 1950, 1951 pina in 1979 sunt identice ( fata si reversul ) doar ca in fiecare an monedele erau emise in 2 variante in care diferea doar cuvintul tarii : BELGIE sau BELGIQUE pentru cele 2 regiuni flamanda si valona. La fel cu moneda de 5 franci belgieni.
Scrie răspuns