naumtopali scrie:Domnule Cristoph,
Interventia Dvs.nu ne ajuta sa progresam si denota faptul ca faceti mici speculatii despre lucruri pe care nu le cunoasteti.
"Povestea" cu bogatiile din Moscopole,cu exodul aromanilor,cu bogatiile farserotilor,din care multi au fugit de turci si albanezi si s-au stabilit in Romania,este ,din pacate,o realitate tragica.Este de inteles ca cei mai in masura sa se pronunte sunt descendentii acestora ,copiii si nepotii de aromani,in masura in care vor si daca cunosc date despre stramosii lor.
Nu am prea mult timp disponibil,dar voi incerca sa enumar cateva lucrari de referinta,publicate in prima parte a secolului XX,care nu au mai fost reeditate in timpul regimului comunist.
Ironia sortii face ca atunci cand incercam sa vorbim despre averi si evenimente trecute,care fac parte din istoria poporului roman,sa fie multa liniste.In schimb suntem la curent cu toate evenimentele mondene,care,incetul cu incetul, ne fac sa ne pierdem propria identitate.
Pai daca nu ne spuneti clar ce va intereseaza nu vad cum sa progresam .
Au fost atatea raspunsuri in care s-a explicat clar ca nu exista monede batute de aromani si nu poate sa se afle , in cazul in care au venit in tara care sunt ale lor si care de la alte populatii.
Am sa inventez o poveste si daca va place o luati ca adevarata si incepeti sa cautati .
In orasul Moscopole , in anul 1750 exista un croitor celebru , care facea nasturi din aur foarte frumosi . Ca sa usureze comertul in oras au decis sa foloseasca nasturi respectivi pe post de monede pe plan intern si in relatiile cu ceilalti diverse monede de aur si argint ale altor tari . In fiecare luna duminica , dupa slujba de la biserica , toti isi schimbau nasturi in aur pentru a nu aparea falsuri , si a inlocui piesele cu defecte , a tine o evidenta a acestora. In momentul exodului o parte buna au ajuns in Romania cu nasturi respectivi .
Orice persoana interesata de aromani sa zicem cauta pe net si vede ca nu a existat o tara autonoma si independenta in teritorii de la sud de Dunare deci mi se pare evident ca sunt sanse mici sa bati moneda proprie .
In cazul in care existau dovezi ca ar fi niste emisiuni inedite in acea perioada ar fi fost frumos sa ne prezentati sursele si sa se deschida o discutie . Este clar ca locuitori din Moscopole ar fi putu avea orice moneda de aur din Spania pana in Rusia . Pe ei ii interesa cantitatea de aur si mai putin tara din care provenea moneda respectiva .
Cat despre ce am scris in legatura cu ce va intereseaza pe dumneavoastra e vorba de putina imaginatie , daca doriti lucruri reale , gasiti pe net si ce mancau in epoca aia la Moscopole sau in alte parti ale Europei .
Cat despre monedele folosite gasiti pe net ce se folosea in zona respectiva sau in secolul respectiv si apoi folosinduva de imaginatie cautati in cataloagele si cartile despre numismatica despre fiecare emisiune monetara care va intereseaza , sa zicem monede aur 1600-17000 Imperiul Otoman , Venetia , etc